Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΑΣΕΠ: Νομοθετική ρύθμιση για αποσπάσεις εξπρές -Πότε θα κατατεθεί



Έως το Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με στόχο την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ. Το νομοσχέδιο που είχε προαναγγείλει η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρόκειται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να περιλαμβάνει ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπονται αποσπάσεις εξπρές στην Ανεξάρτητη Αρχή όταν υπάρχουν επείγουσες ανάγκες. To περίγραμμα της ρύθμισης επιβεβαιώνει η κ. Ξενογιαννακοπούλου, στο β μέρος της συνέντευξης της στην aftodioikisi.gr.  

Στην ουσία με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα επανέρχεται παλαιότερη διάταξη του Ν. 2266/1994 (παρ. 2, άρθρο 14), που καταργήθηκε με το νόμο για την κινητικότητα (Ν.4440/16), σύμφωνα με την οποία η διαδικασία αποσπάσεων στο ΑΣΕΠ είναι η ίδια με αυτή, μεταξύ άλλων, στα γραφεία βουλευτών, ευρωβουλευτών αλλά και του Έλληνα Επιτρόπου στην ΕΕ.
Η απόφαση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση αποφασίστηκε μετά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο ΑΣΕΠ με την προκήρυξη 3Κ/2018, όταν διαπιστώθηκε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει μεγάλο φόρτο εργασίας και δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στο έργο της, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα διατέθηκαν περίπου 30 άτομα μέσω της κινητικότητας.
Παράλληλα, λόγω αντιδράσεων στελεχών του ΑΣΕΠ, δεν προχώρησε η διάθεση με παράλληλα καθήκοντα 30 υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, προκειμένου να συνδράμουν επικουρικά στον έλεγχο της προκήρυξης 3Κ/2018. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω στελέχη επικαλέστηκαν το γεγονός ότι δεν είναι πιστοποιημένοι από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με αποτέλεσμα η υπόθεση, τουλάχιστον προσωρινά, να ναυαγήσει