Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία η δεύτερη Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Το πρόγραμμα της Συνάντησης των Προέδρων των τριών κοινοβουλίων κινήθηκε σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορούσε γενικά θέματα διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, η δεύτερη τον τομέα των υδάτινων πόρων, ενώ η τρίτη την επιχειρηματικότητα, την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης δήλωσε ευτυχής για την πραγματοποίηση της Τριμερούς Συνάντησης, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών οι οποίες εδράζονται στη συστηματική δουλειά που έχει γίνει και από τα τρία κοινοβούλια για τα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιφέρεια.
«Εδράζεται στην πίστη που έχουμε οι πρόεδροι των κοινοβουλίων των τριών χωρών ότι θα είναι κάτι πολύ χρήσιμο για όλη την περιοχή αυτό που κάνουμε, εδράζεται επίσης στη στρατηγική των κυβερνήσεων των τριών χωρών, που συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει γέφυρες, έχουν θέσει θεμέλια σε μια περισσότερο στενή και συστηματική συνεργασία για την ανάδειξη της περιοχής» σημείωσε ο κ. Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης συνέχισε αναφέροντας πως από όσες περισσότερες πλευρές αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ανάμεσα σε χώρες, θρησκευτικούς ηγέτες, κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες, πανεπιστημιακά ιδρύματα ή επιχειρηματικά φόρα αυτού του επιπέδου, διαμορφώνεται ένα πλέγμα σχέσεων που μπορεί να εγγυηθεί στο προσεχές μέλλον μια διαφορετική μοίρα και για τους λαούς μας και για την ευρύτερη περιοχή.
«Πέραν του θετικού τόνου που έχουμε επιλέξει να δώσουμε στη συνεργασία μας, θα ήταν άτοπο να αγνοήσουμε τα κάποια εμπόδια που τίθενται. Θα πρέπει, επιτέλους, όλοι να εργαστούμε για ειρήνη, ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Στη συνέχεια της ομιλίας του και ειδικότερα ως προς την Κύπρο, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως είναι απαραίτητη μια συμφωνημένη, δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της χώρας. «Ως προς δε το Μεσανατολικό, η ειρηνική επίλυσή του, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, είναι αναγκαία προκειμένου να εμπεδωθεί η ειρήνη, ή ασφάλεια, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.
Στην τοποθέτησή του για τη διαχείριση των υδατικών πόρων ο κ. Βούτσης τόνισε πως το νερό δεν είναι μόνο βασικό κοινωνικό αγαθό, αλλά αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα.
«Η πρόσβαση στο νερό έχει πολιτική σημασία. Η στέρηση πρόσβασης πληθυσμών σε νερό μπορεί να αποτελέσει μέσο πολιτικής πίεσης, ενώ ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο υδατικών πόρων μπορεί να οδηγήσει σε ένοπλες συρράξεις», επισήμανε ο κ. Βούτσης.
Σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλείται από την άναρχη οικονομική δραστηριότητα, την πλημμελή άσκηση των κανόνων ναυσιπλοΐας ή την  παραγωγή απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα αποτελεί πρωταρχικό μας στόχο».
Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την έρευνα, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε εκτενώς στην αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία, προτείνοντας, παράλληλα, την ενίσχυση και την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών, η αρχαιολογική έρευνα, αλλά και η αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων και η προστασία τους από καταστροφές και άλλες έκνομες ενέργειες.
Μετά το πέρας των εργασιών της Τριμερούς Συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Συλλούρη, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση και του Προέδρου της Κνέσετ κ. Edelstein, υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη συνεργασίας των τριών κοινοβουλίων στα θέματα που περιλάμβανε η συνάντηση, στην οποία τονίσθηκε επίσης η ανάγκη τακτικής ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών ως βασικό εργαλείο στις συνολικές προσπάθειες. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επόμενη Τριμερής Συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 2018.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης