Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Νεκρός ο 66χρονος που πυροβόλησε κατά του γερουσιαστή – Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ


drastis-ipa-1300 Νεκρός ο 66χρονος που πυροβόλησε κατά του γερουσιαστή - Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ [εικόνες & βίντεο]Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε σήμερα ότι ο δράστης που άνοιξε πυρ τραυματίζοντας ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσιγκτον, απεβίωσε.
«Πολλές ζωές θα είχαν χαθεί χωρίς την ηρωική παρέμβαση δύο αστυνομικών που εξουδετέρωσαν τον δράστη… κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ βίαιης επίθεσης» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια σύντομη παρέμβαση από το Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» στην χώρα.

 
Η ομάδα μπέιζμπολ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του αμερικανικού Κογκρέσου βρέθηκε στο στόχαστρο ενός ενόπλου που άνοιξε σήμερα πυρ με τουφέκι σε περιοχή κοντά στην Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων. Τα κίνητρά του δράστη δεν έχουν γίνει γνωστά.
Οι πυροβολισμοί διήρκησαν πολλά λεπτά και οι σφαίρες έπεφταν βροχή στο γήπεδο του μπέιζμπολ στην Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσιγκτον, όπου μια ομάδα κοινοβουλευτικών και Ρεπουμπλικανών συνεργατών τους προπονείτο ενόψει ενός φιλανθρωπικού αγώνα, που επρόκειτο να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στην πρωτεύουσα.
Συνολικά, 5 άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Αλεξάντριας Μάικλ Μπράουν, όμως ο αξιωματικός δεν διευκρίνισε εάν στον απολογισμό αυτό περιλαμβανόταν ο δράστης ή όχι.
Όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, δύο στελέχη της αστυνομίας του Καπιτωλίου όπως και τουλάχιστον ένας κοινοβουλευτικός βοηθός, που εργάζεται στο γραφείο του βουλευτή Ρότζερ Ουίλιαμς, τραυματίστηκαν.
Ο τρίτος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στιβ Σκάλις, τραυματίστηκε στο γοφό και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. Ο πολιτικός υποβλήθηκε σε επέμβαση σε νοσοκομείο της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το γραφείο του.

Σχετικά με τον δράστη, τα κίνητρά του δεν έχουν διευκρινιστεί. Ήταν ένας λευκός άνδρας που φορούσε ένα λευκό μπλουζάκι, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Ήταν οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τουφέκι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS.
Η Washington Post και το NBC μετέδωσαν ότι πρόκειται για τον Τζέιμς Τ. Χόντγκινσον, 66 ετών, από το Μπελβίλ του Ιλινόι, ωστόσο ο πράκτορας του FBI που είναι επικεφαλής της έρευνας, Τιμ Σλέιτερ, αρνήθηκε να δώσε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα του δράστη και τα κίνητρά του.
Ο άνδρας συνελήφθη αφού τραυματίστηκε από τις σφαίρες δύο αστυνομικών του Καπιτωλίου που βρίσκονταν στο σημείο.

«Θα σκότωνε όλο τον κόσμο» αν δεν επέβαιναν οι αστυνομικοί, περιέγραψε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ.
«Χωρίς εκείνους θα εκτυλισσόταν μακελειό» πρόσθεσε.
«Δεν θα σταματούσε να πυροβολεί» είπε ο βουλευτής Τσακ Φλέισμαν.
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 07.00 τοπική ώρα στην Αλεξάντρια, στο στάδιο Eugene Simpson Stadium Park, όπου η ομάδα μπέιζμπολ των Ρεπουμπλικάνων προπονείτο εδώ και εβδομάδες, ενόψει του ετήσιου αγώνα εναντίον της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, μια παράδοση που χρονολογείται από το 1909.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όλες οι ψηφοφορίες ανεστάλησαν.
Ο Στιβ Σκάλις, 51 ετών, είναι ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας (whip) της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλαδή τρίτος στην ιεραρχία αξιωματούχος στην κάτω βουλή του Κογκρέσου.
Εκλέγεται σε περιφέρεια της Λουιζιάνας κι αντιπροσωπεύει την υπερσυντηρητική πτέρυγα του κόμματος, που προέρχεται από το Tea Party. Συμμετέχει από το 2014 στην ηγετική ομάδα της Βουλή των Αντιπροσώπων σε μια προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών τάσεων.

Οι αιρετοί του Κογκρέσου προστατεύονται από την αστυνομία του Καπιτωλίου όταν βρίσκονται περιμετρικά της έδρας του Κογκρέσου, όμως ηγετικά στελέχη όπως ο Στιβ Σκάλις βρίσκονται υπό τη μόνιμη προστασία σωματοφυλάκων, για αυτό εξηγείται η παρουσία δύο εξ αυτών στο σημείο.
Η επίθεση ξυπνά τις μνήμες της τραγωδίας του Ιανουαρίου του 2011 στο Τουσόν στην Αριζόνα, όταν ένας άνδρας, με ψυχικά προβλήματα, πυροβόλησε στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ εναντίον της γερουσιαστή Γκάμπριελ Γκίφορντς.
Μηνύματα συμπαράστασης από την αμερικανική κυβέρνηση
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο Αντιπρόεδρος Πενς έχουν ενημερωθεί για την επίθεση. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι κοντά σε όσους τραυματίστηκαν»
Μετά από λίγη ώρα τη συμπαράστασή του εξέφρασε και με δική του ανάρτηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον Σκάλις «αληθινό φίλο και πατριώτη». «Τραυματίστηκε άσχημα αλλά θα αναρρώσει πλήρως», έγραψε ο Τραμπ στο tweet του, συμπληρώνοντας ότι προσεύχεται για εκείνον.
Ο 51χρονος Σκάλις είναι το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που πυροβολείται από το 2011, όπως επισημαίνει το CNN. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από έξι χρόνια έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά της Γκάμπριελ Γκίφορντς. Η βουλευτής των Δημοκρατικών επέζησε τελικά όμως σήμερα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υγείας.