Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο Νίκα και ζητά να γίνει διορισμένος Περιφερειάρχης



Δελτίο Τύπου

Ένα μέγα πολιτικό ζήτημα για την ΝΔ και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσουν τις Περιφερειακές εκλογές ανακύπτει μετά τις δηλώσεις του απερχόμενου Δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα. Ανερυθρίαστα ζητά επιστροφή στο παρελθόν, κατάργηση των αιρετών Περιφερειών και επανασύσταση των κρατικών Περιφερειών.
Αντιμέτωπος λοιπόν με την συντριπτική ήττα που του επιφυλάσσουν οι Πελοποννήσιοι στις εκλογές του Μαΐου, ο κος Νίκας προσδοκά κατάργηση των
μεταρρυθμίσεων του Καλλικράτη και του Κλεισθένη επειδή ο ίδιος δεν μπορεί με όρους δημοκρατίας να σταθεί απέναντι στον Πέτρο Τατούλη. Επιθυμεί όπως ξεκάθαρα λέει να διοριστεί Περιφερειάρχης ενός Αθηνοκεντρικού συστήματος διοίκησης της Πελοποννήσου.
Προσδοκά ένα θεσμό υποταγμένο σε κυβέρνηση και κόμμα, στη βάση ενός κρατισμού που ιδεολογικά αντιτίθεται στη φιλελεύθερη ταυτότητα της παράταξης την οποία υποτίθεται ότι υπηρετεί. Επιδιώκει την καταδίκη των Περιφερειών στο μαρασμό των προηγούμενων 70 χρόνων επειδή αδυνατεί ο ίδιος πολιτικά να πείσει τους συμπατριώτες μας. Και προσβάλλει την δημοκρατική επιλογή της ψήφου των Πελοποννησίων ως μοναρχία.
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που γεννάται αφορά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του. Πρεσβεύουν οι απόψεις που εκφράζει ο κ. Νίκας τον ίδιο και την παράταξη της ΝΔ ή όχι; Θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να πουν στους πολίτες αν πιστεύουν στις αιρετές Περιφέρειες και στην ενίσχυση της δημοκρατικότητας των θεσμών ή αν προτιμούν κρατικά ή κομματικά διορισμένους Περιφερειάρχες;
Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που γεννάται αφορά τον ίδιο τον κ. Νίκα. Αφού δεν πιστεύει στο  θεσμό της αιρετής Περιφέρειας γιατί είναι υποψήφιος; Προφανώς θα προτιμούσε να διοριστεί στη θέση αυτή και όχι να τεθεί η υποψηφιότητά του υπό την κρίση των πολιτών.
Οφείλουν τόσο ο κ Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Νίκας να τοποθετηθούν δημόσια και να μιλήσουν με καθαρό λόγο στους πολίτες. Ποια είναι η δημοκρατική πολιτική ηθική τους;
Αποτελεί πάγια πολιτική μας άποψη ότι ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας υπήρξε η μεγαλύτερη και σημαντικότερη θεσμική μεταρρύθμιση του νεοελληνικού κράτους. Πιστεύουμε στην ολοένα και περισσότερο ενίσχυση του ώστε να φτάσουμε στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, σύμφωνα με τις αρχές της συνθήκης της Λισαβόνας για εγγύτητα των αποφάσεων προς τον πολίτη. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι η ενίσχυση της δημοκρατικότητας του και του ελέγχου από τους πολίτες.

Γραφείο Τύπου - Νέα Πελοπόννησος