Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα έρευνα: Στο 13% η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Νέα έρευνα: Στο 13% η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ | in.gr 
 Διευρύνει τη διαφορά της η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα έρευνα. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων του Πολιτικού Βαρόμετρου της Opinion Poll για τον μήνα Σεπτέμβριο, η ψαλίδα έχει ανοίξει στο 13%.
Συγκεκριμένα: Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26,03%, έναντι 13,94% του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 5,6%, η ΧΑ στο 5,4% και το ΚΚΕ στο 5%.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν πείθεται από κανένα κυβερνητικό αφήγημα,
όπως για παράδειγμα ότι η λιτότητα τερματίζεται με την έξοδο από τα μνημόνια ή ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Επιπλέον, οι περισσότεροι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ανάλυση της έρευνας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το Βαρόμετρο της Opinion Poll τον Σεπτέμβριο σε δείγμα 1.102 νοικοκυριών η διαφορά υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου είναι της τάξης των 13 μονάδων και 14 αν αφαιρεθούν τα λευκά, τα άκυρα και η αποχή.
Μάχη δίνεται για την τρίτη θέση, αφού ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ πέφτουν πάνω στο νήμα με 5,6%, 5,4% και 5% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου και στο 6,44%, 6,21% και 5,85% στην πρόθεση ψήφου μετά την αφαίρεση λευκών, άκυρων και της αποχής. Μεγάλες διακυμάνσεις στην εκλογική του επιρροή φαίνεται να έχει το ΚΙΝAΛ που δεν έχει παγιώσει μια σταθερή βάση ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων.
Από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, μόνο η Ενωση Κεντρώων δείχνει να έχει τη δυνατότητα να παλέψει την είσοδό της στη Βουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστά 2,1%στην πρόθεση ψήφου και 2,4% μετά την αναγωγή. Το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ υφίστανται μεγάλες απώλειες συγκεντρώνοντας 0,8% και 0,7% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου.
Το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται από τις απόψεις των πολιτών για σειρά από θέματα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για την κυβέρνηση, αφού σε όλες τις επιλογές της, σε όλα τα θέματα έχει απέναντί της μια μεγάλη ως συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία. Το 75,5% θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 76,9% θεωρεί λαθεμένη τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, το 84% θεωρεί ότι η χώρα συνεχίζει να κινείται στον αστερισμό των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτροπείας, το 75,8% δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές της λιτότητας και το 70% εκτιμά πως με την πολιτική που ακολουθείται θα χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση.
Ταυτόχρονα, το 65% ζητάει να μην επικυρωθεί από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, το 78% δεν περιμένει κάτι από τον ανασχηματισμό που έγινε, τοπ 57,1% θεωρεί την κυβέρνηση βασικά υπεύθυνη για την τραγωδία στο Μάτι και τι 56% θεωρεί ότι θα υπάρξει τελικά η μείωση των συντάξεων ακόμα και αν παρθεί μια μικρή παράταση.
in.gr