Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Στήθηκαν κολυμπήθρες στις… οικοδομές!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα Μαρτίου 2017 και α΄ τριμήνου 2017 είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν αφορμή για νέους πανηγυρισμούς – πιθανόν να μας πουν ότι η χώρα έχει ήδη μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο.
Πρόκειται, βέβαια, για τη γνωστή προπαγάνδα των αριθμών, δια της οποίας η κυβέρνηση συγκρίνει τον κακό της εαυτό με τον χειρότερό της εαυτό.
Όπως πληροφορηθήκαμε, «σημαντική αύξηση 71% εμφάνισε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο εφέτος, η οποία ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται κυρίως στις άδειες που αφορούν ανέγερση ή επέκταση αθλητικών εγκαταστάσεων, γεωργικών και βιομηχανικών κτιρίων».

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκεαύξηση κατά 25,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 54,2% στην επιφάνεια και κατά 71% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το α' τρίμηνο εφέτος, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 11,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 24,6% στην επιφάνεια και κατά 16,7% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2016.
Κοιτάξτε, όμως, να δείτε πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει προπαγανδιστικά τους αριθμούς (όπως προκύπτει και σ’ αυτήν την περίπτωση).
Πέραν του ότι η αύξηση δεν οφείλεται κατά βάση σε «ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα», αλλά στην ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, γεωργικών και βιομηχανικών κτιρίων, αυτή η μη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα προστίθεται στην κανονική ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.
Έτσι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η πραγματική ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αλλά είναι σαφές πως με κάποια μεθοδολογία σ’ αυτήν έχουν προστεθεί και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν «βαφτιστεί» ιδιωτικές.
Και από την πλευρά της, η ΕΛΣΤΑΤ απλώς ανακοινώνει τα βαφτίσια!
Με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να κάνουμε οποιαδήποτε σύγκριση με το παρελθόν.
Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε εύκολα γιατί επελέγη η οδός των βαφτισιών.
Τον Μάρτιο του 2016, είχαμε μείωση 34,8% στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας, μείωση 11,6% στην έκδοση οικοδομικών αδειών και μείωση 28,6% σε επιφάνεια.
Στο α΄ τρίμηνο του 2016 είχαμε μείον 11,9% σε όγκο και συνολικά το 2016 μείωση 6,9%.
Άρα, μάνι-μάνι, η φετινή αύξηση του 11,5% είναι μεγαλύτερη από την περσινή μείωση του 11,9% (αν μπορεί κανείς να κάνει την αφαίρεση).
Και ουσιαστικά, το περίφημο 71% του Μαρτίου, απλά δεν υπάρχει – παρά τα βαφτίσια.
Σημειώστε επίσης ότι τον Δεκέμβριο του 2016 είχαμε μείωση 25,9% (διαρκούσης μιας ακόμη «περήφανης διαπραγμάτευσης», βέβαια).
Σημειώστε επίσης ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015 είχαμε μείωση της τάξης του 6,3% (σε σύγκριση με το «επάρατο» 2014, βέβαια).
Το καταστροφικό γ΄ τρίμηνο του 2015 είχαμε μείωση 29,5%.
Τον Οκτώβριο του 2015 είχαμε μείωση 38,2%.
Το δ’ τρίμηνο του 2015 είχαμε μείωση 10,1% στις κατασκευές, έναντι αύξησης 18,1% το «επάρατο» 2014.
Ας τα λάβουν όλα αυτά υπόψη τους όσοι ετοιμάζονται να δώσουν πάλι την μάχη της προπαγάνδας στο πεδίο των αριθμών.
Γιατί είναι προφανές ότι έχουν στηθεί… κολυμπήθρες και στις οικοδομές!

elzoni.gr