Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Φασιστική και τραμπούκικη επίθεση: Ο Κασιδιάρης χτύπησε τον Νίκο Δένδια στην Βουλή


Άγριο επεισόδιο ανάμεσα στον Ηλία Κασιδιάρη και το Νίκο Δένδια σημειώθηκε το μεσημέρι κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.
Μπορεί το κανάλι της Βουλής να μην μας επέτρεψε να δούμε το τραμπούκικο επεισόδιο βουλευτών της Χρυσής Αυγής με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη εναντίον του Νίκου Δένδια αφού έστρεψε αλλού την κάμερα, αλλά ευτυχώς υπάρχει η περιγραφή του ίδιου του παθόντος αλλά και οι δεκάδες βουλευτές αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς εκείνη την ώρα διεκόπη η μετάδοση της συνεδρίασης, ο Κασιδιάρης αρχικά έσπρωξε και στη συνέχεια χαστούκισε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ εντός της αίθουσας του κοινοβουλίο, ενώ την ίδια ώρα που βουλευτές της Χρυσής Αυγής πέταγαν μπουκάλια με νερό κατά του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μιλούσε από τα έδρανα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να περνά από μπροστά του. «Μη περνάς από μπροστά μου δεν βλέπεις ότι μιλάω» φέρεται να είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης με τον Νίκο Δένδια να σταματά και να του ζητά το λόγο. «Όταν μιλάω εγώ, ρε, δεν θα περνάς από μπροστά μου» ήταν η απάντηση Κασιδιάρη, ο οποίος αρχικά έσπρωξε και στην συνέχεια χαστούκισε τον Νίκο Δένδια, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός της αιθούσης μετά την αποβολή του από τον προεδρεύοντα Μάκη Μπαλαούρα έβριζε με ακατανόμαστες φράσεις.
Απειλήθηκε σύρραξη με βουλευτές άλλων κομμάτων να αντιδρούν λεκτικά στο επεισόδιο και η ένταση κορυφώθηκε όταν χρυαυγίτες βουλευτές άρχισαν να πετούν νερό και μπουκάλια εναντίον του κ. Δένδια.
Βουλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα κατήγγειλαν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης απώθησε βίαια τον βουλευτή της ΝΔ και οι υπόλοιποι χρυσαυγίτες τον «έλουσαν» με μπουκάλια με νερό. Ο Μ. Βορίδης, ζήτησε την αποβολή του Κασιδιάρη.
Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Μάκης Μπαλαούρας, στη συνέχεια πήρε το λόγο και ανακοίνωσε ότι «αποβάλλεται ο κ. Κασιδιάρης», καλώντας τη φρουρά να βγάλει έξω τον Ηλ. Κασιδιάρη.
Πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι αποβάλλονται από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής, όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Ηλ. Κασιδιάρης ο οποίος θα αποβληθεί και από τις συνεδρίασεις της Ολομέλειας, θα παραπεμφεί στην επιτροπή δεοντολογίας του Κοινοβουλίου. και  μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 50%.
Φαίνεται πως υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι επί του προκειμένου και με όρους πολιτικούς, η παράταξη της Χρυσής Αυγής έχει συλλογική ευθύνη γι' αυτήν τη συμπεριφορά. Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι κατόπιν αυτών είναι εντελώς απαραίτητο, πέραν της παραπομπής του κ. Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η ΚΟ της Χρυσής Αυγής να μη συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο. «Έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι διά της χειροδικίας να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαδικασίας, άρα προληπτικά η θέση μας είναι ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών για το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα. Όπως πρόσθεσε, οι κανονισμοί φτιάχτηκαν και εφαρμόζονται για την ομαλή λειτουργία της Βουλής.
«Δεν θα επιτρέψουμε αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές» είπε ο Νίκος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος ζήτησε τον λόγο, είπε ότι δεν προξένησε κανένα επεισόδιο, αλλά το αδίκημά του ήταν να περάσει μπροστά από τον Ηλία Κασιδιάρη. Η ΚΟ της ΧΑ είπε ότι έχει το δικαίωμα της χειροδικίας, ανέφερε, επίσης, ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτό το επεισόδιο, η κοινωνία θα κατανοήσει ότι η δημοκρατία δεν είναι πολίτευμα δεδομένο, αλλά χρειάζεται διαρκής μάχη, ώστε να επιτρέπει στο πολίτευμα αυτό να λειτουργεί. «Παρά την τεράστια προσβολή, θα ήθελα να ελπίζω ότι το εις βάρος μου επεισόδιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στην κοινωνία», σημείωσε.
«Ζήσαμε αυτό που δεν είχαμε ζήσει ως τώρα από μια απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε ο κ. Δένδιας χωρίς να υπάρχει πρόθεση εντάσεως» είπε ο Μάκης Βορίδης και ζήτησε να διαταχθεί η αποβολή του συνόλου της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από την παρούσα διαδικασία, διότι «όλοι συνέπραξαν και ασχημόνησαν». «Το μήνυμα πρέπει να είναι, το κοινοβούλιο μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του» είπε.
Ένας βουλευτής της ΧΑ χειροδικεί μέσα στο Σώμα, συμπεριφορά απαράδεκτη στα κοινοβουλευτικά ήθη. Δεν αρκεί η μομφή. Η σημερινή ενέργεια εξευτελίζει το Σώμα, ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε να εξειδικευθεί η μομφή γιατί δεν μπορεί ο Ηλίας Κασιδιάρης να συνεχίσει να μπαίνει στην αίθουσα.
Το ΚΚΕ καταδικάζει τη φασιστική και τραμπούκικη επίθεση, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να αποβληθεί από την αίθουσα όλη η ΚΟ της Χρυσής Αυγής.
Ήταν ακραία η πράξη του κ. Κασιδιάρη, να είναι δραστική η απόφαση της Βουλής, ανέφερε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, για την επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής σε βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια.