Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τα 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία - Ελληνική βοήθεια!

Σεισμός στην Αλβανία : Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών [Εικόνες χάους] | in.gr
Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης η Αλβανία, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπους, τραυματίζοντας πάνω από 300 και προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
Ο σεισμός «επισκέφτηκε» ξανά την Αλβανία και το πέρασμά του ήταν φονικό και
καταστροφικό.
Σύμφωνα με τον Αλβανό σεισμολόγο Ράπο Ορμένι, ο σεισμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος που έχει γίνει στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926!
 Οι εικόνες από τη γειτονική χώρα είναι δραματικές. Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, ανάμεσά τους το ιστορικό κάστρο του Δυρραχίου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς.5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, αναφέρει το himara.gr.
Όσον αφορά στους νεκρούς, όπως αναφέρει το Associated Press, τρεις σοροί περισυνελέγησαν από κτίριο που είχε καταρρεύσει στο Δυρράχιο. Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη και όπου εντοπίστηκαν θύματα είναι κι ένα ξενοδοχείο. Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με μέλη των σωστικών συνεργείων, είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της, καλύπτοντας το μικρό αγόρι με το σώμα της.
Ακόμα, ένας άντρας πήδηξε από παράθυρο κτιρίου στην περιοχή Κούρμπιν για να σωθεί κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.Υπάρχουν όμως φόβοι πως αυτός μάλλον δεν θα είναι ο τελικός απολογισμός. Στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, τα σωστικά συνεργεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εντοπίσουν και να σώσουν τους εγκλωβισμένους. Και το κάνουν με τη γη να τρέμει συνεχώς! Μέσα σε πέντε ώρες έχουν σημειωθεί 27 μετασεισμοί!Τ
ην αρχική δόνηση ακολούθησε σειρά μετασεισμών μεγέθους μέχρι και 5,3 βαθμών, σύμφωνα με τον Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στο Σαράγεβο (Βοσνία), σε απόσταση 400 χιλιομέτρων, και στο Νόβι Σαντ (Σερβία) σε απόσταση 700 χιλιομέτρων. Σεισμός 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε και λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι, αυτή τη φορά με επίκεντρο στη Βοσνία! 
Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.Το Δυρράχιο είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό στην Αλβανία. «Έχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε εντολή να φύγει για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ενώ στη χώρα πηγαίνει εσπευσμένα και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας., μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα, όπως ενημέρωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα», σημειώνει ο κ. Δένδιας. «Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια».
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει «τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα».