Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Η Διεθνής Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας είναι πλέον νόμος του κράτους


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το ελληνικό κοινοβούλιο και η παράλληλη ψήφιση του εφαρμοστικού της νόμου είναι μια ιστορική στιγμή για τους αγώνες του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος ενάντια στη βία κατά των γυναικών και το διαρκές αίτημα για την ψήφιση ενιαίου νόμου που θα καλύπτει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στην οικογένεια, στις προσωπικές σχέσεις, στους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση, στους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς.

Είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα γιατί η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης εγγυάται την ισότιμη προστασία και το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των γυναικών σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας, υποστήριξης και αποκατάστασης.
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όπως είναι ευρέως γνωστή, είναι εξαιρετικά σημαντική για τρεις κυρίως λόγους. Καταρχάς διότι αναγνωρίζει την δομική φύση της βίας κατά των γυναικών και την ορίζει ως βία που βασίζεται στο φύλο, η οποία μπορεί να ασκηθεί με οποιονδήποτε τρόπο στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι γυναίκες οδηγούνται σε ανισότιμη θέση. Κατά δεύτερον είναι σημαντική διότι κατονομάζει και ορίζει τις διαφορετικές μορφές της έμφυλης βίας (ενδοοικογενειακή βία/βία μεταξύ συντρόφων, ψυχολογική βία, παρενόχληση, σωματική, σεξουαλική, αναγκαστικός γάμος, ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, σεξουαλική παρενόχληση, εγκλήματα τιμής, κ.λπ.). Και κατά τρίτον διότι προστατεύει όλα ανεξαιρέτως τα θύματα χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο, το γένος, την φυλή, το χρώμα, την γλώσσα, την θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την εθνικότητα/εθνότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την ηλικία, την αναπηρία, κ.λπ.
Στην χώρα μας ξεκινάμε έχοντας το προβάδισμα σε σχέση με την εφαρμογή της Σύμβασης στους εξής τομείς. Πρώτον διαθέτουμε ένα Ολοκληρωμένο Δίκτυο εξήντα δύο (62) δομών, πανελλαδικής κάλυψης, για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση) που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Ισότηtας των Φύλων - με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ έως και το 2020. Επίσης ξεκινάμε με προβάδισμα στον τομέα της επιμόρφωσης των επαγγελματιών, διότι τόσο το Εθνικό Κέντρο για την Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση/ΕΚΔΔΑ, όσο και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας/ΚΕΘΙ, αλλά και άλλοι δημόσιοι φορείς, εδώ και χρόνια πραγματοποιούν προγράμματα επιμόρφωσης των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και στην προστασία και υποστήριξη των θυμάτων (π.χ. εργαζόμενους και εργαζόμενες σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην αστυνομία, σε υπηρεσίες ασύλου και υποδοχής προσφύγων, σε φυλακές, κ.λπ.). Βεβαίως τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να αυξηθούν και να συμπεριλάβουν το σύνολο των εργαζόμενων στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως βέβαια και τους δικαστικούς και εισαγγελείς. Τρίτον ξεκινάμε με προβάδισμα διότι με τον σχέδιο νόμου που συζητούμε εισάγονται πολύ σημαντικές τροποποιήσεις και προσθήκες σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα, καθώς και τροποποιήσεις άρθρων σε πέντε (5) νόμους και σε ένα προεδρικό διάταγμα.
Κερδίσαμε μια μάχη σε συμβολικό, αλλά και σε ουσιαστικό και νομοθετικό επίπεδο. Έχουμε στη διάθεσή μας ένα θεσμικό εργαλείο για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και για την προστασία και υποστήριξη των γυναικών και των κοριτσιών. Η χώρα έχει πλέον έναν νόμο που θα συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην πρόληψη της έμφυλης βίας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην εργασία, στην πολιτική.
Από την άλλη δεν εφησυχάσουμε γιατί γνωρίζουμε ότι η ισότητα των φύλων δεν περιορίζεται σε θεσμικές πρωτοβουλίες. Το πεδίο της εφαρμογής του νόμου, όπως και η ανάγκη για κοινωνική αλλαγή, για εξάλειψη της σεξιστικής κουλτούρας, για να έρθουν στο φως αθέατες όψεις του σεξισμού της καθημερινότητας, αλλά και για να εξαλειφθούν οι εμπεδωμένες σεξιστικές συμπεριφορές και στάσεις στο δημόσιο χώρο, είναι μπροστά μας.  Όπως είναι μπροστά μας η ανάγκη για την εξάλειψη των συμπεριφορών και στάσεων που αναπαράγουν την έμφυλη βία, τις έμφυλες ανισότητες και την υποτίμηση της αξιοπρέπειας των γυναικών.  
Γραφείο Τύπου
Βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας, Μ. Θελερίτη
Κόρινθος 30 Μαρτίου 2018


Μαρία Θελερίτη