Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα κατά τη συζήτηση της Οικονομικής Διαχείρισης της Βουλής στην Ολομέλεια του Σώματος

  Αποτέλεσμα εικόνας για ομιλια τασουλα
Ο Προϋπολογισμός της Βουλής του 2020, όπως ακούστηκε και από τους Εισηγητές των Κομμάτων, είναι μέσα στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μέσα στις οροφές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τις οποίες θα ήθελα να σας αναφέρω. Έχει να κάνει με τα έτη 2019, 2020, 2021 και 2022, κύριε Υπουργέ Οικονομικών. Το ανώτατο όριο δαπανών το 2019 ήταν 141.850.000, για το 2020 139.550.000 που καλούμεθα να εγκρίνουμε, για το
2021 140.050.000 και για το 2022 140.550.000.
Το ενδιαφέρον στον προϋπολογισμό του 2020 είναι ότι έχουμε μια καινούργια μορφή οικονομικής ταξινομήσεως των οικονομικών μεγεθών της Βουλής, πιο εκτεταμένη, τεχνοκρατικά πιο ασφαλή και πιο κατανοητή. Παλαιότερα, τα οικονομικά μεγέθη της Βουλής παρουσιαζόταν μέσα από μία συνοπτικότερη οικονομική ταξινόμηση. Αυτό απλώνεται περισσότερο τώρα και χωρίζεται σε επτά κατηγορίες: Πρώτον, έχουμε παροχές σε εργαζόμενους, που είναι και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών, ανελαστικών όπως αντιλαμβάνεστε. Δεύτερον, έχουμε κοινωνικές παροχές, τρίτον έχουμε μεταβιβάσεις, τέταρτον αγορές αγαθών και υπηρεσιών, πέμπτον πιστώσεις υπό κατανομή, έκτον πάγια περιουσιακά στοιχεία και τιμαλφή είναι η τελευταία κατηγορία. Αυτό αφορά σε μια παλαιότερη πρακτική. Έχει καιρό να εφαρμοσθεί το να αγοράζει η Βουλή έργα τέχνης, ιδίως πίνακες ζωγραφικής που κρίνει ότι αξίζει να επαναπατριστούν στη χώρα, από δημοπρασίες που γίνονται ενδεχομένως στο εξωτερικό. Αυτές είναι οι επτά κατηγορίες δαπανών.
Ήθελα να πω ότι προφανώς έχουμε μια μικρή εξοικονόμηση εν σχέσει με πέρυσι, αλλά, κύριε Πρόεδρε, επειδή αναφέρθηκε το θέμα της καταφοράς που δέχεται το λεγόμενο πολιτικό σύστημα, άρα και η Βουλή, για δαπάνες, οφείλω να πω ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, ή μάλλον εν σχέσει με σήμερα η μείωση του προϋπολογισμού της Βουλής έφτασε το 40%. Δεν είναι μείωση 5% ή 10% ή 20%. Είναι 40% μείωση του προϋπολογισμού της Βουλής. Προφανώς η Βουλή μετέχει αποφασιστικά στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων στην οικονομική δυσπραγία της πατρίδος μας τα τελευταία χρόνια. Είχαμε προϋπολογισμό 222 εκατομμύρια το 2009, το τελευταίο έτος πριν το ξέσπασμα της κρίσεως, και είμαστε τώρα στα 139 εκατομμύρια, χωρίς αυτό να έχει υπονομεύσει ούτε το κύρος, ούτε το γόητρο, ούτε την αποτελεσματικότητα, ούτε τη μεγάλη βεντάλια των δράσεων του Κοινοβουλίου. Κι είναι, πράγματι, εντυπωσιακή αυτή η βεντάλια των δράσεων του Κοινοβουλίου και του Ιδρύματος της Βουλής μαζί, στους τομείς του πολιτισμού, στους τομείς της υποβοήθησης κοινωνικών φορέων, εξωραϊστικών συλλόγων, οι οποίοι έχουν μια αξιόλογη δράση και η οποία ελέγχεται από τη Βουλή, πριν προβεί η Βουλή σε υποβοήθηση αυτής της δράσης.
Όλο αυτό το πλέγμα εντάσσεται τελευταία και στην επιδίωξη, όπως πολύ σωστά ελέχθη, της οικολογικής συμπεριφοράς της Βουλής. Σαν απόδειξη άμεσης πράξης του Σώματος και του Κοινοβουλίου και των υπηρεσιών έναντι της ανάγκης για ενίσχυση του οικολογικού μας αποτυπώματος, σας λέω ότι μετά την ψήφιση του Κανονισμού που κάναμε πριν λίγα λεπτά, αλλά και τη σημερινή ψήφιση του προϋπολογισμού, ενδεχομένως ακόμη και αύριο, αλλά οπωσδήποτε αρχές της άλλης εβδομάδας -επαναλαμβάνω, μπορεί και αύριο Παρασκευή-, μπορεί να δημοπρατηθεί, επιτέλους, με βάση αυτά που ψηφίσαμε στον Κανονισμό και τώρα στον προϋπολογισμό, το περιώνυμο έργο, που καιρό το προετοιμάζουμε, της ενεργειακής αναβαθμίσεως της Βουλής. Αυτό περιλαμβάνει, όχι βέβαια ακόμη την πρασινάδα στην οροφή, που πιθανόν θα τη δούμε και αυτή, αλλά όλα εκείνα τα δομικά στοιχεία που θα πρέπει να προστεθούν ή να αντικατασταθούν στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, ώστε η κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί ουσιαστικά, όπως σε κάθε σύγχρονο κτήριο. Όταν λέω «σύγχρονο» δεν εννοώ εν σχέσει με την ημερομηνία γεννήσεως, αλλά εν σχέσει με τον οικολογικό εξοπλισμό του. Είναι ένα έργο όχι θηριώδους προϋπολογισμού, είναι γύρω στα 2,8 εκατομμύρια, αλλά με όλο το χαρτοβασίλειο και όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με τις οποίες μοιραία εμπλέκεται και η Βουλή ως μέρος του Δημοσίου, τελικά καταφέραμε να μπορεί να γίνει αυτή επιτέλους η προκήρυξη αύριο ή το αργότερο στις αρχές της άλλης εβδομάδας και να δρομολογήσουμε αυτές τις εξελίξεις.
