Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Τρίκαλα, η μαγεία της ορεινής Κορινθίας

http://www.diakopes.gr/files/1/Media/2014/12/01/20147695_trikala.9.jpg?maxwidth=645&maxheight=400&mode=crop&scale=both&align=middlecenter
http://www.diakopes.gr/files/1/Media/2014/12/01/20147687_trikala.4.jpg?maxwidth=645&maxheight=400&mode=crop&scale=both&align=middlecenterΚεφαλοχώρι σκαρφαλωμένο στις πυκνά δασωμένες βορειοανατολικές πλαγιές της Κυλλήνης (Zήρειας), σε υψόμετρο 900-1.100, τα Τρίκαλα έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ορεινού και χειμερινού τουρισμού της χώρας μας.

Οι σπάνιες φυσικές ομορφιές και η ιδιαίτερα αξιόλογη τουριστική υποδομή των Τρικάλων ικανοποιούν απόλυτα τους επισκέπτες, οι οποίοι, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και στρίβοντας στην έξοδο του Ξυλοκάστρου (απόσταση 144 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 24 χιλιομέτρων από
το Ξυλόκαστρο), ανακαλύπτουν μια περιοχή που χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από το υγιεινό κλίμα, τα άφθονα πηγαία νερά και τα πολλά αμπέλια.

Τους επισκέπτες των τριών συνοικιών των Τρικάλων (Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα) υποδέχονται και εξυπηρετούν τουριστικά καταλύματα κάθε είδους (ξενοδοχεία, ξενώνες, παραδοσιακές κατοικίες και σαλέ), ταβέρνες και μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ.

Στα Κάτω Τρίκαλα, σε μια περιοχή με καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας, το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνει η πετρόχτιστη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τις παραδοσιακές ταβέρνες, καθώς και ο ναός του Αγίου Δημητρίου (τέλη 17ου αιώνα).

Στα Μεσαία Τρίκαλα, στην καρδιά των Τρικάλων, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε υπέροχους ξενώνες, να απολαύσουν θαυμάσιες τοπικές γεύσεις και να επισκεφθούν τη μονή της Παναγίας, που ιδρύθηκε περί το 1700 και φέρει εξαίρετες τοιχογραφίες.

Στα Άνω Τρίκαλα σώζονται πετρόχτιστα αρχοντικά και παλαιές εκκλησίες, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων (φημισμένων προκρίτων της Κορινθίας και αγωνιστών της Επανάστασης του 1821) και ο ναός του Αγίου Νικολάου. Έξω από τα Άνω Τρίκαλα βρίσκεται η ιστορική μονή του Αγίου Βλασίου με την εντυπωσιακή θέα.

Ξεχωριστή εμπειρία για τους φυσιολάτρες και τους περιπατητές αποτελεί η γνωριμία με τον ορεινό όγκο της Κυλλήνης (Ζήρειας), που διαθέτει σημαντική χλωρίδα και πανίδα.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Άτλαντας και η Ωκεανίδα Πλειόνη γέννησαν στην Κυλλήνη τις επτά κόρες τους, τις Πλειάδες. Καρπός του έρωτα του Δία για μια από αυτές, τη Μαία, υπήρξε ο Ερμής, που γεννήθηκε στο ομώνυμο σπήλαιο της Κυλλήνης. Στο ίδιο βουνό γεννήθηκε και ο Πάνας, γιος του Ερμή και της Νύμφης Δρυόπης.

Στους πρόποδες του συμπλέγματος των κορυφών (υψόμετρο 2.374) εκτείνεται μεγάλο οροπέδιο. Οι συγκεντρώσεις νερού σχηματίζουν το χειμώνα και την άνοιξη στην ανατολική πλευρά του όρους τη λίμνη Κεφαλογιάννη και στη δυτική τη λίμνη Δασίου. Ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Ζήρεια σχηματίζεται η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, γεμάτη τρεχούμενα νερά. Στη δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας βρίσκεται το σπήλαιο του Ερμή με σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο. 


diakopes.in.gr / φωτο : Κώστας Κορκάρης