Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Θεομηνία στην Κορινθία: Ορμητικός χείμαρρος έπνιξε το Κιάτο – Πλημμύρισαν σπίτια σε Ξυλόκαστρο και στον δήμο Βέλου – Βόχας

Κορινθία: Ορμητικός χείμαρρος έπνιξε το Κιάτο – Πλημμύρισαν σπίτια σε Ξυλόκαστρο και στον δήμο Βέλου – Βόχας [pics – video] | Newsit.gr

Στο μάτι του κυκλώνα αυτή την ώρα η Κορινθία με κεντρικούς δρόμους να έχουν πλημμυρίσει και να έχουν παρατηρηθεί αρκετά προβλήματα
Απο την Αλμυρή, μέχρι το Ξυλόκαστρο η μανία του κυκλώνα Ζορμπά φέρνει προβλήματα και απειλεί. Ήδη το Κιάτο έχει πλημμυρίσει και το Ξυλόκαστρο απειλείται απο την υπερχείλιση του Σύθα.

Συγκλονιστικές εικόνες από το Κιάτο Κορινθίας με έναν ορμητικό χείμαρρο να έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Σπίτια έχουν πλημμυρίσει στο Ξυλόκαστρο και στις γύρω περιοχές καθώς και σε αυτές του δήμου Βέλου-Βόχας. 

ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Ηλίας Ανδρικόπουλος, μίλησε στο newsit για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ο κ.Ανδρικόπουλος τόνισε πως “έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα από την τεράστια νεροποντή, ευτυχώς δεν είχαμε αέρηδες, αλλά είχαμε πολύ νερό. Το πρόβλημα το επέκτησαν και τα νερά της νέας εθνικής οδού που δεν έχουν διέξοδο σε κάποιον αποθετήρα και βγαίνουν μέσα στα κτήματα και την πόλη. Αυτή τη στιγμή έχει κινητοποιηθεί η πυροσβεστική, έχει έρθει ο υποστράτηγος από την Πάτρα με μεγάλες δυνάμεις, βοηθάει και ο στρατός για να στείλει μηχανήματα για να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν”. Πρώτη φορά έχουν δημιουργηθεί τόσο τεράστια προβλήματα από τη βροχή στην περιοχή μας, τόνισε ανέφερε ο κ. Ανρικόπουλος καθώς όπως μας είπε “’έχουν πλημμυρίσει σπίτια, έχουν καταστραφεί δρόμοι και δυστυχώς υπάρχει η νύχτα και δεν ξέρουμε αν περιμένουν ύφεση ή επιδείνωση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει ύφεση, ελπίζω να σταματήσει”. 

Νωρίτερα ο κ. Ανδρικόπουλος είχε μιλήσει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις πλημμύρες έχουν προκληθεί στο Ξυλόκαστρο και σε
άλλες περιοχές του δήμου και τόνισε πως «έχουμε σοβαρά προβλήματα και έχουμε δεχθεί, ως δήμος, περισσότερες από 100 κλήσεις από συμπολίτες μας, που μας ζητούν βοήθεια. Έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια όχι μόνο στο Ξυλόκαστρο, αλλά και στις περιοχές Μελίσσι, Καμάρι, Λουτρό, Ρίζα και γενικά σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Εξ’ αιτίας των βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους δρόμους και στις υποδομές.»  Στην Εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών στο ύψος του Ξυλοκάστρου στην έξοδο με κατεύθυνση προς Αθήνα χρειάζεται μεγάλη προσοχή
ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ
Ο χείμμαρος έχει πνίξει στην κυριολεξία το Κιάτο και έχει προκαλέσει πάρα πολλές καταστροφές
«Έχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή ζώνη του Κιάτου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος, προσθέτοντας ότι «έχουν πληγεί και σπίτια».
Όπως τονίζει ο δήμαρχος, «έχει κλείσει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Πατρών στα σημεία απ΄ όπου περνούν ποτάμια και χείμαρροι, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για οδηγούς και επιβάτες.Η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές.» Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.» Τέλος, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, «να μην πλησιάζουν την παραλιακή ζώνη και τα ποτάμια», διότι όπως τόνισε, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.» 

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ  ΣΤΗ ΒΟΧΑ
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Βέλου-Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκου, «έχουν πλημμυρίσει σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α,» προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα.»Επίσης, είπε ότι «η πολιτική προστασία κάνει ότι μπορεί, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα παρόμοια προβλήματα στην Κορινθία.» 
Ο αντιπεριφερειάρχης, Πελοπίδας Καλλίρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «ρέματα στις περιοχές Σωληνάρι, Χαλκί και Πουλίτσα του δήμου Βέλου – Βόχας, έχουν φθάσει στα όρια τους, διότι δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό” και τόνισε πως «μηχανήματα του δήμου, αλλά και της περιφέρειας εργάζονται στην περιοχή για να ανοίξουν τα ρέματα, ώστε να βρει διέξοδο το νερό.»  Ο κ.Καλλίρης ανέφερε πως «και στο ρέμα Ξυδιάς στο Ξυλόκαστρο υπάρχει αρκετό νερό, αλλά έχει διέξοδο προς τη θάλασσα, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων υπήρξαν πτώσεις δέντρων στο δήμο Βέλου – Βόχας, ενώ έγινε και μία κατολίσθηση στο δρόμο Ισθμού – Επιδαύρου, ο οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα.» 
 Αποκλεισμένα είναι  τα Ταρσινά, καθώς το ρέμα Σούρι πλημμύρισε τις 2 εισόδους – εξόδους του χωριού καθώς και τα Αθίκια, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει τη διέλευση των οχημάτων προς και από την περιοχή. 

newsit.gr