Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Νέα υπηρεσία: «Αναγνωστήριο Πραγμάτων στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ» - Ένα εξοπλισμένο FabLab για την ανάπτυξη της Καινοτομίας στο κέντρο της Αθήνας

https://web.tee.gr/wp-content/uploads/LOGO_TEE-378x279.jpg
Μια ακόμη νέα υπηρεσία προσφέρει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο κέντρο της Αθήνας. Δημιούργησε και λειτουργεί ήδη στο χώρο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ (Λέκκα 23-25, Αθήνα) στο Σύνταγμα, το «Αναγνωστήριο Πραγμάτων στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ», σε συνεργασία κατά την εκπαιδευτική διαδικασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.



Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:


«Με το Αναγνωστήριο Πραγμάτων στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ δίνουμε την ευκαιρία σε μηχανικούς και δημιουργικούς ανθρώπους να πειραματιστούν σε πρότυπα ή πρωτότυπα δημιουργήματα. Να φτιάξουν, για παράδειγμα με έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, αυτό που η έρευνα τους οδήγησε να σχεδιάσουν. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, που έχει ως βάση τον πλούτο, ψηφιακό και όχι μόνο, της Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ, να δώσουμε κίνητρα δημιουργικότητας σε νέους επιστήμονες, να συμβάλλουμε πρακτικά στην ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων μέσα από ιδέες που θα δοκιμαστούν στην πράξη. Στηρίζουμε, με πράξεις, χωρίς μεγάλα λόγια, την έρευνα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, μέσα από δράσεις όπως αυτό το Fab Lab ή το Prototype by TEE. Κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε τα ανήσυχα πνεύματα της επιστήμης και κάθε μηχανικό, ώστε να επιχειρήσει, να δημιουργήσει, να παράγει. Συμβάλουμε για να μείνουν στη χώρα μας τα καλύτερα μυαλά και να προκόψουμε όλοι μαζί».



Η νέα αυτή υπηρεσία αφορά ένα εξοπλισμένο Fab Lab που δημιουργήθηκε από το ΤΕΕ σε συνεργασία με το FAB LAB ATHENS, που είναι μέρος του παγκόσμιου δικτύου των Fab Labs και έχει στόχο την βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, την διάχυση και διάδοση τεχνολογιών ψηφιακής παραγωγής και κατασκευής, μέσα από την λειτουργική, εκπαιδευτική, τεχνική και μελετητική υποστήριξη. Για την λειτουργία του έχουν συμβληθεί με την σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), ο μη κυβερνητικός οργανισμός, το παγκόσμιο δίκτυο P2P Foundation και ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι. Το Fab Lab (fabrication laboratory) είναι μια πρωτότυπη ιδέα που ξεκίνησε από τα εργαστήρια του MIT με σκοπό τη καλύτερη πρόσβαση των δημιουργών και εφευρετών σε εργαλεία ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον δημιουργό να κατασκευάσει για προσωπική του χρήση -σε μικρή δηλαδή κλίμακα- σχεδόν οτιδήποτε. Είναι ένα εργαστήρι μικρού μεγέθους ανοιχτό σε όλους που επιτρέπει την προσωπική ψηφιακή δημιουργία προϊόντων, τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσης, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς της μαζικής παραγωγής και του κόστους.



Το «Αναγνωστήριο Πραγμάτων» στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ

Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ επεκτείνει τις συλλογές της επί του γνωστικού πεδίου του Μηχανικού με λήμματα-αντικείμενα και προσφέρει πρόσβαση σε εργαλεία ανάγνωσης, αποτύπωσης, εκτύπωσης, ανα-δημιουργίας και βελτίωσης λημμάτων-αντικειμένων, αποκλειστικά για μη εμπορικούς σκοπούς.

