Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Πιο κοντά από ποτέ στο… τέλος του δρόμου. Ποσοστά αντίστοιχα του Νίξον, για την προοπτική “καθαίρεσης” του Τραμπ


Του Κυριάκου Βελισσάριου

Το Twitter δεν αρκεί πια για να τον σώσει. Ούτε η επικοινωνιακή υπεραξία της Πρώτης Κυρίας. Δεν είναι πια αντιμέτωπος μόνο με τον δικό του, κακό εαυτό. Αλλά με τα πιο επικίνδυνα απόνερα της πολιτικής του.
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πιθανότατα η πιο σκοτεινή για την Προεδρία 


Τραμπ. Ακριβώς επειδή το μείζον ζήτημα με τον χωρισμό παιδιών μεταναστών από τους γονεις τους, στα αμερικανικά σύνορα, δοκίμασε και αποκάλυψε τα όρια της… αμυντικής θωράκισης του Οβάλ Γραφείου.
Οι εικόνες ήταν εκκωφαντικές, και κάθε άλλο παρά τυχαία “γέννησαν” τα δυο εμβληματικά πρωτοσέλιδα των περιοδικών “Time” και “New Yorker”.


Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να “γυρίσει το παιχνίδι”, με τις αναρτήσεις του στο Twitter.
Όσο για την εμφάνιση της Μελάνια Τραμπ, διόρθωσε τις εντυπώσεις, εξελίχτηκε ωστόσο σε… αποπροσανατολισμό, από τη στιγμή που, όλοι στάθηκαν στο τι έγραφε το μπουφάν της, εκτιμώντας ότι είχε ως αποδέκτη τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Στον απόηχο όλων των παραπάνω, τα ευρήματα δημοσκόπησης του SSRS, ήρθαν να εντείνουν την αναστάτωση στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με αυτά, το 42% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί, και να απομακρυνθεί από την Προεδρία των ΗΠΑ.
Ένα ποσοστό σχεδόν… ίδιο με εκείνο που, τον Μάρτιο του 1974, θεωρούσε ότι ο Ρίτσαρντ Νίξον έπρεπε να απομακρυνθεί από το Οβάλ Γραφείο, λόγω του σκανδάλου Watergate. Τότε, η δημοσκόπηση είχε διενεργηθεί από την εταιρεία Harris, και το ποσοστό είχε προσγειωθεί στο… 43%.
Για την Ιστορία, να θυμίσουμε ότι, ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε από την Προεδρία των ΗΠΑ στις 9 Αυγούστου του 1974. Δηλαδή, 6 μήνες μετά από εκείνη τη δημοσκόπηση.

ysterografa.gr