Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΘ: Αγρια επεισόδια - «'Επνιξαν» τη Θεσσαλονίκη στα χημικά - Θύματα γυναίκες και παιδιά


Επεισόδια αμαύρωσαν την πορεία για τη Μακεδονία κατά τη προχθεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ωστόσο η συγκέντρωση αμαυρώθηκε από εκτεταμένα επεισόδια και χρήση χημικών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πνιγεί η πόλη στα δακρυγόνα και να σπάσουν τα τηλέφωνα του ΕΚΑΒ για παροχή πρώτων βοηθειών.

 
Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο βήμα, έξω ήταν σε εξέλιξη πετροπόλεμος. Ξύλο, ρίψη χημικών, τραυματίες, προσαγωγές και συλλήψεις αμαύρωσαν τη χθεσινή διαδήλωση ενώ οι μάχες κουκουλοφόρων-ΕΛΑΣ ήταν πολύωρες.
Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν σταμάτησαν να ρίχνουν χημικά ακόμη και κατά μικρών παιδιών και ηλικιωμένων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ή απλά έτυχε να περνάνε από το σημείο.
Το ΕΚΑΒ παρέλαβε αρκετά άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή τραύματα. Άγνωστοι προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές σε καταστήματα.
Η αστυνομία προσήγαγε 28 άτομα, εκ των οποίων οι 8 συνελήφθησαν και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Χιλιάδες άνθρωποι στην πορεία
Με συνθήματα, όπως «όχι στο ξεπούλημα της Μακεδονίας», «Ελλάς Ελλάς Μακεδονία» και «Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία» διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Λίγο πριν τις 8 το βράδυ οι διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο αλλά σταμάτησαν στην πλατεία ΧΑΝΘ από το φραγμό που είχαν στήσει κλούβες των ΜΑΤ. Μετά το αστυνομικό μπλόκο επέστρεψαν στον Λευκό Πύργο όπου έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
Πάντως όσοι έφταναν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία ήταν αναγκασμένοι να περπατήσουν τουλάχιστον δυο χιλιόμετρα. Η Τροχαία είχε ρητή εντολή από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να διακόπτει την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων στη δυτική είσοδο της πόλης κι έτσι οι πολίτες περπατούσαν από την οδό Κωλέττη μέχρι και τον Λευκό Πύργο.
protothema.gr