Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Δεν έκαναν λάθος, κάτι θέλουν να κρύψουν

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει τώρα ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους». Και ότι «η ηγεσία των Σκοπίωντη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας».
Αυτά είπε το βράδυ της 4ης προς 5η Ιουνίου στην ΕΡΤ. Αλλά στις 29 Μαΐου, από το Βερολίνο, μας είπε ότι «έγινε» η συμφωνία.
Πότε είπε την αλήθεια, λοιπόν; Στις 29 Μαΐου ή στις 4 Ιουνίου;

Είναι γνωστό ότι κάθε φορά, όλα αυτά τα χρόνια, που οι Σκοπιανοί βρίσκονταν μπροστά στη στιγμή του «μεγάλου ναι ή του μεγάλου όχι», έκαναν πίσω.
Διότι είναι πολύ απλό: Αν δεχθούν ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, μακεδονική ταυτότητα, μακεδονική γλώσσα, τι να το κάνουν το «Μακεδονία»;
Όφειλε, λοιπόν, θαρρετά να βγει και να πει ο κ. Κοτζιάς ότι έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του, δεν έλαβε υπόψη του όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, έκανε λάθος. Και όχι να περνά στην αντεπίθεση λέγοντας πως στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχθεί το «Μακεδονία – Σκόπια» χωρίς erga omnes.
Αν είναι έτσι, γιατί δεν βρέθηκε λύση;
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έκαναν λάθος – ούτε ο ίδιος, ούτε ο κ. Τσίπρας.
Συνειδητά προχώρησαν, με το βλέμμα στα ανταλλάγματα που τους υπόσχονταν.
Αν η επιλογή τους αυτή δεν ήταν συνειδητή, τότε δεν θα λειτουργούσαν με τόση μυστικότητα.
Θα ενημέρωναν από την αρχή και συνέχεια.
Αλλά προφανώς κάτι είχαν να κρύψουν. Δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν όλες τις πλευρές της «διαπραγμάτευσής» τους.
Στην Κύπρο, σταθερά συγκαλούνται συμβούλια πολιτικών αρχηγών προκειμένου να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Και από αυτά βγαίνουν με κοινή κάθε φορά θέση, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους.
Πρόσφατα, στις 23 Απριλίου, ακόμη και για το επικείμενο δείπνο του με τον Ακιντζί ενημέρωσε έναν έναν τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κύπριος Πρόεδρος.

Στις 4 Ιουνίου, ο Κύπριος υπουργός των Εξωτερικών ενημέρωσε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Στις 5 Ιανουαρίου 2017, κατά την ενημέρωση των κομμάτων, υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες, πλην όμως ο μεν Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως, ως ο θεματοφύλακας της ενότητας, δεν πρόκειται να έρθει σε αντιπαράθεση με πολιτικούς αρχηγούς για όσα διατυπώνουν, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που είπαν πως, παρά τις διαφωνίες τους, θα συνοδέψουν τον Πρόεδρο στις συνομιλίες της Γενεύης.
Τον Οκτώβριο του 2014, με ομόφωνη απόφαση των αρχηγών των κομμάτων είχε αποφασιστεί η αναστολή των διαπραγματεύσεων – ως αντίδραση για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και με την σύμφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων ο κ. Αναστασιάδης δεν προσήλθε στη συνάντηση με τον Έρογλου.
Εδώ, πάνε έρχονται, διαφωνούν ή συμφωνούν, αρμενίζουν ή ναυαγούν, τα κάνουν όλα μόνοι τους.
Διότι είναι προφανές ότι έχουν κάτι να κρύψουν…

elzoni.gr