Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Editor’s pick: Θολωμένα νερά

logo hi logo
Το δημοψήφισμα έγινε, ο κόσμος (δεν) ψήφισε, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τον αγώνα για ένα όσο το δυνατόν πιο «μαλακό» Brexit και αυτή την εβδομάδα.
Στο μεταξύ, ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία στη βουλή, το επόμενο βήμα θα είναι οι πρόωρες εκλογές το
Νοέμβριο, τονίζοντας όμως ότι «δεν είναι καιρός για παιχνίδια». Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων – μεγάλο φαβορί από κοινού με τον Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης– δέχεται πλέον πίεση από παντού, με πρώτο και καλύτερο τον γερμανικό τύπο, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «μια αποτυχία που πλασάρεται ως επιτυχία». Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στη συμμαχία μόνο μεπλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.
Στα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ τώρα, τρέχει και δε φτάνει η Τερέζα Μέι με τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, ο οποίος ανέφερε ότι αφενός το νατιμωρήσουν οι Βρυξέλλες τη Βρετανία για το Brexit θα τροφοδοτήσει την επιθυμία κι άλλων κρατών να αποχωρήσουν από την Ένωση. Δεν αρκέστηκε σε αυτό όμως, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ενεργεί σαν μιαν άλλη Σοβιετική Ένωση, δήλωση που η πρωθυπουργός της Βρετανίας φρόντισε να συμμαζέψει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Δεν υπάρχει όμως τελικά λόγος ανησυχίας, η λύση βρέθηκε. Ο Μπόρις Τζόνσονέχει το δικό του σχέδιο για το Brexit, το οποίο ως πρώτο βήμα ορίζει την εγκατάλειψη… του σχεδίου της Μέι, η οποία έχει βάλει μπρος τις μηχανές, ανακοινώνοντας ήδη τους νέους κανόνες για τη μετανάστευση και καταργώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών. Μάλιστα, το Bloomberg αποκαλύπτει ότι η Μέι σκοπεύει να φέρει σε ψηφοφορία στη βουλή των Κοινοτήτωντη συμφωνία για το Brexit.
Στην Κύπρο, οι άτυπες επαφές θα συνεχιστούν, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το δικό του μήνυμα έστειλε όμως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία στηρίζει δίκαιη λύση του Κυπριακού.
Η εβδομάδα αυτή κλείνει μεσογειακά, με την Κρέτσου να επισκέπτεται την Ελλάδα και με την Ιταλία σε «πόλεμο» με τον Πιερ Μοσκοβισί για τις δηλώσεις του περί ξενοφοβικού και ευρωσκεπτιστικού ιταλικού λαού, αλλά και με τον Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε τη χώρα να μην προχωρήσει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
Πάντως, σε περίπτωση που αλλάζει κάτι στη ζωή σας, ο Πιερ δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν.
Καλό Σαββατοκύριακο,
Σοφία Ελανίδου

Editor EurActiv