Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ARISTOIL ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ



Την Δευτέρα 15/7/2019, στην  Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ομάδας έργου του Διακρατικού Προγράμματος Aristoil, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανασίου Γκίκα,  με  σκοπό  τον  έγκαιρο    προγραμματισμό ενεργειών  του  προγράμματος.
·      Στη συνάντηση συζητήθηκαν η επέκταση του προγράμματος Aristoil έως
και 31/1/2020 (παράταση του προγράμματος κατά 3 μήνες- αρχική ημερομηνία λήξης η 31/10/2019) έπειτα από την απόφαση που  ελήφθη απ’ όλους τους   εταίρους στην ‘’5η  Διακρατική Συνάντηση των εταίρων στο Split της Κροατίας (27-31 Μαΐου 2019)’’.
·      Οριστικοποιήθηκαν οι επόμενες δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τις ευεργετικές ιδιότητες του υγειοπροστατευτικού ελαιολάδου, όπως η συμμετοχή στην 8η παρουσίαση Άρτος – Οίνος – Έλαιον στην Καλαμάτα στο Πάρκο του ΟΣΕ (23-25/8/2019)
·       Οργανώθηκαν εκπαιδευτικές εσπερίδες οι  οποίες θα πραγματοποιηθούν από αρχές Σεπτέμβρη σε παραγωγούς και ελαιοτριβείς.
·      Προγραμματίστηκε η τελευταία συνεδρίαση των εταίρων να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2019.   Αυτή θα συνοδευτεί από ένα διεθνές event που θα συμμετάσχουν παραγωγοί από τις 5 χώρες συμμετοχής του προγράμματος, με σκοπό την ανάδειξη του cluster των παραγωγών ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας.
·      Επίσης με το πέρας της ελαιοκομικής περιόδου του έτους 2019 και βρισκόμενοι στην λήξη του προγράμματος συζητήθηκε η διοργάνωση μιας πολυήμερης εκδήλωσης με την συνεργασία της Εύξεινης Πόλης, με  στόχο την ανάδειξη του υγειοπροστατευτικού ελαιολάδου η  οποία προτάθηκε  από  τα  μέλη της  ομάδας  έργου, να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2020.

Τέλος  ανακοινώνεται ότι στις 31/5/2019  το εν  λόγω πρόγραμμα (INTERREG MED “ARISTOIL”),  αναδείχθηκε ως το κορυφαίο πρόγραμμα στην κατηγορία του για το έτος 2019 ανάμεσα σε δεκάδες διαπεριφερειακά ευρωπαϊκά προγράμματα και θα διαγωνιστεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες μαζί με άλλα 7 κορυφαία προγράμματα από άλλες κατηγορίες για την ανάδειξη του καλύτερου προγράμματος στα πλαίσια του διαγωνισμού Interreg project Slam.  Έτσι  αποφασίστηκε  η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμμετάσχει με τους εκπροσώπους του προγράμματος Aristoil –την δεδομένη στιγμή- στον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.


GIKAS THANOS