Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Γ. Μανιάτης: «Η κυβέρνηση βγάζει εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) πολλά ΑμεΑ»

Αποτέλεσμα εικόνας για μανιατης αργολιδα
 Ερώτηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Γ. Μανιάτης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη, με την οποία  ζήτησε απάντηση για τις καταγγελίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ότι μεγάλος αριθμός των ατόμων με αναπηρία - πρώην δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος  μένουν εκτός προστασίας με τις νέες ρυθμίσεις, καθώς επίσης ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα  για να μη τεθεί εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και για να ικανοποιηθούν τα υπόλοιπα αιτήματά τους.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,
σύμφωνα με έγγραφο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), καταγγέλλεται ότι μεγάλος αριθμός των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι πρώην δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, χάνουν το δικαίωμα αυτό με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και μένουν εκτός προστασίας.
Οι νέες ρυθμίσεις παρέχουν υποδεέστερη προστασία στα άτομα με αναπηρία, αντί να βελτιώσουν την κατάσταση και να επαναξιολογήσουν τα κριτήρια ένταξης των ατόμων με αναπηρία, όπως ζητούσε η ΕΣΑμεΑ, η οποία προειδοποιούσε ότι δεν καλύπτονται οι δικαιούχοι του σημερινού ΚΟΤ από το ΚΕΑ και το κοινωνικό μέρισμα.
Η δυσμενής αυτή μεταβολή, που επιφέρουν οι αλλαγές που προωθείτε, έρχεται να προστεθεί στα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, λόγω μείωσης μισθών και συντάξεων, ανεργίας και αύξησης του κόστους κάλυψης των πρόσθετων αναγκών της αναπηρίας, με τα ενεργοβόρα μέσα υποστήριξης που χρησιμοποιούν πολλά άτομα με αναπηρία. Επισημαίνεται, μάλιστα, στο άνω έγγραφο της  Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ότι, λόγω κενού στη νομοθεσία, πολλοί γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες, των οποίων τα παιδιά εμφανίζονται στο σύστημα ως «φιλοξενούμενοι», απορρίπτονται για το λόγο αυτό από την πλατφόρμα αιτήσεων και μένουν επίσης  εκτός ΚΟΤ.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός,
  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για να μη τεθεί εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση;
  2. Σε ποιες άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις θα προβείτε για να περιληφθούν στις ευεργετικές διατάξεις τα φιλοξενούμενα άτομα με αναπηρία, να μην λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια, βάσει των οποίων γίνεται δεκτή η ένταξη του αιτούντος στο ΚΟΤ, και να προβλεφθεί πρόσθετη προστασία προς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία;»



Πολιτικό Γραφείο Γιάννη Μανιάτη