Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ: "3η Σεπτέμβρη, Αλλαγή τώρα"


Η 3η Σεπτέμβρη του 1974 ήταν η ιδρυτική πράξη του ΠΑΣΟΚ, ενός πολιτικού φαινομένου, που άλλαξε την πορεία του τόπου, που έβαλε την αποκλεισμένη μισή Ελλάδα σε διαδικασία πολιτικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος. Το ΠΑΣΟΚ είναι η μήτρα της δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής παράταξης. Ο άνεμος της Αλλαγής σάρωσε το συντηρητισμό της παραδοσιακής δεξιάς, συμφιλίωσε τους Έλληνες, δημιούργησε το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος του ΑΣΕΠ, του ΕΣΥ, των ΚΕΠ, της αποκέντρωσης, των νέων οριζόντων της μικρομεσαίας και μεσαίας τάξης, των ΜΟΠ, της
Κύπρου στην ΕΕ, του ΕΥΡΩ. Όλα αυτά με την καθοδήγηση ενός μεγάλου ηγέτη, του Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα, μετά μισό αιώνα, ασφαλώς υπάρχουν νέοι στόχοι, νέα μέσα πολιτικής, ριζικά διαφορετικό διεθνές περιβάλλον. Τα αιτήματα όμως του λαού και οι ανάγκες της χώρας εξακολουθούν να συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Ο τόπος πλέον για να προχωρήσει χρειάζεται νέα εξουσία και εθνικής πνοής κόμμα δημοκρατικής λειτουργίας, παραγωγής νέου εθνικού πλούτου, διαμόρφωσης σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους δικαίου, εθνικής αυτοπεποίθησης και περηφάνειας, δηλαδή χρειάζεται μια σύγχρονη, προοδευτική, παραγωγική, πατριωτική διακυβέρνηση στην πράξη. Με αξιοποίηση της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης, του πλουτοπαραγωγικού δυναμικού, του περιβάλλοντος, του ανθρώπινου δυναμικού, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Με αντιμετώπιση των τριών κορυφαίων εθνικών αλληλένδετων θεμάτων, της παραγωγικότητας, της ανεργίας και του δημογραφικού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει την πόρτα της λαϊκιστικής και παρασιτικής πλευράς της Μεταπολίτευσης. Χαρακτηριστικός ο τελευταίος ανασχηματισμός - πρόβα της μικρότερης ήττας, του πανικού της επερχόμενης συντριβής, της εκλογικής διάσωσης του Α. Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης.
Η σύγχρονη Αλλαγή πολιτικά προϋποθέτει αναγέννηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, στρατηγική ήττα και πολιτική περιθωριοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ που διέσυρε και τραυμάτισε τις προοδευτικές ιδέες, σημαίνει ριζική αναδιάταξη δυνάμεων. Για ήττα του εθνικολαϊκισμού, της φαυλότητας, του κοινωνικού διχασμού. Για νίκη της αξιοπιστίας της δημοκρατίας και της πολιτικής. Οι επερχόμενες κρίσιμες εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή των πολιτικών  συσχετισμών, ανατροπή της αχρείαστης λιτότητας, αναδημιουργία της σύγχρονης προοδευτικής, εξωστρεφούς, πατριωτικής παράταξης.
Σήμερα, που χρειαζόμαστε και επιχειρούμε μια ανάλογη ιστορική επανεκκίνηση με το Κίνημα Αλλαγής, με βασικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιούμε τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ως σημείο αναφοράς και διδαχής για τα σωστά και τα λάθη μας στο δρόμο για την προοδευτική αναγέννηση της χώρας. Για απελευθέρωση της δημιουργικότητας κι επιχειρηματικότητας, αναβάθμιση και αξιολόγηση του δημοσίου, των Πανεπιστημίων και της δικαιοσύνης, διαμόρφωση αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας και αλληλεγγύης, επιβράβευση των αρίστων. Για την Ελλάδα που μας αξίζει.

Γιάννης Μανιάτης

Άρθρο μου στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" για 3η Σεπτέμβρη: "3η Σεπτέμβρη, Αλλαγή τώρα" |02.9.2018