Συνεπώς, συνεχίζουμε παλιές πρωτοβουλίες. Δεν θίγεται η τηλεόραση της Βουλής σε κανένα σκέλος. Συνεχίζουμε κάθε καλή προσπάθεια. Θα προσπαθήσουμε να τη διευρύνουμε, γιατί όντως η Βουλή έχει αναπτύξει μια πολυσήμαντη και πολυκύμαντη δραστηριότητα σε τομείς που αν κάποιος δεν το παρακολουθεί επισταμένα, δεν μπορεί να φανταστεί πόσο γόνιμες είναι αυτές οι δραστηριότητες της Βουλής στον εκδοτικό τομέα. Επειδή τώρα μάθατε και βλέπουμε ότι έχουμε και ρόλο στην προετοιμασία της χώρας για την επέτειο των 200 ετών για την Επανάσταση του ’21, ήθελα να σας πω το εξής: Η Βουλή, συνεργαζόμενη μέσω του Ιδρύματος με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», βάσει του ιδρυτικού προεδρικού διατάγματος 96/2019 -προσφάτου διατάγματος- που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας αυτής της Επιτροπής και της συνεργασίας της με τη Βουλή, μετά την εκκαθάριση της Επιτροπής -η οποία εκκαθάριση θα γίνει μετά το 2021- καθίσταται καθολικός διάδοχος των όποιων περιουσιακών στοιχείων έχουν απομείνει σε αυτή την Επιτροπή, μετά την επιτέλεση της πολύ σημαντικής της αποστολής.
Συνεπώς, επειδή τα πράγματα είναι μία σκυταλοδρομία, παίρνουμε τη σκυτάλη από την χρήση του ’19, πάμε στο ’20 με νέους τρόπους απεικόνισης λογιστικούς, πολύ διαφανείς, πολύ ξεκάθαρους, πολύ καλά συγκροτημένους τεχνοκρατικά. Κάναμε τη μείωση που μας επέβαλαν οι περιστάσεις.
Επειδή ανέφερε ο συνάδελφος εξ Αχαΐας ότι η Βουλή είναι μηχανισμός του αστικού κράτους και υπηρετεί συμφέροντα επιχειρηματικού κατεστημένου, αντιλαμβάνομαι ότι αυτή είναι η άποψή του, αλλά θα ήθελα να θυμίσω κάτι εν σχέσει με το κατεστημένο. Θα αναφέρω κάτι που έγραψε ο περίφημος Άγγλος πολιτικός, στρατιωτικός και συγγραφέας εν συνεχεία, Chris Woodhouse, ο οποίος όπως ξέρετε έπεσε με αλεξίπτωτο και μετείχε ακόμη και στην ανατίναξη του Γοργοποτάμου που έγινε από τις δύο μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις της χώρας, οι οποίες έγινε κατορθωτό να συνεργαστούν τότε και ανατινάχτηκε ο Γοργοπόταμος, με συνέπειες εις βάρος των γερμανικών στρατευμάτων στην Αφρική. Ο Chris Woodhouse, λοιπόν, κύριε Καραθανασόπουλε, περιγράφοντας τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στη μεταπελευθερωτική Ελλάδα και μιλώντας για τους παλιούς πολιτικούς, για το στράτευμα, για τις αντιστασιακές οργανώσεις, λέει σε κάποια σελίδα του βιβλίου του «Το μήλο της Έριδος» αναφερόμενος στον στρατό: Ο στρατός αποτελείτο από ανθρώπους οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι στο κατεστημένο, αλλά δεν υπήρχε κανένα κατεστημένο που να αναγνωρίσει την αφοσίωση τους. Έτσι είναι και η χώρα μας. Εγώ είμαι άνθρωπος του κατεστημένου, κατά τη θεωρία σας, αλλά, πιστέψτε με, νιώθω σαν αυτό που είπες Woodhouse. Δεν βλέπω κανένα κατεστημένο που να επιδοκιμάζει την αφοσίωσή μου. Γιατί η κοινωνία μας είναι υδραργυρική και δεν υπάρχει αυτή η μαρξιστική αντίληψη περί κατεστημένου.
Αφού, λοιπόν, κάναμε κι αυτήν την ιδεολογική απάντηση περί κατεστημένου, να ζητήσω από τους συναδέλφους την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, για να συνεχίσουμε και με οικολογικούς ρυθμούς το πολυσήμαντο έργο της Βουλής.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης