Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

https://www.inotos.gr/wp-content/uploads/2018/11/voutsis.jpg
Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019
Έρχομαι σε ένα ζήτημα σοβαρό που έχει ανακύψει περισσότερο για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά έχει σημασία κανείς να μπορεί ευθύτατα να απαντήσει και αφορά στο προσωπικό της Βουλής.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω μερικά πράγματα και μερικά
να τα αναφέρω για πρώτη φορά.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόσληψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή ακριβώς γιατί και ο Κανονισμός της Βουλής εκσυγχρονίστηκε και εναρμονίστηκε και υπήρξε ενιαίος Κανονισμός που θα απέτρεπε οποιαδήποτε δυνατότητα που υπήρχε στο παρελθόν για προσλήψεις στη Βουλή.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι προχωράνε οι διαγωνισμοί σε σχέση με τις μόνιμες θέσεις που υπήρχανε για τη Βουλή, για 12 από τις 16 που ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, και έχει ξεκινήσει η διαδικασία στο ΑΣΕΠ, περίπου 1.000 συμπολίτες μας, όπως ήταν και εύλογο.
Στη Βουλή υπήρξαν αυτά τα χρόνια μια σειρά νέες υπηρεσίες, οι οποίες κρίθηκε απολύτως αναγκαίο να λειτουργήσουν ακριβώς επειδή αυξήθηκε σημαντικά και θα έλεγα και με ευρύτερη συναίνεση η λειτουργία της Βουλής. Δηλαδή η Νομική Υπηρεσία, τμήματα Αρχείων, το Κανάλι εδώ και καιρό έχετε αντιληφθεί ότι είναι σε μια διαφορετική  φάση αναμόρφωσης, λειτουργίας, προγράμματος και βεβαίως η γενικότερη εξωστρέφεια της Βουλής είχε την απαίτηση για να υπάρχουν οριακές επιπλέον ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού.
Θέλω να σας πω ευθέως και το γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή σε αυτούς που ήταν εδώ ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, όχι απλά δεν υπήρξε καμία διάκριση ή και -μέσα μάλιστα στην κρίση-   καμία παύση αυτής της εργασιακής σχέσης, αυτής της υπαλληλικής ιδιότητας, αλλά από τότε υπήρξαν επανειλημμένες, τουλάχιστον δύο φορές εν συνόλω και οριζόντια, χωρίς καμία και κανενός είδους διάκριση, ανανέωση των θητειών.
Ιδιαίτερα όμως είμαι ικανοποιημένος γιατί σε όλο αυτό το διάστημα αυτό το προσωπικό και θα αναφερθώ και σε άλλες κατηγορίες ύστερα, δουλεύει μέσα στη Βουλή, κάνει εργασία, δουλεύει αποδοτικά και έχει πολύ σημαντική συμβολή και γνωρίζουμε και καθένας τι δουλειά κάνει και πώς αποδίδει.
Διότι, όπως επίσης γνωρίζετε, στη Βουλή ολοκληρώθηκε εδώ και πολύ καιρό και είναι από τις λίγες υπηρεσίες του δημοσίου που ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολογήσεων, κρίσεων και  τα λοιπά, έτσι ώστε τα οργανογράμματα τα οποία προφανώς δεν συμπληρωθήκανε, δηλαδή οι προβλέψεις για το πόσοι θα έπρεπε να εργάζονται, τα  περιορισμένα έστω συμπληρωμένα οργανογράμματα να δουλεύουν απολύτως αποδοτικά και απομακρυνθήκαμε 100% από αυτό το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό βρήκαμε, ακριβώς γιατί δεν λειτουργούσανε και λόγω της νομοθεσίας κ.λπ. με την απαραίτητη διαφάνεια στο παρελθόν σε αυτά τα ζητήματα, δηλαδή ένα σε αρκετά μεγάλο βαθμό πελατειακό κράτος, με άξιους κατά τα άλλα, γιατί συνεργαστήκαμε με όλους τους υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι όμως είχανε προσληφθεί κατά καιρούς, δεν θέλω να αναφερθώ ούτε σε αριθμούς, ούτε σε περιόδους, με μόνη την πρόταση και απόφαση του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής.
