Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν θα γίνουμε χωματερή…




Της Γιώτας  Μπάγκα

http://ekorinthos.gr/wp-content/uploads/%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1-4.jpgΣε χιονοστιβάδα έχει εξελιχθεί στο ζήτημα των σκουπιδιών στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Την προσωπική μου ανησυχία έχω ήδη εκφράσει εδώ και καιρό. Πρόσφατα κυκλοφόρησε άρθρο του κ. Γρ. Κλαδούχου με τίτλο: «Παραβίαση των όρων λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. Ξυλοκάστρου», όπου αναδεικνύονται τεκμηριωμένα επικίνδυνες για το Δήμο μας πλευρές του ζητήματος. Ο κ. Κλαδούχος αποδεικνύει με αριθμούς ότι σε 6
μήνες ο Δήμος Σικυωνίων εναπόθεσε στο Χ.Υ.Τ.Α. Ξυλοκάστρου όσα απορρίμματα προβλεπόταν να φέρει σε ένα έτος. Τονίζω εδώ τον κίνδυνο να μας έρθουν σκουπίδια και από άλλους δήμους – και όχι μόνο από τη  Κορινθία. Σε άρθρο μου της 24/07/2017 με τίτλο « Όχι τα σκουπίδια σου στη αυλή μας…»  επεσήμανα τον κίνδυνο να δεχτούμε τα σκουπίδια Δήμου γειτονικού Νομού. Ο δήμαρχος του εν λόγω Δήμου με δημόσιες δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως θα στείλει τα υπολείμματά του σε αδειοδοτημένο Χ.Υ.Τ.Α. Υπάρχει στην περιοχή άλλος αδειοδοτημένος Χ.Υ.Τ.Α.  εκτός από αυτόν του Ξυλοκάστρου; Σας βεβαιώ δε πως τα υπολείμματα για τα οποία ομιλεί είναι αμφιβόλου προέλευσης και βέβαια πρόκειται για υλικό που ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να διαχειριστεί….
Κινδυνεύουμε, με λίγα λόγια, να γίνουμε η χωματερή της Πελοποννήσου. Τον περιβαλλοντικό κίνδυνο ανέδειξε και ο κ. Κλαδούχος συνδέοντάς τον – και όχι άδικα- με το Βιολογικό μας, αφού συνορεύει με το Χ.Υ.Τ.Α. Ξυλοκάστρου. Όπως αντιλαμβάνεται, λοιπόν  ο καθένας η περιβαλλοντική βλάβη θα είναι ανήκεστος….
Στο θέμα υπάρχει βέβαια και η οικονομική πτυχή: αν κληθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. Ξυλοκάστρου να διαχειριστεί περισσότερα απόβλητα από αυτά που προβλέπεται, θα τεθεί σε αχρηστία. Αυτό θα αποτελέσει υγειονομική βόμβα   για τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και οικονομική καταδίκη του Δήμου, καθώς θα μας επιβληθούν βαριά πρόστιμα τα οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε – όχι μόνο εμείς αλλά και τα παιδιά μας.
Αυτά, βέβαια, τα γνωρίζει η Δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος ήταν εξάλλου πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ και ήταν ενήμερος για το τι συμβαίνει. Αν, λοιπόν, δεν ήταν ενήμερος ή δεν κατάλαβε  τι λέγονταν και τι υπογράφονταν στο ΦΟΣΔΑ , τότε είναι ακατάλληλος. Αν ήταν γνώστης και προσυπέγραψε αυτά που ζούμε σήμερα, τότε είναι επικίνδυνος…
Μεγάλη όμως στενοχώρια μου προκάλεσε η δημόσια δήλωση του αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας για τήρηση σιγής ασυρμάτου με σκοπό την προστασία του τουρισμού. Το επιχείρημα αφ’ ενός δεν αντέχει στην ελάχιστη κριτική αφ’ ετέρου νομιμοποιεί την λογοκρισία και αναδεικνύει μια περίεργη σιωπή….
Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;
  1. ενημέρωση σε βάθος και πλάτος των πολιτών και ανοιχτός δημόσιος διάλογος για να ακουστούν και οι γνώμες των πολιτών
  2. δυναμική αντίδραση της δημοτικής αρχής με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας αξιοποιώντας και την επιρροή των δικών μας περιφερειακών συμβούλων.
  3. προσφυγή στα όργανα των αρμόδιων Υπουργείων
  4. προσφυγή στα Δικαστήρια κατά της απόφασης υπέρ του Δήμου Σικυωνίων
  5. κινητοποίηση όλων μας- πέρα από κόμματα και συμφέροντα. Εμείς οι πολίτες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης θα  προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα.
Είναι φανερό πως κάποιοι εξακολουθούν να παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς…
Τους προειδοποιώ και πάλι: ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ…
Είμαστε πολλοί και η δύναμή μας θα πέσει πάνω σας ανηλεής…