Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Μετα απο 26 χρονια Τέλος εποχής: Ο συγκινημένος Βενιζέλος στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή [βίντεο]

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/06/venizelos-500.jpg
Εμφανώς συγκινημένος ο Ευάγγελος Βενιζέλο έκανε σήμερα το πρωί την τελευταία του ομιλία στη Βουλή.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά όλους. Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής, αλλά θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης, το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στο Δημοκρατικό μας Πολίτευμα» κατέληξε στο τέλος της ομιλίας του και άκουσε το χειροκρότημα από όλους τους παρευρισκόμενους.

Όπως σημείωσε, αποχωρεί μετά από 26 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης
θητείας, έχοντας αναδειχθεί ακόμη και πρώτος σε σταυρούς στην Α΄Θεσσαλονίκης. Επισήμανε ότι υπηρέτησε την κυβέρνηση από διάφορα σημαντικά πόστα έως και τη θέση αντιπροέδρου κυβέρνησης, ότι έδωσε μάχες από τη θέση της Αντιπολίτευσης και πως διατέλεσε αρχηγός κόμματος, για να καταλήξει: «Θέλω να ευχαριστήσω ελληνική Δημοκρατία που με τίμησε με τόσο υψηλά αξιώματα».
Μάλιστα μετά το τέλος της ομιλίας του χαιρέτησε προσωπικά κάθε βουλευτή που ήταν στην αίθουσα και στην συνέχεια πήγε στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο είχε μία σύντομη συνομιλία. Επειτα επισκέφθηκε τον χώρο των δημοσιογράφων για να τους ευχηθεί και στην ερώτηση πότε θα τον ξαναδούν στη Βουλή απάντησε με ένα χαμόγελο και «ένα θα δούμε».

Στην ομιλία του τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή έπειτα από 26 χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής παρουσίας.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψή του ότι οι κώδικες πρέπει να ψηφιστούν και να ισχύσουν άμεσα. «Η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «ο εκσυγχρονισμός τους είναι απολύτως αναγκαίος, με τις σύγχρονες αντιλήψεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Ο νέος ποινικός κώδικας δεν καθιστά επιεικέστερα τα άρθρα που είναι κρίσιμα για τη διερεύνηση της σκευωρίας της Novartis».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε νωρίτερα την Πέμπτη ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος ζήτησε να μην ισχύσει ο νέος Ποινικός Κώδικας από 1η Ιουλίου του 2019. «Κάνω έκκληση προς υπουργό Δικαιοσύνης και τους παρόντες βουλευτές για το ζήτημα χρόνου έναρξης ισχύος ποινικού κώδικα. Είναι αδιανόητο μεσούσης δικαστικής περιόδου  να ισχύσει ο νεός κώδικας. Ή να αρχίσει από την αρχή του δικαστικού έτους ή από την 1/1. Δεν θέλω να αναπτύξω το σκεπτικό. Κάνω έκκληση να μην ισχύει από 1.7 ο νέος Ποινικός Κώδικας. Αντιλαμβάνεστε γιατί το λέω» είπε ο Σταύρος Κοντονής απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.
Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς και έκανε ειδική μνεία στην υπόθεση Novartis , τονίζοντας ότι πρόκειται για σκευωρία που πρέπει να διερευνηθεί.
Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που θα περάσει στην αντιπολίτευση, όπως είπε, να αναλογιστεί την αξία των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και να ανακαλύψει τον σεβασμό προς το κύρος του κοινοβουλίου.