Σε ό,τι μας αφορά δεν υπήρξε αυτό το κριτήριο ούτε μια στιγμή, εννοώ δηλαδή της προέλευσης ή της κομματικής ταυτότητας, και με όσους ήταν εδώ μέσα στη Βουλή και με όσους προστέθηκαν για τη λειτουργία επιμέρους υπηρεσιών κ.λπ.
Ξεκαθαρίσαμε απολύτως το ζήτημα των 68, αν δεν κάνω λάθος, ειδικών φρουρών τους οποίους βρήκαμε σε ένα ειδικό εργασιακό καθεστώς από το 2003. Μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής και επαναλαμβάνω χωρίς να γνωρίζουμε καθενός την προέλευση, είτε τα πιστεύω του, θα ήταν αδιανόητο για εμάς, τους εντάξαμε κανονικά στις υπηρεσίες της Βουλής. Διότι έτσι έπρεπε να γίνει, διότι αλλιώς σύμφωνα με τον τρόπο που είχαν προσληφθεί θα έπρεπε να αποχωρήσουν κάποια στιγμή.
Το ίδιο συνέβη και σε σχέση με το Ίδρυμα της Βουλής. Θυμάστε ότι έγινε μια δημόσια συζήτηση, διότι όλα δημοσίως τα συζητούσαμε σε κάθε φάση που ο Κανονισμός εκσυγχρονίζονταν. Όπου για πρώτη φορά έγινε οργανόγραμμα, διότι μέχρι τότε απλώς γινόταν, επειδή ήταν ΝΠΙΔ, αποσπάσεις υπαλλήλων από τη Βουλή κυρίως, έγινε οργανόγραμμα συγκεκριμένο και δεσμευτήκαμε δημοσίως ότι δεν θα εξαντληθεί αυτό το οργανόγραμμα. Μάλιστα, στην ειδική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, είχαμε βάλει ένα ταβάνι, ότι δεν θα υπερβούν εν συνόλω οι εργαζόμενοι εκεί, παρόλο ότι οι ανάγκες είναι εξαιρετικά μεγάλες λόγω του ότι είναι και ο προγραμματισμός για το 2021, δηλαδή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κ.λπ., περισσότεροι από 34 εργαζόμενοι δεν θα περάσουν αυτό το πλαφόν, διότι το οργανόγραμμα απαιτεί 50 εργαζομένους.
Μέσα απολύτως σε αυτό το πλαίσιο και σεβόμενοι τη δέσμευσή μας κινηθήκαμε. Επίσης η Βουλή δεν είχε προσαρμοσθεί και δεν είχε εφαρμόσει τη νομοθεσία 4440/2016 για την κινητικότητα στο δημόσιο. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι εδώ από το 2003-2004, από το 2009, οι οποίοι ήταν αποσπασμένοι από τα υπουργεία, και δεν εννοώ τους αποσπασμένους στους βουλευτές, παρακαλώ πολύ σημειώστε για το ρεπορτάζ σας, δεν εννοώ αυτούς που έχω εγώ ως βουλευτής δικαίωμα να έχω, δύο ή τρεις αποσπασμένους. Δεν πρόκειται περί αυτού. Μιλάμε για αποσπασμένους στις  υπηρεσίες της Βουλής εκ του παρελθόντος.
