Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Εξαερώνονται οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμους – Περιφέρειες Εκτός δεύτερου γύρου οι υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα, Περαιά, Θεσσαλονίκη Μπαίνει οριακά η Δούρου στον 2ο γύρο, αλλά χάνει με τεράστια διαφορά


Αυτό το οποίο συμβαίνει συνήθως σε εκλογικές αναμετρήσεις δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μάλλον θα ξανασυμβεί αλλά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος στα μεγάλα αστικά κέντρα καταποντίζονται.
Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι θα συμβεί και σε αυτές τις εκλογές με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ. Θα «εξαερωθούν» και θα πληρώσουν πολύ ακριβώς την κυβερνητική φθορά χωρίς να μπορέσουν να μπουν στον δεύτερο γύρο της
αναμέτρησης.
Στους Δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά οι πιθανότητες να μπουν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται δραματικά. Η κυβερνητική φθορά είναι πολύ σημαντική. Ακόμα πιο σημαντική όμως είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει αξιόλογους υποψηφίους που θα έχουν υπερκομματικά χαρακτηριστικά ώστε να ξεπεράσουν την πολιτική φθορά.
Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενά κομματικά υποψηφιότητες και δεν μπορούν να φέρουν περισσότερους ψηφοφόρους από τον σκληρό πυρήνα των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια ή περίπου τα ίδια και στην Περιφέρεια Αττικής όπου η διαφορά Πατούλη-Δούρου με αναγωγή είναι περισσότερο από 20 μονάδες! Όσο μάλιστα πλησιάζει η ώρα των εκλογών αυξάνουν οι πιθανότητες του Πατούλη να κερδίσει από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης!
Εξαφανισμένος ο Ηλιόπουλος στην Αθήνα
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πρώτων ερευνών για τον δήμο της Αθήνας, όπου κατεξοχήν κερδίζονται οι εντυπώσεις και όπου ο Κώστας Μπακογιάννης έρχεται πρώτος με ποσοστό 33,8% και με διαφορά πάνω από 25 μονάδες από τον δεύτερο υποψήφιο. Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται καν δεύτερος, ούτε τρίτος, αλλά βρίσκεται στην 5η θέση.
Τον κ. Μπακογιάννη ακολουθούν με ποσοστό 8,5% ο Παύλος Γερουλάνος του ΚΙΝΑΛ, ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής με 7,9%, ο προερχόμενος από τη ΝΔ Χρήστος Τεντόμας συγκεντρώνει ποσοστό 6,2%, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 6%. Ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ έχει 4,2%. Οι πιθανότητες να είναι στον δεύτερο γύρο Μπακογιάννης – Κασιδιάρης είναι πλέον πολύ μεγάλες!
Με 20% διαφορά κερδίζει ο Πατούλης την Περιφέρεια Αττικής
Τα πράγματα στην Περιφέρεια Αττικής είναι περίπου τα ίδια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια δυναμική εμφανίζει και η υποψηφιότητα Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, όπου επίσης θα δοθεί μάχη εντυπώσεων, λόγω της υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου, που μετά τη φωτιά στο Μάτι έγινε για πολλούς ψηφοφόρους στόχος σφοδρής κριτικής. Ο Γ. Πατούλης προηγείται με ποσοστό 38,6%, έναντι μόλις 20,7% της Ρένας Δούρου, στη δημοσκόπηση που έκανε η Innovation Metrisis για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά». Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως ότι τελικά θα μπει στον δεύτερο γύρο η Δούρου. Εάν ανεβάσει την συσπείρωση του συνδυασμού του ο Γ. Σγουρός μπορεί αυτός να περάσει ως δεύτερο μετά τον Πατούλη!
Στην Περιφέρεια Αττικής ακολουθούν ο Σγουρός µε 11,5%, ο Πρωτούλης (ΚΚΕ) µε 5,5%, ο Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής µε 4,3% και ο Τζήµερος µε 2,5%. «Άλλον υποψήφιο» δηλώνει ότι θα επιλέξει το 1,4%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15,5%. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 συσπειρώνονται στην κυρία Δούρου σε ποσοστό μόλις 47,2%, ενώ σηµαντικό ποσοστό εξ αυτών (18,4%) επιλέγει τον Γ. Πατούλη.
Πρώτος ο Ταχιάος στη Θεσσαλονίκη
Εξίσου απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα και στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η Κατερίνα Νοτοπούλου, παρά την προβολή της από τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης, έρχεται δεύτερη με ποσοστό 12,5%. Και στον δήμο της Θεσσαλονίκης προηγείται ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ταχιάος, με ποσοστό 18,1%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Egnatia Point of View για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία». Είναι πολύ πιθανό και εδώ η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ να μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Το σχετικά χαμηλό ποσοστό του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν «αντάρτες» υποψήφιοι προερχόμενοι από τη ΝΔ, όπως ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, που συγκεντρώνει ποσοστό 6,9%, αλλά και ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που πιάνει ένα 3,4%.
O Σπύρος Βούγιας, την υποστήριξη του οποίου ανακοίνωσαν πρόσφατα Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει ποσοστό 5,9%, η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Ζέρβα συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, ενώ κάτω από το 3% κινούνται οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες των Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Μάκη Κυριζίδη, Χάρη Αηδονόπουλου και Μιχάλη Τρεμόπουλου. Ο επικεφαλής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 2,7%. Οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί, καταγράφοντας ποσοστό πάνω από 27%.
Στον δεύτερο γύρο Μώραλης – Βλαχάκος στον Πειραιά
Στον δήμο Πειραιά η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τις εκτιμήσεις προκύπτει ότι στις δυο πρώτες θέσεις είναι ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Γιάννη Μώραλη, και ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο γνωστός Πειραιώτης γιατρός Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου. Πολύ δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑίους υποψήφιος θα σπάσει αυτό το δίδυμο και αυτό γιατί ο ο Νίκος Μπελαβίλας, δεν έχει υπερκομματική αποδοχή και είναι εξαιρετικά αντιπαθής στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και τους φιλάθλους του Ολυμπιακού!
Θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο
Σε όλες τις περιπτώσεις γι αυτό είναι πολύ πιθανό ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Γιατί εάν χάσει με μεγάλη διαφορά στις κάλπες για την Ευρωβουλή και υποστεί τέτοια πανωλεθρία σε περιφέρειες και δήμους, εάν πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο θα αφανιστεί εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

fimotro.gr