Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Πότε πληρώνονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και οι συντάξεις

Πότε πληρώνονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και οι συντάξεις
Από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να καταβάλλονται μία σειρά από επιδόματα και παροχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ).
Αναλυτικότερα, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου θα καταβληθούν τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, όπως ανακοίνωσε ο
Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Επίσης, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου θα καταβληθούν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα στέγασης, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων και η σύνταξη υπερηλίκων, καθώς και το επίδομα ομογενών.
Ανοιχτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για την υποβολή αίτησης Επιδόματος Παιδιού, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής, σήμερα Τετάρτη 15η Ιανουαρίου 2020.
Η πληρωμή του εκτιμάται ότι θα γίνει στο τέλος του μήνα σε όσους έχουν κάνει αίτηση από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Αυτό θα γίνει και όσους υποβάλλουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2020.Η σχετική δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος παιδιού ΣΤ΄ διμήνου 2019 εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Τι θα γίνει το 2020
Το Επίδομα παιδιού το 2020 θα χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ στους δικαιούχους που έχουν παιδιά που υποχρεούνται στην υποχρεωτική φοίτηση εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών. Επίσης οι πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα δώδεκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης.
Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος.
Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρούμενων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Νωρίτερα θα πληρωθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

Νωρίτερα θα καταβληθούν και οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2020, μετά την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη.
Συγκεκριμένα, εξαιτίας της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2020, αλλά και για λόγους διευκόλυνσης των συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης, σε συνεργασία με τον κ. Χάλαρη, αποφάσισαν:
– οι συντάξεις των συνταξιούχων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ, να καταβληθούν στις 24 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και
– οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς και το Δημόσιο να καταβληθούν στις 27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.