Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Σκοπιανό: Διαφωνία Ιβάνοφ με Ζάεφ, ετοιμάζει διάγγελμα

 

Σε πολιτικό εμφύλιο κινδυνεύουν να βυθιστούν τα Σκόπια, με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο Ιβάνοφ, με αφορμή τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία».
Ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας για το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο Νικολά Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της
συμφωνίας, όμως ο πρόεδρος Ιβάνοφ τους διέκοψε και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αρνούμενος να μιλήσει για τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας για την ΠΓΔΜ».
Σύμφωνα με το Makfax, η συνάντηση διήρκησε ελάχιστα, αφού οι δύο τους έφτασαν στην προεδρική κατοικία στις 11:03 και αποχώρησαν μόλις έξι λεπτά αργότερα.
Η κυβέρνηση στη συνέχεια απάντησε με σκληρό τρόπο λέγοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον της ΠΓΔΜ».
Χθες, Τρίτη, λίγο πριν τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος Ιβάνοφ, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κατηγορώντας τον ότι «διαπραγματεύεται ανεύθυνα και πρόχειρα με τον Αλέξη Τσίπρα κι ότι δεν επιδεικνύει την σοβαρότητα που απαιτείται σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα».  Στάθηκε επίσης στο τηλεφώνημα, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν το ονοματολογικό να λυθεί μέσω τηλεφώνου και προσωπικής συμφωνίας των δύο πρωθυπουργών».

 euractiv.gr