Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Συζήτηση με θέμα «Ελληνικός κοινοβουλευτισμός: κληρονομιές και προοπτικές» στη Βουλή των Ελλήνων

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Το ενδιαφέρον της περιόδου που διανύουμε είναι να δοθεί η χαριστική βολή στο κατάλοιπο του πελατειακού συστήματος που ήταν το ανομολόγητο οριζόντιο σύστημα της χώρας, το οποίο γιγαντώθηκε οικειοθελώς επί δεκαετίες και ταρακουνήθηκε τόσο ισχυρά κατά την πρόσφατη κρίση». Αυτό σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη συζήτηση με θέμα «Ελληνικός κοινοβουλευτισμός: κληρονομιές και προοπτικές» που διεξήχθη στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής υπό τη διοργάνωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Αλιβιζάτος και κ. Ηλίας Νικολακόπουλος, οι οποίοι έκαναν
μια λεπτομερή αναδρομή στις ιστορικές καταβολές και τη μακρά πορεία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, ιχνηλατώντας τις προοπτικές του αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον του 21ου αιώνα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στο «τέρας», όπως το χαρακτήρισε, του πελατειακού συστήματος, τόνισε: «Με βάση την τελευταία έκθεση του ΑΣΕΠ που έλαβα πριν λίγες ημέρες, ο νόμος Πεπονή, από το 1994 μέχρι το 2018 έχει αλλάξει 145 φορές, ξεπερνώντας ακόμη και τους φορολογικούς νόμους! Όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν πόσο απροσάρμοστοι είμαστε στην εμπέδωση, μια και καλή, ενός αντικειμενικού συστήματος». Όπως επεσήμανε, «τώρα είναι η ώρα όχι για τη στροφή αλλά για την κατάκτηση της κανονικότητας και αυτή έχει να κάνει με τη χαριστική βολή που καλούμαστε να δώσουμε στο κατάλοιπο του πελατειακού συστήματος, το οποίο διατηρήθηκε οικειοθελώς και γιγαντώθηκε εν πλήρη δημοκρατία και ταρακουνήθηκε τόσο ισχυρά από την πρόσφατη χρεοκοπία».
Ο Πρόεδρος της Βουλής περιέγραψε τις διακυμάνσεις μέσα από τις οποίες πέρασε ο κοινοβουλευτισμός στη χώρα μας, παραθέτοντας διάφορα ιστορικά στοιχεία και καταλήγοντας πως «μέσα από τη γοητεία αλλά και την αμαύρωσή του πολλές φορές, ο κοινοβουλευτισμός έδωσε συναρπαστικά αποτελέσματα για την αλλαγή της εικόνας της χώρας και οι κοινοβουλευτικοί άνδρες που δεν είναι τόσο γνωστοί σήμερα ή που δεν μιλάμε πολύ γι’ αυτούς, έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή αυτή». Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «σε όλες τις φάσεις της πορείας του, από την πρώτη εμφάνισή του μέχρι και σήμερα, ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός έχει την ιδιαιτερότητα να στηρίζεται σε θεσμούς οι οποίοι ήταν πολύ πιο πρωτοποριακοί από την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας».
Αναφερόμενος στη σημερινή εποχή, ο κ. Τασούλας τόνισε πως «ο κοινοβουλευτισμός δεν είναι αυτό που η κρίση τον κατάντησε να θεωρείται από πολλούς, δηλαδή μια φασαρία ή ένας ατέρμων καβγάς ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτοί που τον κάνουν είναι όλοι ίδιοι. Ο κοινοβουλευτισμός είναι η μετατροπή σχεδίων και πολιτικών προγραμμάτων σε έργα που αλλάζουν τη ζωή μιας χώρας και ενός λαού. Αυτό είναι ακριβώς το στοίχημα, για όσους από εμάς θέλουμε να επαναφέρουμε την αναγνώριση του κοινοβουλευτισμού στις συνειδήσεις του κόσμου. Αυτή είναι και η πιο γοητευτική πλευρά του κοινοβουλευτισμού».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «ο κοινοβουλευτισμός, βγαίνοντας από την τελευταία μεγάλη δοκιμασία της χώρας και του εαυτού του, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα στη διατήρηση της χώρας έξω από την κρίση».
«Νομίζω ότι είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε αυτό και ήδη φαίνονται κάποια καλά δείγματα της συμβολής του εντελώς σύγχρονου κοινοβουλευτισμού στη δραπέτευση της χώρας από την αρπάγη της δεκαετούς κρίσης, η οποία μας ταλαιπώρησε τόσα χρόνια. Είμαστε εδώ για να υποστούμε τη δοκιμασία της αμφισβήτησης σε όσα λέμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα σχεδόν 200 χρόνια όλη η εξέλιξη της χώρας έγινε κάτω από το φως του κοινοβουλευτισμού και της λαϊκής κυριαρχίας» κατέληξε ο κ. Τασούλας.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Ξένια Κουναλάκη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ. Απόστολος Κακλαμάνης και Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κυρία Νίκη Μαρωνίτη, καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Βασίλης Μπαγιώκος. 
Προηγήθηκε ξενάγηση στην έκθεση «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών», στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής (Βασ. Σοφίας 11), που στάθηκε και η αφορμή για την εν λόγω συζήτηση.