Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια: Χωριά παραδόθηκαν στις φλόγες, δύσκολο το έργο των εναέριων μέσων

Πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια: Χωριά παραδόθηκαν στις φλόγες, δύσκολο το έργο των εναέριων μέσων | in.gr 
Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια και πλέον οι φλόγες έχουν φτάσει μέσα στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών είναι υπεράνθρωπες, προκειμένου να σωθούν ζωές και περιουσίες, ωστόσο τα πολλαπλά μέτωπα που έχουν ξεσπάσει δυσχεραίνουν το έργο τους. Το τελευταίο μέτωπο είναι αυτό στην Καταστανιώτισσα Ιστιαίας.
Επιπλέον «εχθρός» οι συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή και καθιστούν σχεδόν απαγορευτικές για τα Canadair τις πτήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό νωρίς το απόγευμα δόθηκε εντολή να σταματήσουν οι πτήσεις των Canadair  πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, λόγω των πολύ ισχυρών αναταράξεων.

Στην περιοχή Διρφύων-Μεσσαπίων αυτή την ώρα επιχειρούν από αέρος περιοδικά πέντε ελικόπτερα. Παραλλήλως οι χερσαίες δυνάμεις ρίχνουν όλο το βάρος τους στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, και στην προσπάθεια αυτή έχουν επιστρατευθεί δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα
Τα 8 αεροσκάφη Canadair επιχειρούν περιοδικά πλέον στο μέτωπο στην Ιστιαία.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο μέτωπο αυτό λόγω της έγκαιρης επέμβασης οι εξελίξεις είναι θετικές.
Αντίθετα, τρομακτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή Διρφύων-Μεσσαπίων.
Η πυρκαγιά έχει μπει στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, οι περίπου 300 κάτοικοι των οποίων έχουν εκκενώσει την περιοχή από νωρίς το μεσημέρι. Ωστόσο, προβλήματα αντιμετωπίζουν και ο οικισμός Πλατάνα και Σταυρός, για τους οποίους δόθηκε επίσης εντολή εκκένωσης.Αυτή τη στιγμή μάχη δίνεται ώστε να μην φτάσει η φωτιά -η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τα πρώτα σπίτια- στο χωριό Ψαχνά, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής να δηλώνει στο One Channel πως τα μηχανήματα επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τη φωτιά στην Εύβοια τη «σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη» για τις δυνάμεις που επιχειρούν:
Στην περιοχή Αγριλίτσας Εύβοιας που εκδηλώθηκε γύρω στις 3:16 τα ξημερώματα της Τρίτης, επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και περιοδικά 6 Α/Φ, 6 Ε/Π και 1 Ε/Π ως συντονιστικό.
Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα (1) Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), οκτώ (8) μηχανήματα έργου και δέκα (10) υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.
Στην πυρκαγιά μετέβησαν προκειμένου να συντονίσουν το έργο της πυρόσβεσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
Τις πρώτες απογευματινές ώρες στάλθηκε αίτημα συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που ανταποκρίθηκε άμεσα και η χώρα μας θα ενισχυθεί με πυροσβεστικά αεροσκάφη.Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. 
Η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας υπήρξε άμεση ανταπόκριση και αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για Ελλάδα.

in.gr