Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Αρχίζουν τη Δευτέρα στη Βουλή των Ελλήνων οι εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (24-26 Ιουλίου)

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε), τη Δευτέρα 24 Ιουλίου (στις 9:15π.μ.), στην αίθουσα της Γερουσίας, παρουσία μελών του ξένου Διπλωματικού Σώματος των συμμετεχουσών χωρών στην Ελλάδα,  Προέδρων
Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων από την Ευρώπη καθώς και των ομογενών Βουλευτών- μελών της Πα.Δ.Ε.Ε., από διάφορα νομοθετικά σώματα. 
Οι εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ενώ φέτος εγκαινιάζεται μια καινοτόμα διαδικασία συνεργασίας των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε με τις Διαρκείς και Μόνιμες Ειδικές Επιτροπές του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων με τους αρμόδιους Υπουργούς, Υφυπουργούς και αναπληρωτές Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, Προέδρους των Επιτροπών, Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, με τη συμμετοχή και ομογενών Υπουργών.
Συγκεκριμένα τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε θα συναντηθούν με την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων (Δευτέρα 24/7, 11:00π.μ.), την Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου (Τρίτη 25/7, 16:00μ.μ.) ,  με Επιτροπή την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (Τετάρτη 26/7, 10:00π.μ)  καθώς και με την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (Τετάρτη 26/7, 14:00μ.μ).
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνεδριάσεις των Επιτροπών είναι:
Ø Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων:
Α) «Εξωτερική πολιτική και Διπλωματία σε περιόδους κρίσης. Το παράδειγμα της ΝΑ Ευρώπης»
Β) « Από το Brain Drain στο Brain Gain. Η συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ομογένειας στην ανάπτυξη δικτύων γνώσης»
Ø Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου:
Α) « Προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας στις διεθνείς αγορές»
Β) « Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική »
    Γ) «Προοπτικές ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών σε θέματα Τουρισμού»
    - «Τουρισμός πόλεων: city breaks- the Athens case»
Ø Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων:
Α) « Έρευνα και Καινοτομία. Προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών στο εξωτερικό»
Β) «Επαγγελματική κατάρτιση και μαθητεία. Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής μαθητείας και προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών»
Γ) «Προώθηση και ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό»
Ø Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς:
«Ενίσχυση των σχέσεων του Ελληνισμού της Διασποράς με το Μητροπολιτικό Κέντρο»
Στο πλαίσιο της 11ης Γενικής Συνέλευσης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε, όπως αυτό θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της Δευτέρας, θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση, την Τρίτη 25 Ιουλίου στις 10:00π.μ. και 12:00, αντίστοιχα.


*** H Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996, με πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης. Υποστηρίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων.
Στην Πα.Δ.Ε.Ε. μετέχουν περίπου 190 ελληνικής καταγωγής βουλευτές καθώς και πρώην βουλευτές από νομοθετικά σώματα του εξωτερικού, από 31 χώρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι Κοινοβουλίων, Υπουργοί, βουλευτές και Γερουσιαστές.
Σκοπός του Οργανισμού είναι η δημιουργία σχέσεων και επικοινωνίας μεταξύ των ελληνικής καταγωγής μελών Κοινοβουλίων σε μη ελληνόφωνες χώρες, η ισχυροποίηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών προέλευσης των ελληνικής καταγωγής βουλευτών,  η προαγωγή, διάδοση και προβολή των αρχών του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας καθώς και η συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης