Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Αρχαία Ολυμπία:Ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας για τη Ν.Κορέα


Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε σήμερα από την Αρχαία Ολυμπία το μακρινό της ταξίδι μέχρι την Πιονγκ Τσανγκ της Ν. Κορέας, εκεί όπου θα διεξαχθούν οι 23οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018. 
Ο παγκόσμιος αθλητισμός έστρεψε για μια ακόμη φορά το βλέμμα του στην Αρχαίο Ολυμπία, εκεί όπου το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η Αφή της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Pyeong Chang 2018

 Το παρών στην τελετή, έδωσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Νακ Γιον Λι., ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι φόβοι των διοργανωτών επαληθεύτηκαν και η ολιγόλεπτη βροχή  -που έπεσε στο πιο κρίσιμο σημείο της Τελετής- και η έντονη συννεφιά που υπήρχε προκάλεσαν πρόβλημα στη διαδικασία, αφού δεν υπήρχε ηλιοφάνεια.
Η πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου έκανε επίκληση στο θεό Απόλλωνα και άναψε την πρώτη δάδα χωρίς τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, αλλά από την αναπληρωματική φλόγα που βρισκόταν μέσα σε αγγείο.   Έπειτα, κατευθύνθηκε προς το Στάδιο, μεταφέροντας τη φλόγα με τη συνοδεία των ιερειών. 
Η πομπή έκανε μία στάση στην ιερή Ελιά από την οποία ο “αμφιθαλής παις”, δηλαδή ένας νέος που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του, έκοψε ένα κλαδί, σύμβολο ειρήνης και έπαθλο νίκης που δίνονταν κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες στους νικητές.
 Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια άναψε τη δάδα του πρώτου δρομέα, Απόστολου Αγγέλη, που πήγε μέχρι το Μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν, εκεί όπου έδωσε τη Φλόγα στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Νοτίου Κορέας, Παρκ Γι-Σουνγκ.
 
Το σύμβολο του Ολυμπισμού θα διανύσει συνολικά -επί ελληνικού εδάφους- 2.129χλμ πριν καταλήξει στις 30 Οκτωβρίου στην Ακρόπολη.
Στη λαμπαδηδρομία θα μετάσχουν 505 λαμπαδηδρόμοι και συνολικά θα πραγματοποιηθούν 36 τελετές υποδοχής σε 20 Δήμους επί οκτώ ημέρες.
Η τελετή παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή “ΠιονγκΤσάνγκ 2018” θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό στάδιο στις 31 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί.

Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε το ταξίδι της ώστε να φτάσει στον τελικό της προορισμό για τους 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “ΠιονγκΤσανγκ 2018”.