Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Γ. Ψυχογιός στη Βουλή: «Σύμβαση Κων/πολης, το πιο σημαντικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακή βίας»


Την Πέμπτη 29 Μαρτίου κυρώθηκε ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται για μία διεθνή σύμβαση μείζονος σημασίας, τη γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», το πιο σημαντικό ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο διεθνές κείμενο, όσον αφορά στην καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

Θα ήθελα να ξεκινήσω θέτοντας ένα ρητορικό ερώτημα: Είναι αυτονόητο το γεγονός ότι η πάταξη της έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας προβλέπεται στις σύγχρονες δημοκρατίες και σε μία συντεταγμένη πολιτεία; Θα απαντούσε κανείς εύκολα «ναι». Όμως δεν είναι. Έρχεται η Κυβέρνηση της Αριστεράς, 7 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης, να φέρει το νομοσχέδιο, έχοντας την αναγκαία και απαραίτητη πολιτική βούληση, που δεν είχαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα.

Γιατί, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο είναι τόσο σημαντικό; Διότι πολύ απλά η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι δίπλα μας και είναι μπροστά μας. Πολλοί επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια σε αυτό. Όμως, η πραγματικότητα είναι σοκαριστική. Στην Ευρώπη των είκοσι οχτώ μία στις τρεις γυναίκες άνω των δεκαπέντε ετών έχει πέσει θύμα βίας, ακριβώς επειδή είναι γυναίκα.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι κρίσιμο, καθώς έρχεται να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας σε μια σειρά από ποινικά αδικήματα, πρώτον, στην ενδοοικογενειακή βία, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, δεύτερον, στη συνεχή παρενοχλητική παρακολούθηση, το λεγόμενο «stalking», τρίτον, στη σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού, τέταρτον, στον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, πέμπτον, στην καταναγκαστική έκτρωση και στείρωση, καθώς επίσης και στον εξαναγκασμό σε σύναψη γάμου.

Βέβαια, προωθούνται και μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων με υπηρεσίες νομικής, ιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καταφύγια και στέγαση με οικονομική βοήθεια, εκπαίδευση, κατάρτιση ή ένταξη στην αγορά εργασίας, τηλεφωνικές γραμμές SOS, μονάδες συμβουλευτικής στήριξης. Επίσης, μείζονος σημασίας είναι ότι η Σύμβαση επικεντρώνεται στην πρόληψη και βέβαια ότι έχει και μηχανισμό παρακολούθησης, τη λεγόμενη «GREVIO».

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ και σε μία άλλη σημαντική τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κατατέθηκε με το παρόν νομοσχέδιο. Έχει να κάνει με μία από τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική και τις πολιτικές ένταξης. Με την παρούσα, λοιπόν, τροπολογία μεταξύ άλλων μικρών παρεμβάσεων εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας μετά από δώδεκα έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα, ανεξαρτήτως του τύπου της άδειας διανομής, εκτός των προσωρινών αδειών. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία προσαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε άνθρωποι οι οποίοι έχουν περάσει περίπου το μισό της ζωής τους στην Ελλάδα και έχουν ακολουθήσει νόμιμες διαδικασίες να μπορούν να κάνουν αίτημα για την ιθαγένεια.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι η σημερινή μέρα θα περάσει στην ιστορία ως ημέρα ψήφισης και κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι άλλο ένα νομοθέτημα σε έναν μακρύ κατάλογο νομοσχεδίων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει φέρει αυτή η Κυβέρνηση, το οποίο αντιλαμβανόμαστε ως ένα κομμάτι στη γενικότερη αντιμετώπιση των ανισοτήτων και στην απελευθέρωση του ανθρώπου. Ξέρουμε πολύ καλά ότι με αυτό το νομοσχέδιο δεν λύνεται το πρόβλημα οριστικά και ξέρουμε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις, για να ξεριζωθούν στερεότυπα, να περιοριστούν και να εξαλειφθούν οι ανισότητες, οι οποίες τροφοδοτούν την ακροδεξιά και τον φασισμό στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Κλείνοντας, λοιπόν, την ομιλία μου, θα χρησιμοποιήσω τα λόγια μιας σύγχρονης γυναίκας, η οποία έχει συνδεθεί με το φεμινιστικό και εργατικό κίνημα και η οποία εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, της Κωνσταντίνας Κούνεβα, σε μια πολύ πρόσφατη εκδήλωση για την έμφυλη βία:

«Άνδρες και γυναίκες είμαστε διαφορετικοί για να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο, όχι για να ανταγωνιζόμαστε. Τα χέρια μας είναι φτιαγμένα για να δουλεύουν, να χαϊδεύουν, να αγκαλιάζουν, όχι να χτυπούν. Τα χέρια μας είναι φτιαγμένα για να προτείνουν και να βοηθούν».

Κόρινθος, 30.03.2018

Γιώργος Ψυχογιός

Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