Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Ευλόγησον… (τους δούλους σου τούτους) … Τελετές παράδοσης-παραλαβής, όπως σε μια “κανονική χώρα”

 
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
Καλή δύναμη και καλή επιτυχία… Η επιλογική ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου προς τους νέους υπουργούς, ήταν η προφανής προσδοκία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Αν δεν πετύχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τις συνέπειες θα τις υποστεί η ελληνική κοινωνία.
Η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο τελέστηκε και ολοκληρώθηκε γρήγορα, στην ώρα της και με… κανονικότητα. Χωρίς πολιτικούς όρκους, με τους
υπουργούς να… κάνουν τον σταυρό τους.
Όπως διάβασε και στο σχετικό τελετουργικό ο Αρχιεπίσκοπος… “Κύριε, ευλόγησον τους δούλους σου τούτους”. Για το καλό όλων μας.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης… πατάει γκάζι, για να “τρέξει” τους υπουργούς του.
Στο περιθώριο των τελετών παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία, και εν αναμονή της πρώτης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, το πρωθυπουργικό γραφείο έχει οργανώσει μπαράζ επαφών και συσκέψεων.
Ταυτόχρονα, οι υπουργοί έχουν ήδη προμηθευτεί φακέλους με τις αρμοδιότητές τους και τις προτεραιότητες στους τομείς ευθύνης τους. Με τον τρόπο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά να “νικήσει” την παραδοσιακή καθυστέρηση που συνόδευε την επί της ουσίας έναρξη της παραγωγής έργου κάθε κυβέρνησης. 
Έβλεπες τις σχετικές εικόνες στην τηλεόραση, και κοιτούσες περίεργα γύρω σου. Αν μάλιστα έχεις και μια σχετική σχέση με τη θρησκεία… έκανες και τον σταυρό σου.
Τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, όπως έχουμε συνηθίσει να συμβαίνει σε “κανονικές χώρες”. Με ήπιο και πολιτισμένο κλίμα, συναινετική διάθεση, λόγια συμβιωτικά με την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
Οι νέοι να πατούν πάνω στο έργο των προηγούμενων, για να προχωρήσουν παραπέρα, να διορθώσουν και να τα πάνε καλύτερα. Όχι απαξίωση, όχι καμμένη γη. Και οι απερχόμενοι, να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της προσωπικής και πολιτικής πικρίας για την απώλεια της εξουσίας, ώστε να… υπόσχονται ρεβάνς.
Όμορφες στιγμές. Ας ελπίσουμε ότι… δεν θα τις νοσταλγήσουμε σύντομα.
ysterografa.gr