Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Εισηγήθηκαν τίτλο, Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά. Ολυμπιακός-Ξάνθη 3-1

Ολυμπιακός-Ξάνθη 3-1: Εισηγήθηκαν τίτλο, Ελ Αραμπί και Βαλμπουενά
Όλες τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν όλοι εκτός από τους ποδοσφαιριστές και το Σάββατο το βράδυ ήταν η σειρά των πραγματικών πρωταγωνιστών. Ο Ολυμπιακός νίκησε με σκορ 3-1 τη Ξάνθη στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ είχε και ένα δοκάρι με τον Βαλμπουενά. Οι Πειραιώτες παρουσιάστηκαν ανεπηρέαστοι απ’ όσα συνέβησαν όλη την εβδομάδα και μάλιστα μπήκαν στο γήπεδο με πολύ πάθος και διάθεση να καθαρίσουν γρήγορα τη Ξάνθη. Πράγματι το γκολ που έβαλε νωρίς ο Σουντανί άλλαξε τα πάντα στο ματς, απελευθέρωσε τον Ολυμπιακό και τρόμαξε τη Ξάνθη που έπαιζε σε μία πολύ «καυτή» ατμόσφαιρα. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς συνέχισε στο ίδιο μοτίβο που έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, να παίξει δηλαδή με πολύ πάθος και ένταση και να φτάσει άνετα στην επικράτηση επί της Ξάνθης.

Οι Πειραιώτες μπήκαν στο γήπεδο φουριόζοι και με την ατμόσφαιρα να είναι θερμή από την κερκίδα. Ο Ολυμπιακός μόλις στο 5’ πήρε κεφάλι στο σκορ με τον Ελ Αραμπί να πιέζει ψηλά τον Κοβάτσεβιτς, ο οποίος δεν έδιωξε τη μπάλα από την περιοχή του. Ο Μαροκινός μπήκε στην περιοχή, γύρισε στο ύψος του πέναλτι και ο Σουντανί έκανε το 1-0. Στο επόμενο λεπτό (6’) ο Αλγερινός έκανε ότι έκανε ο Ελ Αραμπί, αλλά δεν μπόρεσε να τελειώσει σωστά τη φάση. Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο και στο 11’ είχαν δοκάρι όταν ο Τσιμίκας έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Βαλμπουενά σημάδεψε την οριζόντια δοκό.
Στο 14΄ο Ολυμπιακός έχασε νέα ευκαιρία με τον Μπουχαλάκη να παίρνει την κεφαλιά μόνος, αλλά να αστοχεί. Από εκείνο το σημείο και μετά η Ξάνθη άρχισε να βρίσκει τα πατήματα της. Η ομάδα του Παράσχου φάνηκε να είναι επηρεασμένη από την ατμόσφαιρα και την ορμή του Ολυμπιακού, αλλά στη συνέχεια πίεσε ψηλά και κυκλοφόρησε καλά τη μπάλα. Οι Θρακιώτες είχαν αρχίσει να γίνονται επικίνδυνοι και επιχειρούσαν να πιέσουν την πρώτη πάσα του Ολυμπιακού.
Από το 30’ και μετά ο Μαρτίνς έφερε αριστερά τον Μασούρα, δεξιά τον Σουντανί και έκανε δεκάρι τον Βαλμπουενά. Έβλεπε σε εκείνο το σημείο πως δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους στην κλειστή άμυνα της Ξάνθης. Ο Γάλλος επιχείρησε με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας να δημιουργήσει καταστάσεις. Ο Ολυμπιακός δεν έχασε ποτέ τον έλεγχο του αγώνα, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να κλείνει ξανά στα καρέ της τη Ξάνθη. Στο 43’ ο Βαλμπουενά εκτέλεσε ωραία το φάουλ που κέρδισε ο Ολυμπιακός από δεξιά και ο Ελ Αραμπί πέτυχε το 2-0 πανηγυρίζοντας το 20ο του φετινό γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα σε όλες τις διοργανώσεις.
Το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου στην ουσία μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία το δεύτερο μέρος. Οι Πειραιώτες, ωστόσο μπήκαν στο γήπεδο το ίδιο δυνατά και πίεσαν τη Ξάνθη έχοντας βγάλει από πάνω τους και το άγχος του αποτελέσματος. Ο Σουντανί συνέχιζε να παίζει από δεξιά και ο Βαλμπουενά να οργανώνει από τον άξονα. Ο Γάλλος έφτιαχνε φάσεις με μπαλιές στην πλάτη της άμυνας της Ξάνθης, η οποία δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό του. Στο 52’ ο Σουντανί έκανε την παράλληλη μπαλιά από δεξιά για τον Μασούρα, αλλά ο Φασίδης πριν φτάσει η μπάλα στον Έλληνα εξτρέμ έβαλε την προβολή και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του κάνοντας έτσι το 3-0.
Στο 60’ ο Μαρτίνς έβαλε στο γήπεδο τον Λοβέρα αντί του Μασούρα και ο Αργεντινός έδωσε κι άλλη ενέργεια στον παθιασμένο και αποφασισμένο Ολυμπιακό να παίξει ωραίο ποδόσφαιρο. Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο της αναμέτρησης, αλλά από ένα σημείο και μετά προσπαθούσαν να παίξουν για το θέαμα και να κάνουν το κάτι παραπάνω. Στην ομάδα του Πειραιά ήρθε η χαλαρότητα έχοντας το σκορ στο 3-0 και στο 71’ ένα λάθος του Σεμέδο έδωσε την ευκαιρία στον Ντος Σάντος να μπει στην περιοχή και ο Πορτογάλος να τον ανατρέψει για να καταλογίσει ο το πέναλτι ο Καραντώνης. Ο Κάστρο ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι και νίκησε τον Σα για να μειώσει σε 3-1. Στη συνέχεια πέρασε στο ματς και ο Φορτούνης, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Μαρτίνς έβαλε στο γήπεδο και τον Χασάν. Τα πάντα είχαν κριθεί με τους Πειραιώτες να παίρνουν ακόμα μία νίκη και να συνεχίζουν την αήττητη πορεία τους στο πρωτάθλημα.
Ολυμπιακός: Σα, Ελαμπντελαουί, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Γκιγιέρμε, Βαλπουενά (72’ Φορτούνης), Σουντανί, Μασούρας (60’ Λοβέρα), Ελ Αραμπί (83’ Χασάν)
Ξάνθη: Αμπάντ, Μπαριέντος (81’ Ντουρίτσκοβιτς), Καρασαλίδης, Κοβάτσεβιτς (57’ Μουλίν), Μασάντο (66’ Ντος Σάντος), Θυμιάνης, Κασάδο, Σόσα, Φασίδης, Λισγάρας, Κάστρο.