Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Και ψέματα… Ρωσίας για το ευρώ!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Προφανώς δεν έχει πλέον νόημα να αναφερόμαστε στα ψέματα Τσίπρα.

Αλλά όταν ο κ. Τσίπρας (στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών της 8ης Δεκεμβρίου, με αφορμή της επίσκεψή του στη Μόσχα) υποστηρίζει πως ούτε του πέρασε ποτέ από το μυαλό να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, τότε ο πειρασμός είναι μεγάλος.

Αναφερόμενος στον «χαρακτήρα» που είχαν οι δύο πρώτες του επισκέψεις (στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη) το 2015, είπε ότι σκοπός του ήταν η…
επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων – ο Σαμαράς είχε επισκεφθεί την Μόσχα τον Ιανουάριο του 2012 και είχε ξανασυναντηθεί με τον Πούτιν στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο του 2014 – «και όχι να αναζητήσουν την οικονομική στήριξη της Ρωσίας, μετά τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή της σε εθνικό νόμισμα, όπως πολλοί είχαν τότε ψευδώς επικοινωνήσει. Και αυτό, όχι μόνο γιατί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτέλεσε ποτέ για εμάς επιλογή, αλλά και γιατί ποτέ δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε την Ελλάδα ως μια χώρα επαίτη, που παζαρεύει τον γεωπολιτικό της ρόλο έναντι πρόσκαιρων οικονομικών ανταλλαγμάτων».

Ψέματα ελεεινά βεβαίως, αν θυμηθούμε ότι το βασικό σύνθημα του Τσίπρα ήδη πριν από τις εκλογές του 2015 ήταν «καμιά θυσία για το ευρώ».

Ας (ξανα)θυμηθούμε:

