Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Europa League «Εξπρές» ο Ολυμπιακός και στην Ελβετία - Πρόκριση με τους ίδιους «killer»

«Εξπρές» ο Ολυμπιακός και στην Ελβετία
Μια… χαψιά έκανε ο Ολυμπιακός τη Λουκέρνη. Κι αυτό που θα πρέπει να κρατήσει σίγουρα ο Πέδρο Μαρτίνς από τη σημερινή (16/8) νίκη των «ερυθρολεύκων» επί της ελβετικής ομάδας με 3-1 δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα.
Είχε ζητήσει σοβαρότητα απ’ όλους και κυρίως να μπουν στον αγωνιστικό χώρο της «Swissporarena» σαν να είχε τελειώσει το πρώτο ματς 0-0.

Πράγματι, αν εξαιρεθούν κάποια μικρά κενά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ματς, ο Ολυμπιακός ήταν σε ακόμη ένα παιχνίδι να… τον πιεις στο ποτήρι στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.
Σίγουρα από το επόμενο ευρωπαϊκό ματς ο συντελεστής δυσκολίας ανεβαίνει για τα καλά, γιατί κακά τα ψέματα η Λουκέρνη δεν ήταν και κάποιο μεγαθήριο.
Ο Μαρτίνς όπως αναμενόταν δεν προχώρησε σε αλλαγές στην ενδεκάδα. Οι αλλαγές προέκυψαν μόνο στην κατάρτιση της 18άδας, μιας και ο Σισέ παρακολούθησε το ματς από την εξέδρα και τη θέση του – συγκριτικά με το 4-0 του Καραϊσκάκη – πήρε ο Γιασίν Μεριά.
Ο Πορτογάλος τεχνικός λοιπόν ήθελε να κάνει άλλη μία «πρόβα» με τους παίκτες που έχουν στην παρούσα φάση το προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Όταν θα είναι 100% έτοιμοι οι Γκιγιέρμε και Νάτχο, σίγουρα τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ενδεκάδα.
Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Μαρτίνς ήθελε να δώσει άλλο ένα ματς στους έντεκα που είχαν ξεκινήσει και στο πρώτο παιχνίδι, καθώς θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα να βρεθούν στο αρχικό σχήμα και σε επτά βράδια στο Καραϊσκάκη, στο πρώτο ματς των πλέι οφ.
Ο Ολυμπιακός μπήκε να «καθαρίσει» το ματς νωρίς - νωρίς. Μπορεί να χρειάστηκε να γίνει η φάση του Σουρπφ στο 7’ για να πάρει ακόμα περισσότερο μπρος η ερυθρόλευκη μηχανή, αλλά επί της ουσίας οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς είχαν τον απόλυτο έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο.
Η κεφαλιά - γκολ του Λάζαρου στο 23’ μετά τη σέντρα – μοιρογνωμόνιο του Ελαμπντελαουί ήταν απλώς η επιβεβαίωση της επικράτησης των «ερυθρολεύκων» στο πρώτο 45λεπτο. Θα μπορούσε να πάει στα αποδυτήρια με μεγαλύτερο σκορ, αν ο Γκερέροήταν πιο προσεκτικός στο τετ α τετ του 27ου λεπτού.
Συν τοις άλλοις είχε προηγηθεί και το δοκάρι του Φορτούνη στο 8’, ενώ ο Σάλβι είχε δείξει καλά αντανακλαστικά στο σουτ του Καμαρά στη φάση του 15’.
Η Λουκέρνη που γνώριζε καλύτερα το τερέν - χωράφι του γηπέδου της, προσπάθησε σε δύο - τρεις περιπτώσεις να ξεμυτίσει από την περιοχή της και να επιχειρήσει να απειλήσει τον Γιαννιώτη με κάποια φάουλ, αλλά ο Έλληνας γκολκίπερ έβγαλε εύκολο μεροκάματο στο πρώτο 45λεπτο.
Χρειάστηκε περίπου 10 λεπτά για να μπει σοβαρά ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο και έδωσε το δικαίωμα στους Ελβετούς να κυνηγήσουν σε μια - δυο περιπτώσεις την ισοφάριση. Μην φανταστείτε όμως ότι έκαναν και καμιά φάση της προκοπής οι παίκτες του Ρενέ Βάιλερ.
Αντίθετα, μόλις το… αποφάσισαν οι «ερυθρόλευκοι» να ξαναβάλουν την Λουκέρνη στα σχοινιά και να την κοπανάνε, τότε έπιασε… καταιγίδα στην ηλιόλουστη ελβετική πόλη!
Το γκολ του Λάζαρου στο 59’ (κι ενώ έχει προηγηθεί δοκάρι του Βούκοβιτς) και ο εξαιρετικός συνδυασμός Φετφατζίδη – Ποντένσε στο τρίτο γκολ από τον Γκερέρο στο 68’ήταν απλώς το… κερασάκι στο πάρτι που έστησαν οι Πειραιώτες στην Λουκέρνη, ανανεώνοντας το ραντεβού τους σε επτά βράδια στο Καραϊσκάκη για το πρώτο ματς των πλέι οφ.
Η μείωση του σκορ από τον Ντεμασάι στο 82’ ήρθε απλώς για να γελάσει και λίγο το… χειλάκι των φίλων της Λουκέρνης και σίγουρα δεν χάλασε τη διάθεση του Μαρτίνς, που είδε τους παίκτες του να αντιμετωπίζουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα το ματς.
Ο Λάζαρος συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στο Καραϊσκάκη, ο Γκερέρο ξαναβρήκε δίχτυα, ο Καμαρά ακόμη… τρέχει, ο Φορτούνης στάθηκε ξανά άτυχος με τα δοκάρια, ωστόσο, θα πρέπει να κάνουμε μία αναφορά στον Ελαμπντελαουί που ήταν πυραυλοκίνητος από τη δεξιά πλευρά, αλλά και στον Ποντένσε που ξαναπήρε την μπαγκέτα και έκανε τα μαεστρικά του.
Δεν υπήρχε κάποιος που να υστέρησε. Και ο Τσιμίκας για παράδειγμα έκανε αρκετές επελάσεις από τα αριστερά, ο Βούκοβιτς ήταν πειθαρχημένος για ακόμη μία φορά, ο Μπουχαλάκης το ίδιο, ο Μιράντα αν και πήγε να κάνει μία σαχλαμάρα στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με αντίπαλο τον Ελέκε, του πιστώνεται το γεγονός ότι τροφοδότησε με κεφαλιά – ασίστ τον Λάζαρο στο δεύτερο γκολ.
ΛΟΥΚΕΡΝΗ (Ρενέ Βάιλερ): Σάλβι, Γκρέτερ, Σίντλερ, Λούκας, Σουλτζ, Βότσα, Γκβίλια (81’ Ντεμασάι), Σνόιλι (67’ Βάργκας), Ούγκρινιτς (67’ Βολφ), Σουρπφ, Ελέκε.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά (71’ Τοροσίδης), Χριστοδουλόπουλος, Φορτούνης (63’ Φετφατζίδης), Ποντένσε, Γκερέρο (70’ Ανσαριφάρντ).