Άρα με απόφαση προ μηνών της Βουλής, η οποία μάλιστα δεν ήταν απόφαση μόνο της σημερινής πλειοψηφίας, αν θυμάμαι καλά είχαν ψηφίσει υπέρ και η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ, δόθηκε αυτή η δυνατότητα εφαρμογής του νόμου της κινητικότητας για τη Βουλή. Δηλαδή χωρίς επιπλέον οικονομική δαπάνη για το δημόσιο και εντός του πολύ σφιχτού προγραμματισμού και προϋπολογισμού της Βουλής,  64 αποσπασμένοι, όσοι ήθελαν, δόθηκε ένα περιθώριο δηλώσεων για να έρθουν στη Βουλή ή να ξαναγυρίσουν στην υπηρεσία τους. 
Όσοι θέλουν και πάλι χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί, σας επαναλαμβάνω ότι είναι κυρίως παρελθόντων ετών, το λέω διότι κυκλοφορούν κάποιοι πίνακες ποιοι έχουν συγγένειες, τα οποία τα θεωρώ εν πάση περιπτώσει ότι δεν συμβάλλουν στο να γνωρίζουμε όλοι ακριβώς τη μεγάλη προσήλωση την οποία δείξαμε και για το ευαίσθητο θέμα των εργασιακών σχέσεων στη Βουλή. Παραμένω εκεί ως προς την κριτική μου σε αυτό το ζήτημα.
Αυτοί λοιπόν οι εργαζόμενοι στην Βουλή, σας λέω ότι η διαδικασία ξεκίνησε τον Φλεβάρη και μετά από αλληλογραφία με τα υπουργεία κ.λπ., η οποία είναι μακρά διότι χρειάζεται κάποιο χρόνο, προωθήθηκαν οι μετατάξεις αυτών των υπαλλήλων, όσων το επέλεξαν, στη Βουλή έναντι των άλλων θέσεων που είχαν.
Οι 33 έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αναρτηθεί στη Διαφάνεια, οι 17 αναμένουν ΦΕΚ, οι 12 εκκρεμούν και οι 2 ίσως να μη γίνουν για τυπικούς λόγους και αφορούσε, επαναλαμβάνω, αποσπάσεις από το 2009 και νωρίτερα προς τη Βουλή, και μετά από αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής και της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής. Δεν πρόκειται δηλαδή για επιλογές που έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής.
Σας επαναλαμβάνω για πέμπτη φορά, διότι ξεκίνησα από εκεί που σας είπα για τους μόνιμους της Βουλής οι οποίοι έχουν πάει στο ΑΣΕΠ. Δεν γνωρίζαμε από πριν για κανένα που θα έμπαινε σε οποιαδήποτε ρύθμιση, πόσο μάλλον για τους μόνιμους μέσω ΑΣΕΠ  ή όλους τους άλλους. 
Προφανώς για κάποιες συμβάσεις μονοετείς ή διετείς στον διαρρεύσαντα χρόνο, εννοώ της τετραετίας, γνωρίζουμε τις αιτίες για τις οποίες έγιναν αυτές οι προσλήψεις. 
Δηλαδή ξέρετε πολύ καλά ότι σπάσαμε το καθεστώς των εργολαβιών στον καθαρισμό και προσετέθησαν αυτές οι κυρίες και οι κύριοι που ήταν για τον καθαρισμό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο προσωπικό της Βουλής. Σας το λέω γιατί κυκλοφορούν αριθμοί. Πριν από 3-4 μήνες μάλιστα είχαμε και μια δημόσια κόντρα γιατί λέγανε για 300-400, δεν υπάρχουν αυτοί οι αριθμοί. Είναι τα νούμερα που σας είπα, δηλαδή ήταν οι 68 που ήταν οι ειδικοί φρουροί που έπρεπε να τακτοποιηθούν, είναι το σύνολο -δεν ξέρω αν είναι 50, 60 ή 70- των καθαριστριών και των καθαριστών από αυτή τη διαδικασία που αλλάξαμε, πάλι με απόφαση της Βουλής, και είναι και αυτοί οι οποίοι ήρθανε από τις υπηρεσίες από το δημόσιο και των οποίων η γραφειοκρατική διαδικασία είχε ξεκινήσει αρκετά πριν από τις πρόσφατες εκλογές και οι περισσότερες από αυτές θα κλείσουν, προ και της τυπικής, δεν μπορούμε από Κυριακή κι ύστερα να γίνονται και τυπικές προετοιμασίες – και σωστά. Οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν, είμαι σίγουρος, ύστερα από οποιοδήποτε προεδρείο και οποιαδήποτε πλειοψηφία μέσα στην ελληνική Βουλή.
