Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΜΑΡΙΑ ΘΕΛΕΡΙΤΗ: Ολοκληρωμένος προγραμματισμός των προσλήψεων στην Δημόσια Διοίκηση και ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ως καταξιωμένου θεσμού αξιοκρατίας, είναι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης



Στην ομιλία της, εχτές στην αρμόδια επιτροπής της βουλής η Μ. Θελερίτη, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο συνιστά αναπόσπαστο μέρος και συνέχεια των νόμων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την δημόσια διοίκηση και όχι μια ad hoc και εν κενώ νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

 «Επιδιώκουμε να ανασυγκροτήσουμε και να αναβαθμίσουμε την δημόσια διοίκηση, επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε το ΑΣΕΠ, που ως θεσμός έχει
καταξιώσει τον ρόλο του μέσα από μια μακρόχρονη και επιτυχημένη θητεία και υψηλή τεχνογνωσία και επιδιώκουμε στην νέα περίοδο που διανύουμε να ενισχύσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης που συνιστά βασικό μοχλό για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας. Δεν αποτελεί μοχλό ενός πελατειακού κράτους, ούτε εργαλείο άσκησης πίεσης και μέσο για τη συντήρηση και αναπαραγωγή κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων & ομίλων, που όπως γνωρίζουμε καλά χαρακτήριζαν το δημόσιο τα χρόνια πριν το 2015.» 

Παράλληλα, όπως τόνισε η βουλεύτρια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε σε τι κατάσταση περιήλθε η Δημόσια Διοίκηση κατά την περίοδο των προηγούμενων Κυβερνήσεων, οι οποίες, παρά τα όσα ισχυρίζονται σήμερα, σπανίως επιχείρησαν να την εξορθολογήσουν ή να την αναδιαρθρώσουν. Αντιθέτως, αυτό που επεδίωκαν ήταν να συρρικνώσουν την Δημόσια Διοίκηση και κυρίως να την παραδώσουν στον ιδιωτικό τομέα. Από την άποψη αυτή, είναι κατανοητοί και οι λόγοι για τους οποίους η ΝΔ δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μεταρρύθμιση που εισάγει και εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Δημόσια Διοίκηση.

Η κυβέρνηση ήδη από το 2015 έθεσε ως στόχο την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης με βάση τις αρχές της αποκομματικοποίησης, του δημοκρατικού ελέγχου, του εξορθολογισμού των δομών και της απλοποίησης των διαδικασιών με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Ξεκινήσαμε με την  αποκατάσταση των αδικιών που είχαν ασκηθεί με τόση βιαιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης και σε βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο, συνεχίσαμε με τη θεσμοθέτηση νόμων που αντιμετώπισαν μια σειρά από διαχρονικές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης προς την  κατεύθυνση της αποκομματικοποίησης του συστήματος στελέχωσης των ανώτερων θέσεων στη διοικητική ιεραρχία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αρχών της αξιοκρατίας, της αμεροληψίας και της διαφάνειας, καθώς και της αξιολόγησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και συνεχίζουμε με την υλοποίηση».

Συνεχίζοντας η Μ. Θελερίτη, επισήμανε ότι σήμερα είμαστε σε μια νέα περίοδο που εγκαινιάστηκε με την λήξη του μνημονίου, ενώ έχει διανυθεί ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής για την αναβάθμιση που επιχειρείται στην δημόσια διοίκηση. Με αφορμή την κατάργηση του 1 προς 5 και την καθιέρωση του 1 προς 1 από τις αρχές του 2019, το νομοσχέδιο στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω του προγραμματισμού των προσλήψεων και της ενίσχυσης του ΑΣΕΠ, που είναι ένας καταξιωμένος θεσμός αξιοκρατίας με βασική αποστολή την διασφάλιση της αμεροληψίας και αξιοκρατίας στις προσλήψεις. Στοχεύει επίσης στη δημιουργία δομών οι οποίες θα ενισχύσουν την ενότητα και συνέργεια μεταξύ σχεδιασμού, υλοποίησης, παρακολούθησης και ελέγχου στην Δημόσια Διοίκηση, και στην τροποποίηση του Υπαλληλικού Κώδικα, ιδιαιτέρως σε συνάρτηση και με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και τα κοινωνικά δικαιώματα των υπαλλήλων.

Σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου είναι ο ολοκληρωμένος προγραμματισμός των προσλήψεων στην Δημόσια Διοίκηση και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θεσπίζεται και τετραετής και ετήσιος προγραμματισμός, με βασικό στόχο αφενός τον  αποτελεσματικότερο προγραμματισμό, και αφετέρου τον εξορθολογισμό των προσλήψεων, και σε επίπεδο αναγκών για προσωπικό, αλλά και σε επίπεδο κοινού βηματισμού με τα εκάστοτε δημοσιονομικά δεδομένα. Επιπλέον, ο προγραμματισμός θα περιλαμβάνει και την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρούν εγκαίρως και ταχέως.

Η μεταρρύθμιση που εισάγεται με το νομοσχέδιο αυτό, όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις της αντιπολίτευσης περί κομματικοποίησης του κράτους, αλλά αντιθέτως κινείται στην κατεύθυνση της θεσμικής αναδιοργάνωσης των προσλήψεων και της αναχαίτισης της συρρίκνωσης της δημόσιας διοίκησης στην βάση των υφιστάμενων αναγκών.  Γι’ αυτό και δημιουργούν προβληματισμό οι αντιρρήσεις της ΝΔ για τον προγραμματισμό των προσλήψεων.

Και το ερώτημα που δικαίως τίθεται είναι τι υπερασπίζεται τελικώς η αντιπολίτευση; Την μείωση των προσλήψεων στο επίπεδο μνημονιακών εποχών; Θέλει δηλαδή η ΝΔ να επανέλθει το 5 προς 1 και είναι αντίθετη με το 1 προς 1; Η βουλεύτρια έθεσε μάλιστα ένα εύλογο ερώτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Εάν σήμερα αποχωρήσουν 9.000 άτομα από το δημόσιο, εμείς δεν θα πρέπει να προγραμματίσουμε ισάριθμες προσλήψεις, προκειμένου να αντικαταστήσουμε αυτές τις αποχωρήσεις;»



Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Μ. Θελερίτη τόνισε ότι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου συμφέροντος, του συμφέροντος των πολιτών και της δίκαιης ανάπτυξης.



Κόρινθος 18 Ιανουαρίου 2019

Γραφείο Τύπου Μ. Θελερίτη, βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας