Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.400 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων στην Ινδονησία – Στους 373 οι νεκροί


Το τσουνάμι στην Ινδονησία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 373 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 1.400 στα νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.
«Τραυματίστηκαν 1.459 άνθρωποι και 128 συνεχίζουν να αγνοούνται», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας.
Το τσουνάμι προκλήθηκε από υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Κρακατάου και επιδεινώθηκε από μια
ασυνήθιστη πλημμυρίδα, λόγω της πανσέληνου.
«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προειδοποίησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.
Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 281 νεκρούς.
Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.
Το τσουνάμι προκάλεσε υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα («το Παιδί του Κρακατόα»), δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι κοινότητες των μικρών νήσων του Σοντ ενδέχεται να έχουν πληγεί περισσότερο από το τσουνάμι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Oxfam.
Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί.
«Ήταν λάθος, εκφράζουμε τη λύπη μας» παραδέχθηκε κατόπιν ο Νουγκρόχο.
Στις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κι αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται ένα τεράστιο κύμα να καταπλακώνει τα πάντα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του συγκροτήματα ποπ Seventeen. Τα μέλη του εκσφενδονίζονται εκτός της σκηνής από τα ορμητικά νερά.
Καθώς έπεσε η νύχτα, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια, όμως οι διασώστες και τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από χαλάσματα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και πεσμένα δέντρα.
Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα καταγράφονται τα πρώτα δευτερόλεπτα αφότου το τσουνάμι χτυπάει την παραλία και κατοικημένες περιοχές στο Παντεγκλάνγκ στην Ιάβα, παρασύροντας ανθρώπους, συντρίμμια και μεγάλα κομμάτια μετάλλου και ξύλου.
Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών ανέφεραν ότι δεν είδαν ούτε ένιωσαν οποιοδήποτε προειδοποιητικό σημάδι χθες το βράδυ, όπως μια σεισμική δόνηση, προτού κύματα ύψους 2-3 μέτρων σαρώσουν την περιοχή, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
Τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν μετατόπιση νερού, είναι σχετικά σπάνια.
Σε αντίθεση με τα κύματα που προκαλούνται από τους σεισμούς, η εγγύτητα του ηφαιστείου με τις ακτές έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν, εξηγεί ο καθηγητής Ντέιβιντ Ρότερι από το Open University (Βρετανία).
«Τα ειδικά εργαλεία για την καταγραφή των τσουνάμι εγκαθίστανται με τρόπο που να ανιχνεύουν τα τσουνάμι που προκαλούνται από τις σεισμικές δονήσεις μεταξύ των τεκτονικών πλακών» σημείωσε ο επίστημονας.
«Ακόμα κι αν υπήρχε ένα τέτοιο μέσο κοντά στο Ανάκ Κρακατόα, το ηφαίστειο είναι τόσο κοντά στις ακτές που ο συναγερμός έδωσε ελάχιστο χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία τα κύματα κινήθηκαν».

Τρέξαμε προς το δάσος

Ο φωτογράφος Οϊστάιν Άντερσεν αφηγήθηκε στο Facebook ότι έβγαζε φωτογραφίες από το ηφαίστειο στην Ιάβα όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή.
«Ξαφνικά, είδα ένα τεράστιο κύμα. Έπρεπε να τρέξω, καθώς το κύμα έπληξε την παραλία, πλημμυρίζοντας τα πάντα σε απόσταση 15-20 μέτρων. Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν».
Ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, περιέγραψε πως είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων».
«Τα κτίρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν καταλήγοντας στο έδαφος» είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Όλοι εκείνοι που ήταν ασφαλείς έτρεξαν προς το δάσος».
Αστυνομικοί διέσωσαν ένα αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα για τουλάχιστον 12 ώρες, σύμφωνα με το βίντεο της διάσωσής του που ανήρτησε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας.
Το τσουνάμι προκλήθηκε από μια «υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Ανάκ Κρακατόα κι ενισχύθηκε από την παλίρροια λόγω της πανσελήνου, επισημαίνουν οι αρχές.
Η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα, γνωστό ως Κρακατάου, το 1883 είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων από τσουνάμι.
Το Ανάκ Κρακατόα, που σημαίνει «παιδί του Κρακατόα», είναι το νήσι που αναδύθηκε στην περιοχή που βρισκόταν κάποτε το Κρακατόα, το οποίο καταστράφηκε το 1883. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1927 κι έκτοτε μεγαλώνει.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε «κάθε απαραίτητη βοήθεια» προς την Ινδονησία, σημειώνοντας ότι «ειδικοί αξιωματούχοι της ΕΕ, επί ανθρωπιστικών καταστροφών, είναι έτοιμοι να μεταβούν στην περιοχή».

Οι σημαντικότερες καταστροφές από τσουνάμι στον κόσμο μετά το 2004

-26 Δεκεμβρίου 2004: Νοτιοανατολική Ασία: Υποθαλάσσιος σεισμός στα ανοιχτά της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, μεγέθους 9,3 βαθμών–ο ισχυρότερος των τελευταίων 40 ετών–προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τις ακτές πολλών χωρών της ΝΑ Ασίας αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 220.000 νεκρούς. Στην επαρχία Άτσεχ, όπου τα κύματα έφθασαν τα 30 μέτρα, περίπου 170.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
-17 Ιουλίου 2006: Ινδονησία: Υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι κοντά στις νότιες ακτές της νήσου Ιάβας προκαλώντας 654 θανάτους.
-2 Απριλίου 2007: Νησιά του Σολομώντα: 52 νεκροί από τσουνάμι που έπληξε το δυτικό τμήμα των Νησιών του Σολομώντα (στον νότιο Εριηνικό). Καταστράφηκαν 13 παραθαλάσσια χωριά από το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε από έναν σεισμό 8 βαθμών.
-29 Σεπτεμβρίου 2009: Σαμόα: Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Αμερικανική Σαμόα από τον σεισμό που σημειώθηκε μεγέθους 8 βαθμών, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι. Τα περισσότερα θύματα–πάνω από 150– καταγράφηκαν στα νησιά Σαμόα όπου το τσουνάμι κατέστρεψε την νότια ακτή της νήσου Ουπόλου, την πιο πυκνοκατοικημένη του αρχιπελάγους.
-27 Φεβρουαρίου 2010: Χιλή: Ένας σεισμός που προκάλεσε τσουνάμι άφησε πίσω του περισσότερους από 520 νεκρούς. Τα περισσότερα θύματα ήταν στην παραθαλάσσια ζώνη του Μαουλέ, σε απόσταση 400 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύσουας Σαντιάγο.
-25 Οκτωβρίου 2010: Ινδονησία: Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 7,7 βαθμών στο αρχιπέλαγος των Μενταγουάι, στα ανοιχτά της Σουμάτρας.
-11 Μαρτίου 2011: Ιαπωνία: Ένα κύμα που ξεπερνούσε τα 10 μέτρα κατέστρεψε την βορειοανατολική ακτή του αρχιπελάγους και κυρίως την πόλη Σεντά, στο Νησί Χονσού, λίγο μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 9 βαθμών. Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων ξεπέρασε τις 19.000.
-28 Σεπτεμβρίου 2018: Ινδονησία: Τουλάχιστον 1.234 άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από σεισμό 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε στο νησί Σελέμπρ.
-22 Δεκεμβρίου 2018: Ινδονησία: Ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 222 ανθρώπους
eleftherostypos.gr