Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ώρα σύνθεσης….



Εμφάνιση egv.jpgΤης Γιώτας Μπάγκα

Λευκός  καπνός από το Επιμελητήριο. Habemus papam.  Νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας ο Π. Πιτσάκης . Εξ αρχής είχα υποστηρίξει με την αρθρογραφία  μ  ου πως ήταν υγιές, δημιουργικό και δημοκρατικό να υπάρχουν τόσοι συνδυασμοί που να διεκδικούν την διοίκηση του Επιμελητηρίου και ταυτόχρονα πως αυτό εκφράζει την αγωνία του εμπόρου και του επιχειρηματία της Κορινθίας  για το μέλλον τους. Τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν και τις δύο εκτιμήσεις μου. Αφ΄ ενός λόγω της σύνθεσης που προέκυψε, αφ΄ετέρου λόγω των προσώπων που συμμετείχαν στην εκλογική
διαδικασία και που τελικά εκλέχθηκαν.
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο νέος πρόεδρος κατάφερε να εκλεγεί , γιατί επέλεξε το δρόμο της συνεργασίας, της συνεννόησης και της σύνθεσης. Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Πιτσάκης κατόρθωσε να ενώσει τρεις  συνδυασμούς και έτσι τελικά να ηγηθεί του Επιμελητηρίου. Το γεγονός ότι  επέλεξε να πολιτευτεί με ταπεινότητα και διάθεση συνεργασίας έδειξε ότι ο νέος πρόεδρος αντιλαμβάνεται  ότι αυτό που τελικά έχει ανάγκη η κοινωνία και που προσδοκά από όσους την εκπροσωπούν σε κάθε τομέα, είναι η σύνθεση. Αν σήμερα δεν επιλέγουμε να θέτουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία των πολλών – ακόμα κι αν δεν ανήκουν στην παράταξή μας- τότε δεν έχουμε αντιληφθεί ποιο είναι το πραγματικό νόημα της εκπροσώπησης και της ηγεσίας.
Από την άλλη, σημαντικό είναι πως πολλά νέα πρόσωπα ασχολήθηκαν με τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Τα πρόσωπα αυτά είναι τα περισσότερα άφθαρτα, νέα και με διάθεση προσφοράς. Αυτό βέβαια αποτελεί αμάχητο τεκμήριο πως η ίδια η κοινωνία προωθεί την ανανέωση και πως οι ζυμώσεις ανανέωσης προκύπτουν όχι μέσα από κονκλάβια αλλά μέσα από τις ίδιες τις υγιείς και δημιουργικές κοινωνικές  δυνάμεις – όταν αυτές αφήνονται να εκφραστούν ελεύθερα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εκλογές του Επιμελητηρίου αποτελούν μιαν αφορμή ανάδειξης νέων ανθρώπων  ( νέων, όχι με τη βιολογική έννοια η οποία ούτως ή άλλως δεν αποτελεί από μόνη της τεκμήριο ανανέωσης και φρέσκιας σκέψης αλλά νέων με την έννοια των καινοτόμων αντιλήψεων και προοπτικών) . Αυτό  με τη σειρά του δημιουργεί την  απαραίτητη όσμωση για ευρύτερες διεργασίες και σε άλλους τομείς κοινής δράσης. Όσμωση που είναι πλέον αναγκαία για την πρόοδο και την ανάπτυξη , τοπικά και περιφερειακά.
Κατά τρίτον σημαντικό είναι πως επετεύχθη η συνέχεια της  θετικής πορείας της προηγούμενης  διοίκησης του Επιμελητηρίου, καθώς εκλέχθηκαν στελέχη  που συμμετείχαν ενεργά στην προηγούμενη διοίκηση. Και αυτό επίσης σηματοδοτεί κάτι: ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη σύνθεση πείρας και ανανέωσης στη σωστή δοσολογία. Και αυτό επίσης απαιτείται σε όλους τους τομείς κοινής δράσης. 
Όσοι δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της επιχειρηματικότητας βιώνουμε στο πετσί μας πόσο δύσκολο είναι σήμερα το επιχειρείν. Οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι δυσβάσταχτοι φόροι, η απουσία ρευστότητας, η δυσκολία δανεισμού των επιχειρήσεων, τα προγράμματα ΕΣΠΑ που μένουν πίσω, η μικρή έως ανύπαρκτη αγοραστική δύναμη του κόσμου, τα ακριβά σε δυσθεώρητα ύψη ενοίκια, η απουσία από πλευράς  της κυβέρνησης αναπτυξιακών πολιτικών, το μίσος εναντίον του επιχειρηματία από τους κυβερνώντες καθιστούν το επιχειρείν  άθλο. Όμως αυτό γυρνά πίσω στην κοινωνία, καθώς η υπανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στερεί από την κοινωνία θέσεις εργασίας, απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση. Για όλα τα παραπάνω,  το έργο του σημερινού προέδρου κ. Πιτσάκη καθίσταται δύσκολο. Χρέος όλων είναι να τον στηρίξουμε και κυρίως το νέο ΔΣ του οποίου η συνεχής παρουσία και ενεργοποίηση είναι απαραίτητα προϋπόθεση επιτυχίας του έργου της νέας διοίκησης. Σε αυτό δεν χωρά τίποτε άλλο πέρα από τη συνεργασία και τη σύνθεση, αν βέβαια θέλουμε να έρθουν καλύτερες ….