Με ευέλικτες τεχνολογίες τρισδιάστατης αποτύπωσης και εκτύπωσης, με φωτογραφική κάμερα, εκτυπωτή και εργαλειοθήκη ηλεκτρονικών, η Βιβλιοθήκη προσφέρει τη δυνατότητα σε ερευνητές να γνωρίσουν νέους τρόπους παρατήρησης και μελέτης της μορφής και της λειτουργικότητας αντικειμένων, να τα ανα-παραστήσουν ψηφιακά και να τα ερμηνεύσουν θέτοντας προβλήματα, επινοώντας λύσεις, αυτοσχεδιάζοντας και ανακατασκευάζοντάς τα, αυτούσια ή βελτιωμένα, πειραματιζόμενοι με τον μετα-σχηματισμό τους. Έχοντας υπόψιν μας τα τέσσερα αίτια κατά τον Αριστοτέλη, στη διαδικασία αυτή εφορμούμε από το πράγμα (υλικό αίτιο) ή το σχεδιαστικό ψηφιακό αρχείο (μορφικό αίτιο), στο δυνητικό αντικείμενο (τελικό αίτιο), στο οποίο ο καθένας μας εγγράφει τη δράση του, τη συμβολή του, την ορμή ή την ενέργειά του (ποιητικό αίτιο). Κάθε πράγμα καθίσταται αντικείμενο γνώσης μόνο εάν αναπαράγεται, μόνο όταν μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον άλλων ομάδων, οι οποίες θα το θέσουν σε κυκλοφορία, θα το μετασχηματίσουν και θα το κάνουν να πολλαπλασιαστεί, ή οριακά εάν είναι αναπαραγώγιμο.

Το «αναγνωστήριο πραγμάτων» στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ γίνεται κόμβος ψηφιακής δημιουργίας, διαμοιρασμού και αποθήκευσης σχεδιαστικών/ κατασκευαστικών αρχείων, που σε συνδυασμό με επιτραπέζια μέσα παραγωγής, δίνει τη δυνατότητα σε μέλη και φίλους του ΤΕΕ να διευρύνουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους, καθώς και την τεχνική τους εγρήγορση και επιρροή στις κατασκευαστικές και δημιουργικές παγκόσμιες εξελίξεις. Η λειτουργία του εκκινεί με μια πειραματική φάση εφαρμογής, όπου σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, υποστηρίζεται η έρευνα στη σύγχρονη τεχνική σύλληψη. Ταυτόχρονα, ομάδες ανεξάρτητων ερευνητών προσθέτουν στη χρήση του «αναγνωστηρίου» εξειδικευμένη γνώση, ενεργητικότητα, δημιουργικότητα και ευελιξία.



Υπόθεση λειτουργίας αναγνωστηρίου


βήμα
Αναγνωστήριο βιβλίων
Αναγνωστήριο πραγμάτων
Πρώτη ανάγνωση
Υπάρχον λήμμα
1.
Αναζήτηση λήμματος-κειμένου στον ψηφιακό κατάλογο της Βιβλιοθήκης
Αναζήτηση πράγματος για ψηφιοποίηση
Αναζήτηση λήμματος-αντικειμένου στον ψηφιακό κατάλογο της Βιβλιοθήκης
2.
Εντοπισμός στο ράφι
Ψηφιακή αποτύπωση γεωμετρίας πράγματος
Εντοπισμός στον φυλλομετρητή
3.
Ξεφύλλισμα και «διαγώνια» ανάγνωση
Δημιουργία ψηφιακής τρισδιάστατης γεω-μετρίας του πράγματος
Άνοιγμα ψηφιακού αρχείου
4.
Λεπτομερής ανάγνωση για εύρεση της πληροφορίας
Λεπτομερής εξέταση ψηφιακής γεωμετρίας
5.
Αναγνώριση ενδιαφέρουσας πληροφορίας
Εντοπισμός ενδιαφέρουσας γεωμετρίας
6.
Συσχετισμοί με την ερευνητική εργασία
Συσχετισμοί με το ερευνητικό αντικείμενο
7.
Αρχειοθέτηση πληροφορίας  (σημείωση, φωτοαντίγραφο κ.ο.κ.)
Δημιουργία νέου ψηφιακού αντιγράφου
8.
Χρήση αρχειοθετημένης πληροφορίας σε νέα συγγραφή
Χρήση νέας ψηφιακής γεωμετρίας σε άλλα αρχεία
9.
Βιβλιογραφική παραπομπή αρχικού λήμματος
Καταχώρηση νέου λήμματος
Αναφορά χρήσης αρχικού λήμματος (commons/ share alike etc.)
10.
Διαμοιρασμός νέου συγγραφικού έργου
Διαμοιρασμός νέου ψηφιακού αρχείου
11.
Εκτύπωση νέου συγγραφικού έργου
Τρισδιάστατη εκτύπωση νέου ψηφιακού αρχείου
12.

Επανάληψη βημάτων 4-8

Γραφείο Τύπου ΤΕΕ- Χριστίνα Ντζόιδου