Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Μία νεκρή γυναίκα από τον ισχυρό σεισμό 6.1Ρίχτερ που σάρωσε τη Λεσβο

http://media2.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/06/lesvos-seismos-1000.jpgΝεκρή ανασύρθηκε γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια σπιτιού στο χωριό Βρίσα της Λέσβου, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,1 βαθμών που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 χιλιόμετρα του νησιού.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την 45χρονη (κατ' άλλους 57χρονη) γυναίκα ανέσυραν νεκρή τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν στην περιοχή. Τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί της.


Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Λέσβου μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού, κοντά στην Χίο και τα τουρκικά παράλια...

Υπάρχουν τραυματίες και σπίτια κατέρρευσαν σε χωριά της Λέσβου.

Νωρίτερα, απεγκλωβίστηκε ηλικιωμένο ζευγάρι που είχε παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια στο χωριό Βρίσα, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.



Οι μεγαλύτερες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα, όπου περίπου δέκα άτομα τραυματίστηκαν. Σε πιο σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ο σύζυγος της γυναίκας που εγκλωβίστηκε. Στην περιοχή έχει μεταβεί ομάδα της ΕΜΑΚ.

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος επισκέφθηκε το χωριό. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα» προσθέτει.

Μεγάλες υλικές ζημιές και στο Πλωμάρι, όπου ο κεντρικός δρόμος έκλεισε από κατολίσθηση.

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου.

Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Ζημιές αναφέρθηκαν και στην Χίο και τα τουρκικά παράλια.

Ο στρατός στήνει σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου, ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Στο Πλωμάρει κατέρρευσε και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Μικρές ζημιές έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος, ανέφερε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα σε Ψαρά και Οινούσσες. Στη Χίο συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR). Οι σύνεδροι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου.

Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.



Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αθήνα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση συνέβη στις 15.28. Είχε μέγεθος 6,1 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στους 6,3 βαθμούς. Το επίκεντρο βρισκόταν 14 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου στη Λέσβο, 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης.

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση ακολούθησαν ακόμα δύο αλλά πιο ασθενείς, μεγέθους 4,9 βαθμών.

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