Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Αυτόματος ο έλεγχος κωλύματος διορισμού με τον ΑΦΜ μέσω της Απογραφής

 
Εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών για τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται συγκεκριμένο κώλυμα διορισμού μέσω της εφαρμογής του “Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου” (γνωστού ως “Απογραφή”) δημοσιεύθηκε την 16η Δεκεμβρίου.
Απευθύνεται και στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Πρόκειται για το κώλυμα διορισμού του αρ.17του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007) και του αρ.9του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), όπου προβλέπεται ότι:

« Δεν διορίζονται υπάλληλοι όσοι απολύθηκαν από θέση Δημόσιας Υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Νομικού Προσώπου του Δημόσιου Τομέα, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσεως ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, αν δεν παρέλθει πενταετία από την απόλυση. »
Το Φεβρουάριο του 2019, με το αρ.33 του ν.4590/2019 προστέθηκε στα προαναφερθέντα άρθρα το εξής:
«Για τη διαπίστωση του ως άνω κωλύματος διορισμού υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση από τον ενδιαφερόμενο, το αληθές περιεχόμενο της οποίας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια Υπηρεσία διορισμού με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Απογραφής Ελληνικού Δημοσίου».

Ο Π.Θεοδωρικάκος, λοιπόν, ενημερώνει ότι για τον έλεγχο του εν λόγω κωλύματος, οι Υπηρεσίες δεν θα απευθύνουν πλέον έγγραφο ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου μέσω της εφαρμογής, ως εξής:
Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Προσωπικού καθώς και οι Διαχειριστές του κάθε Φορέα μεταβαίνουν στην εφαρμογή του Μητρώου στα “Στατιστικά”, όπου υπάρχει η αναφορά “Έλεγχος του κωλύματος διορισμού/πρόσληψης υποψηφίου υπαλλήλου” και επιλέγουν “Εκτέλεση”. Η εν λόγω αναφορά ενημερώνει, εάν ο ΑΦΜπου θα εισαχθεί έχει διαγραφεί οποτεδήποτε στο παρελθόν με μια από τις κάτωθι αιτιολογίες:
·“Απόλυση λόγω επιβολής της ποινής οριστικής παύσης”
·“Καταγγελία σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου”
·“Απόλυση λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας”
Μετά την εισαγωγή του ΑΦΜ στο σχετικό πλαίσιο, ο χρήστης επιλέγει “Αναζήτηση.
- Εάν ο ΑΦΜ δεν έχει διαγραφεί οποτεδήποτε στο παρελθόν από το Μητρώο με τις ανωτέρω αιτιολογίες, η απογραφή εμφανίζει το μήνυμα “Ο ΑΦΜ δεν έχει διαγραφεί από το Μητρώο λόγω επιβολής της ποινής οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου”.
- Εάν ο ΑΦΜ έχει διαγραφεί με κάποια από τις ανωτέρω αιτιολογίες, η εφαρμογή εμφανίζει το Φορέα, την ημερομηνία και την αιτιολογία διαγραφής. Εάν η διαγραφή έχει γίνει με την αιτιολογία “Απόλυση λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας”, οι Φορείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Φορέα που έχει πραγματοποιήσει τη διαγραφή, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν η καταγγελία της σύμβασης εργασίας έχει γίνει για σπουδαίο λόγο οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου ή για άλλο λόγο που δεν αποτελεί κώλυμα διορισμού.
Ο Υπουργός επισημαίνει ότι η αιτιολογία διαγραφής “Καταγγελία σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο οφειλόμενο σε υπαιτιότητα του εργαζομένου” έχει προσφάτως εισαχθεί στις αιτιολογίες διαγραφής των υπαλλήλων από το Μητρώο και ως εκ τούτου οι Υπηρεσίες θα πρέπει να είναι προσεκτικές κατά τη χρήση της.
Τέλος,σημειώνει ότι η αναζήτηση αυτών των δεδομένων από τις Υπηρεσίες θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την εφαρμογή των συγκεκριμένων άρθρων.

Μπορείτε να δείτε την αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.81/763/ οικ.43036/12.12.2019 Εγκύκλιο ΕΔΩ 


ΑΙΡΕΤΟΣ.GR