-Μάρτιος 2013, Τσίπρας, Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Η νέα μας θέση είναι «καμιά θυσία για το ευρώ».
-Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ (15 Απριλίου 2013): «Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Για μας λοιπόν το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα». «Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ». «Αυτόν τον ρεαλισμό εμείς δεν τον αποδεχόμαστε».
-Πολιτικές Αποφάσεις ΣΥΡΙΖΑ (3/9/2013, 22/7/2013 – Ιδρυτικό Συνέδριο):
Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από την τρόικα και ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα (σ.σ ή «όπως συμπυκνώνει το σύνθημα) «καμιά θυσία για το ευρώ», ότι «Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει»
-Αλέξης Τσίπρας, Βήμα της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου 2014. «Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε αν τις επιβάλει το εθνικό συμφέρον».
-Διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές 2014 (25 Απριλίου 2014): «Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα "καμιά θυσία για το ευρώ", απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει». «Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει καταντήσει “πουκάμισο αδειανό”».
-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ΄χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε».
«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».
-Αλέξης Τσίπρας, Ρόιτερ’ς, 18 Δεκεμβρίου 2014. «Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευτούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν».
-Γ. Βαρουφάκης, La Tribune, 20 Ιανουαρίου 2015. «Αν δεν βρεθεί καμιά συμφωνία, τότε λέω ξεκάθαρα: Είναι προτιμότερος ο θάνατος»!
-28 Ιανουαρίου 2015. Τσίπρας, πρώτο υπουργικό. Η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθεί σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη, αλλά ούτε θα δεχθεί υποταγή.
-10 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος, Πρετεντέρης. Το Plan B είναι να υπάρχει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά. Εκτός των δανειστών. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα ή άλλες χώρες. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενδιαφερθεί για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μια διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα εκδόσεως ομολόγων μελλοντικών κερδών. Αν κλείσουν τη στρόφιγγα δεν θα πάρουν τις υποχρεώσεις. Θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους στο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα έχει 3 Α ανεξαρτήτως της υποβάθμισης των άλλων. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση. Αν αύριο το πρωί συμφωνηθεί με τη Ρωσία, δίνουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τον ΟΣΕ. Όταν θα γίνουμε πετρελαιοπαραγωγός χώρα, η Ελλάδα θα συνδεθεί με το δολάριο.
-18 Φεβρουαρίου 2015. Καμμένος. Συνάντηση με στρατιωτικούς συντάκτες. Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε από τη διαπραγμάτευση θα το κάνουμε Κούγκι. Δεν δεχόμαστε παράταση του Μνημονίου, παρά μόνο της δανειακής σύμβασης. Συνάντηση με Τσίπρα και δηλώσεις μετά: Όταν είσαι αποφασισμένος να διεκδικήσεις το δίκαιο, είσαι αποφασισμένος να φθάσεις μέχρι τέλους. Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα προσκυνήσουμε.
-18 Φεβρουαρίου 2015, Δραγασάκης μετά τη συνάντηση με Στουρνάρα: Την ελληνική κυβέρνηση δεν την φοβίζει η στάση της Γερμανίας. Έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
-20 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, ραδιόφωνο του Άλφα: «Δεν θα υποχωρήσουμε ρούπι από την ουσία των θέσεών μας. Έχουμε πει ότι έχουμε κόκκινες γραμμές».
-20 Φεβρουαρίου 2015, Παππάς, Παραπολιτικά. Ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
-24 Φεβρουαρίου 2015, Κατρούγκαλος, Αντέννα. Εννοείται ότι είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.
-Αλέξης Τσίπρας, Ντερ Σπήγκελ, 7 Μαρτίου 2015. Σε ερώτηση σχετική με τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, απαντά: «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται».
-10 Μαρτίου 2015, Αλέκος Φλαμπουράρης, Σκάι: Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που μπορεί να είναι μέσα από την Ελλάδα, έξω από την Ελλάδα, από ξεχωριστές χώρες…
-1 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, Ντι Τσάιτ. «Θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που λέγεται Ευρώπη, αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».
-1 Απριλίου 2015, Βούτσης, Ντερ Σπήγκελ. «Εάν ως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση, διότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκ στο ΔΝΤ. Αυτό όμως πρέπει να γίνει ύστερα από συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός. Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ρωσία και Κίνα, από τον Ιούλιο και μετά, αναμένεται να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου ελληνικού σχεδίου Α».
-6 Απριλίου 2015, Καμμένος στον Ενικό. «Σε περίπτωση ρήξης η κυβέρνηση θα συνάψει συμφωνίες με όσους μπορεί (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, χώρες Μ. Ανατολής)».
-8 Απριλίου 2015. Επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία και συνάντηση με Πούτιν. Κατηγορεί τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις επειδή συμφώνησαν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ξεκαθαρίζει ότι αμέσως εξεδήλωσε τη διαφωνία του. Και δηλώνει στην αντιφώνησή του: «Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την υποδοχή. Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος. Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία.Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».
-23 Απριλίου 2015. Ημέρα συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ. Βαρουφάκης σε γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό και σε συζήτηση με Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Έλστερ: «Όταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ αν θα πρέπει να αποδεχτούμε περισσότερη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα».
-2 Μαΐου 2014, Αλέξης Τσίπρας στη Μυτιλήνη: «Go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης». «Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας». / «Δεν χρειάζεται να ξέρουμε αγγλικά για να ξέρουμε τι σήμαινε αυτό κάποτε και τι σημαίνει τώρα. Γιατί τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, του αγώνα εμείς τα ξέρουμε καλά. Όσο καλά ξέρουν οι άλλοι, ξέρετε ποιοι, τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά της υποταγής».
-11 Μαΐου 2015. Σκουρλέτης, Real fm.  Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή «αλλά κάποια πράγματα καμιά φορά γίνονται χωρίς να είναι στις επιλογές σου». 
-Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. (24 Μαΐου 2015): «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία/ τέσσερις μήνες τώρα αρνούμεθα ιταμά τελεσίγραφα/ όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν με τη φωτιά/αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».
-7 Ιουνίου 2015. Καμμένος στο Σούλι. «Αυτή είναι η τελευταία μας λέξη. Αν θα το κάνουν Κούγκι θα το κάνουν με δική τους ευθύνη. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό /Έχουν χτυπήσει πόρτα σε λάθος λαό και σε λάθος χώρα/ο ελληνικός λαός ενωμένος θα ξαναπεί όταν χρειαστεί το μεγάλο Όχι».
-15 Ιουνίου 2015. Βαρουφάκης, Μπιλντ. Το Grexit δεν είναι μια συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα αγγίξει τη Γη.
-Αλέξης Τσίπρας, 19 Ιουνίου 2015, στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη: «Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φθάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της».
-17 Ιουνίου, Βούτσης, Alpha Radio: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται εδώ και καιρό για το μεγάλο όχι».
-21 Ιουνίου 2015. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για μάχη ενάντια στη λιτότητα. Διοργάνωση από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΔΕΔΥ. Λαφαζάνης σε δήλωσή του από την πλατεία. Κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει. Κεντρικό σύνθημα «εμπρός λαέ, έξω από την ΕΕ/ όχι στο ευρώ/ρήξη με τους δανειστές/ όχι στην υποταγή, καμιά συμφωνία με τους δανειστές».
-31 Μαΐου 2016. Ο κ. Καμμένος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, δήλωσε: «Μόλις τελειώσει το εμπάργκο της Ρωσίας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή καλάσνικοφ στην Πάτρα».

elzoni.gr