Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Γ. Μανιάτης: «Θλιβερός εκβιαζόμενος Τσίπρας με προϋπολογισμό λιτότητας» Ομιλία Γ. Μανιάτη, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019


Ο Γ. Μανιάτης στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2019, χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα θλιβερό, εκβιαζόμενο – όμηρο του κ. Καμμένου, που βλέπει το πουλόβερ της κυβέρνησής του να ξηλώνεται και ταυτόχρονα συμπεριφέρεται προσβάλλοντας
βάναυσα τη λογική των ανθρώπων.
Αναφερόμενος στις αλληλοκατηγορίες δύο κορυφαίων Υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, περί σκοτεινού χειρισμού των μυστικών κονδυλίων των Υπουργείων Εξωτερικών κι Εθνικής Άμυνας, αναρωτήθηκε πώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιδρούν και δεν ζητούν εξηγήσεις.
Αναφορικά με τη χθεσινή κατάληψη του γραφείου 516 της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών από τον Ρουβίκωνα, άσκησε σκληρή κριτική προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, που κωφεύει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του στους συναδέλφους του καθηγητές, λέγοντας: «Καταθέτω τον βαθύτατο σεβασμό μου στους γενναίους καθηγητές της Φιλοσοφικής Αθηνών, οι οποίοι σχημάτισαν χθες ανθρώπινη αλυσίδα απέναντι σε επαγγελματίες τραμπούκους, τον Ρουβίκωνα, που έχει την ανοχή της κυβέρνησης».
Όσον αφορά στις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σταθάκης, και που θα αγγίξουν τα φτωχά νοικοκυριά, ζήτησε εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό και την κυβέρνηση, γιατί δεν μείωσαν το ρεύμα το 2015-2016 που η ΔΕΗ, λόγω του φθηνού πετρελαίου, εξοικονόμησε 800 εκατ. €. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι βαθιά νεοφιλελεύθερη, υπηρέτης της λιτότητας, των πιο συντηρητικών οικονομικών πολιτικών που κάνει αυξήσεις στο ρεύμα, επειδή αυξάνουν τα κόστη της ΔΕΗ κατά 100 εκατ. €, αλλά κωφεύει και δεν μειώνει το ρεύμα όταν η ΔΕΗ γλιτώνει 800 εκατ. €», είπε χαρακτηριστικά.
Την έντονη αντίδραση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε όταν τους χαρακτήρισε δήθεν αριστερούς και μεγάλους χορηγούς του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι αριστερός είναι αυτός που μειώνει τους έμμεσους φόρους (στα τσιγάρα, στο κρασί, στη μπύρα, κ.ά.), τους οποίους πληρώνει και ο πάμφτωχος και ο πάμπλουτος. «Το 2014 οι έμμεσοι φόροι στο σύνολο των δημοσίων εσόδων ήταν στο 53%, ενώ το 2019 θα είναι 58-59%», τόνισε.
Κλείνοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι φτωχοποίησε τον απλό Έλληνα πολίτη και δεν τήρησε καμία από τις υποσχέσεις της: «Λαθρεμπόριο καυσίμων: θα εισπράττατε 1 δις €, αλλά από 4.018 ελέγχους που έγιναν το 2014, το 2017 κάνατε μόλις 748. Αντί για διευκόλυνση των πολιτών στα χρέη τους προς το κράτος, φτάσατε τα ληξιπρόθεσμα των πολιτών σε 102 δις €, από 73 δις € που ήταν το 2014. Προκαταβολή φόρου: Από 50%, την έχετε φτάσει στο 100%. Γιατί μειώνετε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γιατί δεν εκδίδετε τις συντάξεις και τα εφάπαξ των πολιτών που περιμένουν 3 χρόνια; Για να εμφανίσετε πλεονάσματα προκειμένου να δώσετε στη συνέχεια επιδόματα αλληλεγγύης. Μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα, γι’ αυτήν παλεύουμε», είπε.



Γιάννης Μανιάτης