Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Παραιτήθηκαν οι βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αλβανία


Πράξη έκαναν την προαναγγελθείσα απόφασή τους σήμερα οι βουλευτές του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι παραιτήθηκαν, όπως είχαν πει ότι θα κάνουν τη Δευτέρα. 
Όπως έγινε γνωστό, μετά από μια συνεδρίαση  περίπου μισής ώρας το Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ( να παραιτηθούν του βουλευτικού αξιώματος) και οι βουλευτές παρέδωσαν τις έδρες τους.
Πρώτος υπέγραψε την αίτηση της παραίτησης ο ίδιος ο επικεφαλής του
Δημοκρατικού Κόμματος ο Λουλζίμ Μπάσα ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε μία ιστορική επέτειο: Την επέτειο της αποκαθήλωσης του αδριάντα του δικτάτορα Ε.Χότζα. «Εφεξής», δήλωσε ο Μπάσα «όλοι οι βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος είμαστε πλέον απλοί πολίτες».

Η παραίτηση Μπάσα                 Η παραίτηση Μπερίσα
https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/02/mpasa-paRAITISI.jpghttps://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2019/02/MPERISA-500.jpg 

Αμέσως μετά τον Λουλζίμ Μπάσα υπέργψε και την παραίτησή του ο Πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας και επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα. Μάλιστα η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση τόσο στα Αλβανικά ΜΜΕ όσο και στον λαό καθώς μετά από πάρα πολλά χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένας απλός πολίτης.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Γκραμόζ Ρούτσι ανακοίνωσε στους ότι αναβάλλεται η Ολομέλεια της αλβανικής Βουλής για την Πέμπτη, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για ταραχές κατά την διάρκεια της διαμαρτυρία που έχει προαναγγείλλει η Αντιπολίτευση για την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 10.00 τοπική ώρα ( 11:00 ώρα Ελλάδος) καθώς επίσης και για να δοθεί χρόνος στην Αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να επιστρέψει στη Βουλή.
Νωρίτερα η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν πληροφορίες για υποκίνηση της βίας και για εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι η επιδίωξη εισβολής με τη βία στη Βουλή» και έτσι απαιτήθηκε να παρθούν   δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε υπεράσπιση της Βουλής στην συγκέντρωση της Πέμπτης, τονίζοντας μάλιστα ότι θα απαντήσει στη βία με βία, ενώ κάλεσε τους δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.
Πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας μιλώντας στο EleftherosTypos.gr αναφέρουν πως «δεν υπάρχει σκέψη πρόωρων εκλογών και πως η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της καθώς σε έχει την πλειοψηφία». Σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε νομοσχέδια που θα χρειαστούν διευρυμένη πλειοψηφία  οι ίδιες πηγές δεν απάντησαν.
Ο νυν πρωθυπουργός Έντι Ράμα από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως, διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία η οποία λήγει το 2021. Την ίδια στιγμή εξαπολύει επίθεση κατά της αντιπολίτευσης την οποία κατηγορεί  πως θέλει την εξουσία στο τραπέζι και ότι προέβη στην εξέλιξη( την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα)  αυτή επειδή φοβάται την ήττα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι θέλει να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται την νέα Δικαιοσύνη και ότι θέλει να εμποδίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται αυτήν την στιγμή τόσο στον Έντι Ράμα όσο και στην αντιπολίτευση είναι μεγάλες. Οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση.

 EleftherosTypos.gr