Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Η πρεμιέρα της Football League 2018-2019


Επιτέλους, σέντρα στη Football League το σαββατοκύριακο 27 και 28 Οκτωβρίου. Λίγο έλειψε να φτάσουμε στο καταχείμωνο για να δούμε τις ομάδες της Football League στη σέντρα. Παρ' όλα αυτά το πρωτάθλημα αρχίζει σήμερα και παρ' ότι μιλάμε για το μοναδικό επαγγελματικό πρωτάθλημα σε όλη την Ευρώπη που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Ο πρόεδρος της διοργανώτριας, Λεωνίδας Λεουτσάκος είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που έδωσε στο Metropolis: «Ξεκινάμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Όλες οι ομάδες πέρασαν από την Επιτροπή, πήραν αδειοδότηση». Αδειοδοτήθηκαν δηλαδή έστω και αν αυτό έγινε για κάποιες με την ψυχή στο στόμα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα που θεωρείται φαβορί για την άνοδο έλεγε μέσω του τεχνικού διευθυντή Παύλου Μυροφορίδη ότι «υπάρχει κίνδυνος να πάμε για να πάρουμε την πιστοποίηση με 30.000€ την οποία θα την πάρουμε. Αλλά αυτό δεν λέει κάτι κάθε εβδομάδα θα μπορούν να μας ρίχνουν την εγγυητική. Την Πέμπτη εγώ προτείνω να μην στείλουμε εγγυητική και να μην κατέβει στο πρωτάθλημα ο Ηρακλής».
Τελικά και ο Ηρακλής αδειοδοτήθηκε και θα πάρει μέρος στο πρωτάθλημα, όπως και η Σπάρτη για την οποία το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ αποφάσισε την τιμωρία για οφειλές σε 13 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές της και η ομάδα κινδυνεύει με αφαίρεση 39 βαθμών, προτού καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα!
«Ο αγώνας μας είναι να βρούμε περισσότερα χρήματα και χορηγίες για να μην έχουμε θέματα αποχωρήσεων, να λύσουμε κάποια θέματα και οι επόμενες ημέρες θεωρώ ότι θα είναι καλύτερες για τις ομάδες», λέει και πάλι ο πρόεδρος της διοργανώτριας Λεωνίδας Λεουτσάκος.
Κι όλα αυτά για το δεύτερο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας. Βέβαια η λέξη «επαγγελματικό» δεν ταιριάζει και γάντι στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Ο Ηρόδοτος αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηρακλή εκτός έδρας και ξεκίνησε από την Κρήτη για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά μέσω θαλάσσης. Έφτασε στον Πειραιά με καθυστέρηση λόγω βλάβης του πλοίου, πήγε στη Στυλίδα όπου έκανε στάση για προπόνηση κι από εκεί συνέχισε το ταξίδι για τη συμπρωτεύουσα. Δεν το λες και ταξίδι επαγγελματικής ομάδας.
«Είμαστε μία επαγγελματική κατηγορία, μόνο στα λόγια», είπε μεσοβδόμαδα ο πρόεδρος της μοναδικής ομάδας του λεκανοπεδίου. Ο πρόεδρος του Αήττητου Σπάτων, Νίκος Κατσιγιάννης εξήγησε: «Από τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ του τηλεοπτικού συμβολαίου, μετά τις πολλές αναβολές, πέσαμε στο 1,8, με κάθε ομάδα να παίρνει 100 με 200 χιλιάδες ευρώ. Με όλα τα υπόλοιπα αυτό θα μειωθεί κοντά στα 50 χιλιάδες ευρώ. Εμείς κάνουμε τους κομπάρσους, πληρώνουμε για να υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο, για να μπορεί να παίξει η εθνική και οι μεγάλες ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις».
Αλλά και Κώστας Κατσουράνης για λογαριασμό της Παναχαϊκής που έχει ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στην κατηγορία δεν τα βλέπει ρόδινα: «δεν μπορώ να οριοθετήσω σαν στόχο την άνοδο, όταν μετά από δύο χρόνια και κάτι, η ομάδα δεν έχει καν το δικό της γυμναστήριο να γυμνάζονται οι παίκτες».
Μιλάμε ξεκάθαρα για τους παρακατιανούς του ελληνικού ποδοσφαίρου που ακόμα και από την πολιτεία δεν αντιμετωπίζονται ως μέρος αυτού. Μάλλον ως συμπλήρωμά του. Διότι όταν στις αρχές του καλοκαιριού ο Υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης έκανε τις προτάσεις του για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ξεκίνησε από το ρετιρέ, δηλαδή της Super League. Αντίθετα σε κάποιες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται ως σύνολο και κυρίως στηρίζονται τα θεμέλια του, δηλαδή οι πιο χαμηλές κατηγορίες.
Σύντομα στις οθόνες μας θα απολαύσουμε κάποια από τα γήπεδα χωράφια στα οποία θα παίζουν οι ομάδες, θα ακούσουμε για τις προσφυγές των απλήρωτων παικτών και θα μάθουμε για τις ομάδες που θα κινδυνεύουν να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα.
Προφανώς και δεν είναι ρόδινα τα πράγματα στη Football League όταν πέρασε όλο το καλοκαίρι για να γίνει γνωστό ότι:
  • Ο 1ος προβιβάζεται στη Super League 1.
  • Ο 2ος θα δώσει μπαράζ με την 13ο της φετινής Super League (ο νικητής στη Super League 1, ο ηττημένος στη Super League 2).
  • Οι ομάδες από την 3η έως τη 10 θέση θα συμμετάσχουν στη Super League 2.
  • Ο 11ος και ο 12ος θα συνεχίσουν στη νέα Football League.
  • Οι 4 τελευταίοι θα υποβιβαστούν στη Γ’ εθνική.
Ας δούμε το πρόγραμμα της πρεμιέρας:
Σάββατο 27 Οκτωβρίου
Σπάρτη – ΑΟΧ Κισσαμικός (15:00, Δημ. Στάδιο Σπάρτης)
ΑΟ Τρίκαλα – Δόξα Δράμας (15:00 ΕΡΤ3, Δημ. Στάδιο Τρικάλων)
Ηρακλής – Ηρόδοτος (15:00, Καυτανζόγλειο Στάδιο)
Πλατανιάς – Αήττητος Σπάτων (16:00, Μάλεμε)
Βόλος – Καραϊσκάκης Άρτας (16:00, Δημ. Νεάπολης)
Κυριακή 28 Οκτωβρίου
Παναχαϊκή – Αιγινιακός (15:00 ΕΡΤ3, Γήπεδο Αγυιάς)
Εργοτέλης – Απόλλων Πόντου (15:00, Παγκρήτιο Στάδιο)
Απόλλων Λάρισας – Κέρκυρα (15:00, Γήπεδο Φιλιππούπολης).