Αυτό είναι το ζήτημα. Προσωπικά θα έλεγα ότι το να δημιουργούμε εντυπώσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις σε μια φάση όπου, τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα,  μπορεί να υπάρχουν άλλοι τομείς όπου μπορεί να υπάρχει εύλογη ή άδικη κριτική που δεν παίζει ρόλο, είναι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, για το νομοθετικό ή κοινοβουλευτικό έργο, αν ήμουν τόσο ή λιγότερο αντικειμενικός, αυτά είναι μέσα στην πολίτική αντιπαράθεση. Αλλά το να δημιουργούνται τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις πάνω σε ζητήματα που μόνο σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και μάλιστα με λίστες ονομάτων εργαζομένων της Βουλής, για μένα δεν είναι παραδεκτό. Το αποκρούω απολύτως.
Δεν το κάναμε ποτέ, δεν θα το κάνω τώρα, ούτε στο μέλλον για όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους της Βουλής και είναι πάρα πολλοί, τους οποίους τους βρήκαμε, συνεργαστήκαμε, και θα συνεργάζονται και οι επόμενοι και ξέρουμε πάρα πολύ καλά, προφανώς, με βάση το Προσωπικό της Βουλής, πότε προσελήφθησαν, με ποιες διαδικασίες, από πού, τι βαθμούς συγγένειας έχουν κ.λπ. Είναι εντελώς απαράδεκτο και είναι για δημιουργία εντυπώσεων.
Και βεβαίως θα ήταν απολύτως άδικο για μία, δύο ή τρεις περιπτώσεις που ενδεχομένως υπάρχει βαθμός συγγένειας ή τέτοια πράγματα, τη στιγμή που –σας επαναλαμβάνω- ξέρουμε πάρα πολύ καλά και το τι  βρήκαμε εδώ μέσα. Εάν δε βάλω και τα αξιοκρατικά κριτήρια, να δούμε αν πράγματι κάποιοι μπορούν να εργαστούν, θα πηγαίναμε πλέον σε μια αντίληψη εξαίρεσης οποιουδήποτε έχει μια τέτοια σχέση, η οποία εξαίρεση δεν προβλέπεται ούτε από τον Κανονισμό της Βουλής, ούτε νομικά, ούτε ηθικά, και άρα δεν αισθάνομαι απολογούμενος για οτιδήποτε από αυτά τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί. Τα περί δήθεν τακτοποιήσεων και ο «ορυμαγδός τακτοποιήσεων», διότι σας είπα αναλυτικά το σύνολο και τις ανάγκες και το γιατί έγινε και το πώς λειτουργήσαμε και τους εργαζόμενους εδώ πέρα μέσα.
Θα σας πω κάτι που δεν με ενδιαφέρει να βγει δημοσίως αλλά θα παρακαλούσα να είναι off. Προσωπικά στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής δεν υπήρξε διευθυντής επί σειρά ετών. Μόνο εξ αυτού το δημόσιο έχει κάνει εξοικονόμηση 230.000 ευρώ. Ίσως δεν το έχετε αντιληφθεί, αλλά σας το λέω και θέλω να είναι off, παρακαλώ. Διότι θα μπορούσα να πω ότι ως Υπουργός Εσωτερικών πόσο στοίχιζε το γραφείο μου σε σχέση με τα ντοσιέ που μας παραδόθηκαν από τους προηγούμενους υπουργούς, για το πόσο στοίχιζαν τα γραφεία τους, που ήταν πολλαπλάσια και θα μπορούσα να μπω και σε αριθμού μετακλητών, αποσπασμένων κ.λπ. ων ουκ έστιν αριθμός.
