Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ο Τσίπρας και το… τέλος (μιας σχέσης)


Του Νίκου Φυλάγγελου

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου, σηματοδοτεί το τέλος μιας σχέσης. Αυτής του απερχόμενου Πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο επέλεξε ο ίδιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, τον Ιανουάριο του 2015.

Κυρίως όμως, σηματοδοτεί το τέλος της σχέσης του Αλέξη Τσίπρα με την κοινωνία, που του επέτρεψε να κυριαρχήσει πολιτικά την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, και να αντέξει… σχεδόν τα πάντα.
Ξεκινάει πλέον η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου. Και ταυτόχρονα, ξεκινάει η απόπειρα διόρθωσης της σχέσης του με την κοινωνία. Μέχρι τις εκλογές, λίγα πράγματα μπορεί να αλλάξει. Η τακτική που θα ακολουθήσει ωστόσο, τόσο προεκλογικά όσο και μετά τη συγκρότηση μιας αυριανής κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα δείξει αν και… πόσο σύντομα θα ανακτήσει την μέχρι πρότινος προνομιακή σχέση του με πλατιές κοινωνικές ομάδες και ρεύματα.
Ο χρόνος είναι με το μέρος του. Αυτό ωστόσο από μόνο του… δεν λέει τίποτα.

yterografa.gr