Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Στον Πρόεδρο της Βουλής η Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2017

Εμφάνιση IMG_2018_03_26_073.jpg
Κατά 30% αυξήθηκαν τη χρονιά που πέρασε οι αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής την οποία επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση, ο επικεφαλής της Αρχής, κ. Ανδρέας Ποττάκης.
Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε:

«Υποδεχόμαστε ξανά  στη Βουλή τον Συνήγορο του Πολίτη και κυρίως δεχόμαστε και πρέπει να τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης, συζήτησης και προβληματισμού σε όλα τα επίπεδα, μέσα στην κοινωνία, στον Τύπο, αλλά και από τους βουλευτές, τα συμπεράσματα και το υλικό τα οποία αυτή η Έκθεση φέρνει στην επιφάνεια και για τα οποία μας ευαισθητοποιεί.
Εμφάνιση IMG_2018_03_26_099.jpgΤα συμπεράσματα αυτά αφορούν κυριολεκτικά όλους τους τομείς του δημόσιου χώρου και θα έλεγα ότι ιδιαίτερα αφορούν τον πυρήνα  των επιπτώσεων της κρίσης επί οκτώ χρόνια τώρα στην κοινωνία και τα «απόνερα» –επιτρέψτε μου την έκφραση- της κρίσης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που και τα δύο έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη λειτουργία των θεσμών, στη λειτουργία των νόμων και της εφαρμογής τους, αλλά και σε πολύ μεγάλα θέματα, όπως αυτό του ασφαλιστικού, όπως γενικότερα τα θέματα της υγείας, της εξασφάλισης του κόσμου σε σχέση με τα εισοδήματά του και βέβαια τα ζητήματα που αφορούν στο Δημόσιο, στη γραφειοκρατία, στις υπηρεσίες, στα δικαιώματα, με επίκεντρο κυρίως το προσφυγικό, μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τα θέματα που αφορούν στις ελευθερίες των πολιτών. 
Γενικά έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η Έκθεση, γιατί αποτυπώνει με ενάργεια τα προς επούλωση βαρύτατα τραύματα που αφήνει η κρίση στην κοινωνία μας.»
Από την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Ανδρέας Ποττάκης, παραδίδοντας την Έκθεση, τόνισε:
«Θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις σχετικά με αυτή την Έκθεση. Ακριβώς στο σημείο που επισημάνατε κι εσείς, στο στάδιο της μετάβασης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και του πολιτικού συστήματος εν γένει προς μια νέα σελίδα, μετά την πολύ δύσκολη περίοδο που πέρασε η χώρα από την πολυετή δημοσιονομική συμπίεση εισοδημάτων και δικαιωμάτων και την ύφεση, αυτά στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και θεσμοί είναι τα εξής: ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και η εμπέδωση των αρχών του κράτους δικαίου που αποτελούν όχι μόνο συνθήκες εκ των ων ουκ άνευ για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, πλουραλιστική πολιτεία, αλλά και βασικά θεμέλια για μία ισόρροπη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και για την εξασφάλιση της απαιτούμενης κοινωνικής συνοχής.
            Μέσα στο 2017 διαμεσολαβήσαμε και μάλιστα έντονα και επίμονα πολλές φορές, παρεμβήκαμε με θεσμικές προτάσεις προς την Πολιτεία προκειμένου να διασφαλίσουμε μια σειρά θεμάτων που πράγματι αφορούν, όπως κι εσείς αναφέρατε, το σύνολο σχεδόν των συμπολιτών μας. Όπως το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών, την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ή και εισπραχθέντων εισφορών της ασφαλιστικής διοίκησης ή και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με ανταποδοτικά τέλη.
            Προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων πολιτών με τις δικές μας παρεμβάσεις, δίνοντας επιπλέον έμφαση στους πλέον ευάλωτους εξ αυτών, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, του αιτούντες άσυλο, τους εν γένει περιθωριοποιημένους και οικονομικά και κοινωνικά στη χώρα, αλλά και στα παιδιά, για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους ανήλικους, στους λήπτες υπηρεσιών υγείας και τους ασθενείς, στο σύνολο των ομάδων που προσέτρεξαν στο Συνήγορο του Πολίτη.
            Ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε από πέρσι μια σειρά δράσεων προκειμένου να είναι ακόμα πιο εξωστρεφής και πιο κοντά στους πολίτες, κάνοντας εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε εισαγάγει καινοτόμες διαδικασίες προκειμένου να αυξήσουμε και την εσωτερική μας διαβούλευση αλλά και την κοινωνική μας λογοδοσία. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα προβούμε σε μία δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σύνολο των παραμέτρων της στοχοθεσίας του Συνηγόρου του Πολίτη για την ερχόμενη τετραετία, έτσι ώστε ν’ αξιοποιήσουμε τον θεσμό μας καλύτερα προς όφελος όλων».  
 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης