Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Νέος θρίαμβος Ιμάμογλου και χαστούκι για Ερντογάν

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/04/imamoglou-500-1.jpg
 Νέα σαρωτική νίκη για τον Εκρέμ Ιμάμογλου και ήττα για τον εκλεκτό του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δείχνουν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.
Με την απαίτηση να ξαναγίνουν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, με την αλαζονεία πως στο τέλος θα γίνει ό,τι ήθελε εκείνος, ο Ερντογάν κατάφερε να ενώσει την αντιπολίτευση γύρω από τον Ιμάμογλου. Όσοι δεν ήταν υπέρ του Ερντογάν, ήταν υπέρ του Ιμάμογλου. Και ο «σουλτάνος» έχασε. Έχασε ηχηρά, έχασε καθαρά. Με το ποσοστό της καταμέτρησης στο 99,37%, ο Ιμάμογλου έχει 54,03% και ο Γιλντιρίμ, ο πιστός του Ερντογάν, 45,09%.Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του
κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,09%.
Η διαφορά στις ψήφους, που ήταν μόλις 13.000 στις 31 Μαρτίου, εκτοξεύτηκε πάνω από 777.000. Η νίκη του Ιμάμογλου φάνηκε από πολύ νωρίς. Το παραδέχτηκε μόλις 10 λεπτά μετά τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Γιλντιρίμ. Τα συγχαρητήρια του Ερντογάν ήταν… συνέπεια του χαρακτήρα του. Δεν ήθελε να δεχτεί την ήττα. Μίλησε για ανεπίσημα αποτελέσματα. Δεν ήταν. Ο Ιμάμογλου τον κάλεσε να συνεργαστούν, θα το κάνει;
Σε δηλώσεις του ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε πως «προηγείται ο Εκρέμ Ιμάμογλου, τον συγχαίρω», ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, σημειώνοντας ότι οι σημερινές εκλογές δείχνουν το πόσο καλά λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα. Την ίδια στιγμή ευχήθηκε καλό έργο στον κ. Ιμάμογλου και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι θετικό για την Πόλη.
«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους 16 εκατ. κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, είτε είναι ψηφοφόροι του HDP, του MHP, του AKP, του BBP, είτε είναι Τούρκοι, είτε Σύροι, είτε Έλληνες, στα παιδιά, στις μητέρες, στους νέους…», είπε μεταξύ άλλων ο Ιμάμογλου στο μήνυμά του και τόνισε πως: «Είμαστε υπέρ της Δημοκρατίας που δεν λειτούργησε το βράδυ της 31ης Μαρτίου. Το έθνος μας ξέρει τι συνέβη».
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου απευθύνθηκε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας του μάλιστα και συνάντηση: «Θα ήθελα να επισημάνω στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει η διαβεβαίωση πως η τοπική και η κεντρική εξουσία θα συνεργαστούν αρμονικά για τα προβλήματα της Κωνσταντινούπολης. Μιλάμε για τις ανάγκες 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Είμαι έτοιμος να δουλέψω αρμονικά μαζί σας. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από πολιτικούς καβγάδες».