Εμείς είπαμε και το εννοούσα και το εννοώ πως πρέπει σε αυτά τα πράγματα να υπάρξει μια διαφορετική λογική και μάλιστα μια διαφορετική λειτουργία της Βουλής. Θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, διότι κανείς μας δεν είναι τέλειος, το υλοποιήσαμε απολύτως με διαφάνεια, με αξιοκρατία, με δουλειά όλων των εργαζομένων εδώ μέσα και όχι με αργομισθίες - επιτρέψτε μου την έκφραση.
Άρα λοιπόν επ’ αυτού του ζητήματος, όποια πολιτική δύναμη θέλει, γιατί εμένα αυτό με αφορά, σε σχέση με τον Τύπο απλώς είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτή την ενημέρωση, αλλά όποια πολιτική δύναμη, που συμμετείχε σε όλες αυτές τις διαδικασίες, έχει περαιτέρω ερωτήματα επί προσώπων, πραγμάτων ή διαδικασιών, θα παρακαλούσα πάρα πολύ σήμερα και αύριο, εντάξει, εγώ θα λέω και μέχρι την επόμενη περίοδο, αλλά πλέον η Βουλή κλείνει ως διαδικασία, να έρθουν σε επαφή, να ζητήσουν οποιοδήποτε στοιχείο, έτσι ώστε τεκμηριωμένα, εάν υπάρχει πολιτικό ή όποιο άλλο ζήτημα, να εκφράζουν άποψη.
Αυτά είχα να σας πω, τα περισσότερα από αυτά τα γνωρίζετε γιατί ήσασταν παρόντες και παρούσες στις διαδοχικές συζητήσεις που έγιναν μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής, στην Επιτροπή Κανονισμού, είναι δημοσιευμένα απαξάπαντα. Είναι προφανές ότι σέβομαι απολύτως τη δουλειά σας, αυτό σας το έχω αποδείξει νομίζω, ότι τα σχετικά ρεπορτάζ σας, τα οποία διαμορφώθηκαν προχθές, σήμερα, ενδεχομένως ακόμα κι αν δεν είναι προς δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, έχουν λάθος έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται.
Δεν θα μπορούσανε παραδείγματος χάριν γι’ αυτούς που σας είπα, οι οποίοι μετατάσσονται από τις υπηρεσίες, να γίνουν πιο γρήγορα αυτές οι εξελίξεις. Θέλουν κάποιες εβδομάδες για καθέναν εξ αυτών. Σας επαναλαμβάνω πολύ πιο πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Και υπάρχει κι ένα ντοσιέ ολόκληρο με αλληλογραφία ανάμεσα στα Υπουργεία γι’ αυτούς οι οποίοι εργάζονταν εδώ και χρόνια και κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να μείνουν εδώ. Δεν πρόκειται δηλαδή για αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν μέσα στο δεκαπενθήμερο από εμένα ή επισπευσθήκαν.
Ολοκληρώνουμε κάποιους κύκλους οι οποίοι είχαν ξεκινήσει σε σχέση με το προσωπικό, μένουν πολύ λιγότερες εκκρεμότητες για τους επόμενους, είναι ένα καθαρό τοπίο πια, και η Βουλή έχει αναπτύξει πια τόσο πολλές δραστηριότητες και πιστεύω όσο βγαίνουμε από την κρίση της αξίζει να αναπτύσσει ακόμη περισσότερες που ενδεχομένως και στο μέλλον θα χρειαστούν, πάντοτε μέσα από διαφανείς διαδικασίες, επιπλέον υποστήριξη ή επιπλέον στελέχωση.
Νομίζω ότι σας τα είπα τόσο αναλυτικά που θα παρακαλούσα ότι δεν έχει νόημα να υποβληθούν ερωτήσεις. 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης