Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Μέλη του ΚΕΘΕΑ ξεναγήθηκαν στη Βουλή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πρόγραμμα ξεναγήσεων και ενημέρωσης για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου σε μέλη του ΚΕΘΕΑ που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης εγκαινίασε σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, φιλοξενώντας 32 μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων Νόστος και Διάβαση, μαζί με 5 συνοδούς και τον Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ κ.  Γιώργο Μπαρδάνη.
Η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα, το οποίο οργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ανήκει στον βουλευτή κ. Νίκο Παρασκευόπουλο.

Στη σημερινή πρώτη ξενάγηση τα 32 μέλη του ΚΕΘΕΑ συναντήθηκαν στην αίθουσα της Γερουσίας με τους: κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Γ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Δ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Σπύρο Λυκούδη, Ζ΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής, και τους βουλευτές κ. Ν. Παρασκευόπουλο, κυρία Αννέτα Καββαδία, κ. Θεόδωρο Δρίτσα, κ. Χρήστο Μαντά, κ. Ιάσων Φωτήλα, κυρία Διαμάντω Μανωλάκου και κ. Αθανάσιο Παπαχριστόπουλο. Όλοι οι παριστάμενοι βουλευτές, καλωσορίζοντάς τους στη Βουλή, δήλωσαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια απεξάρτησης που καταβάλλουν τα μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων και του έργου που παρέχει το ΚΕΘΕΑ.
Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, εξέφρασε την περηφάνια του ως μέλος του ΚΕΘΕΑ και αναφέρθηκε στις δύο σημαντικές ομοιότητες που παρουσιάζει το ΚΕΘΕΑ με το Κοινοβούλιο,. Όπως είπε χαρακτηριστικά πρόκειται για τη δημοκρατία που διέπει τους δύο θεσμούς, όπου η διοίκηση εκλέγεται και τα μέλη τους διαμορφώνουν την καθημερινή τους ζωή. «Η δεύτερη ομοιότητα είναι η ένταξη. Το ΚΕΘΕΑ και οι Κοινότητες έχουν  εργαλεία για να βοηθήσουν τον άνθρωπο να αφήσει πίσω του τη δυστυχία και να μπορέσει ζήσει μία ευτυχισμένη ζωή, να αναγνωρίσει ότι έχει «εγώ», ότι έχει ακόμη αξιοπρέπεια, ότι έχει έναν δικό του εαυτό, ο οποίος όμως έχει ανάγκη και τη στήριξη των άλλων, στην αρχή μία κοινότητα και μία οικογένεια, στη συνέχεια έξω με την αγορά εργασίας, προκειμένου να ζήσουν ευτυχισμένοι. Εκφράζω την άποψη όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αυτή η προσπάθεια δεν είναι πολύ πέρα από την πολιτική, στο μέτρο που μία κοινότητα, μία παρέα ανθρώπων αγωνίζονται όλοι μαζί προκειμένου να αλλάξουν τη ζωή και να φτιάξουν κάτι καλύτερο. Αυτό προσπαθεί η πολιτική, κάνει ό,τι μπορεί».
Η κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, καλωσορίζοντας τα μέλη των Κοινοτήτων επεσήμανε: «Μόνο όσοι δεν γνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλετε για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά μπορούν να μην συγκινούνται από την πορεία σας. Εκφράζετε ένα νέο πυρήνα ελευθερίας γι’ αυτό και πρέπει, όχι μόνο να είστε περήφανοι για την επιλογή σας, αλλά και να διαδίδεται και σε άλλους ανθρώπους που αναζητούν άλλους δρόμους μέσα από άλλες εμπειρίες ότι τελικά αν έχεις τη δύναμη να αποφασίσεις για τη ζωή σου αυτό φέρνει χαρά, υπερηφάνεια, αυτοπεποίθηση. Αυτή η συνάντηση μαζί σας, αυτές τις πρώτες μέρες του 2018 μας δίνει χαρά, μας δίνει αισιοδοξία, ότι μπορούμε να ταυτιζόμαστε με ανθρώπους που είναι τόσο σπουδαίοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, να ζήσουν και να αλλάξουν ζωή. Η Βουλή είναι ένας χώρος που αναπαράγει ιδέες, που προσπαθεί να τις επικοινωνήσει με την κοινωνία και όταν έρχονται άνθρωποι σαν κι εσάς, αυτό μας δίνει ακόμη ιδιαίτερη χαρά».
«Για την απόφαση που έχετε πάρει σε αυτόν τον πολύ δύσκολο αγώνα σας αξίζουν συγχαρητήρια. Είστε από τους ανθρώπους που αξίζει κανείς να γνωρίζει» είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ιάσων Φωτήλας.
«Ο αγώνα σας είναι τιτάνιος, υπάρχουν αποτελέσματα το τελευταίο εξάμηνο 118 άτομα βγήκαν καθαρά στην κοινωνία, το ΚΚΕ σας αγκαλιάζει, πρέπει να δίνεται βάρος στην πρόληψη και στην πλατιά ενημέρωση. Καλή δύναμη στην προσπάθειά σας», υπογράμμισε στο καλωσόρισμά της η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου.
«Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι σε ομάδες ανθρώπων που βρέθηκαν σε δύσκολη στιγμή στη ζωή τους, να δεσμευτούμε να τις στηρίξουμε. Κάνετε τιτάνια προσπάθεια για ένταξη στην κοινωνία. Ξέρω πολύ καλά τον αγώνα σας, είμαστε κοντά σας»  είπε από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Τέλος ο κ. Σπύρος Λυκούδης σημείωσε: «Είμαστε δίπλα σας, ο αγώνας σας μεγάλος και η συμπαράσταση μας ακόμη μεγαλύτερη.»
Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κ. Γ. Μπαρδάνης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον  κ. Ν. Παρασκευόπουλο και τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου για την πρωτοβουλία για αυτές τις ξεναγήσεις. Αναφερόμενος στους στόχους του ΚΕΘΕΑ τόνισε πως «η καλύτερη πρόληψη είναι η θεραπεία, καθώς κάθε παιδί που θεραπεύεται υπολογίζεται ότι προφυλάσσει 10 παιδιά από τη χρήση».
Στο τέλος της ξενάγησης εκπρόσωποι των Κοινοτήτων παρέδωσαν στους βουλευτές δύο φωτογραφικά λευκώματα που δημιούργησαν μέλη του ΚΕΘΕΑ Νόστος με θέμα τον βιομηχανικό Πειραιά και τους Πρόσφυγες και ένα κεραμικό που δημιούργησαν τα μέλη της  Ομάδας Κεραμικής της Διάβασης

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης