Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ – ΙΟΝΙΟΥ



«Μπαίνουμε και μένουμε στις ράγες της ανάπτυξης», τόνισε σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του Eurogroup ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος προεδρεύει στη 15η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής- Ιονίου στα Ιωάννινα:

«Από ό,τι φαίνεται, επετεύχθη μία θετική συμφωνία στο Eurogroup, με βάση την
οποία, η β΄ αξιολόγηση κλείνει επί της ουσίας και άρα μπαίνουμε και μένουμε στις ράγες μίας ανάπτυξης, που και στην περιφερειακή της πτυχή θα έχει σημαντικές πλευρές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης μίλησε για την σπουδαιότητα της Διάσκεψης και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής -Ιονίου, καθώς -όπως είπε- έχει προχωρήσει με γοργά βήματα σε πολύ ουσιαστικές κατευθύνσεις για τη θαλάσσια οικονομία και για το περιβάλλον, τον τουρισμό και την ενέργεια, μέσα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, τόνισε πως «αυτή η Διάσκεψη έχει σήμερα μια ιδιαίτερη σημασία, για δύο επιπλέον λόγους: Πρώτον, γιατί το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα έχει αναδεχθεί σε ένα από τα κορυφαία θέματα- προσκλήσεις. στα οποία δεν έχει μπορέσει για την ώρα η Ε.Ε., με ένα πειστικό και μακροπρόθεσμο τρόπο να δώσει απάντηση και δεύτερον, βρισκόμαστε στο 2017, όπου έχουν κορυφωθεί οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως οι περιφερειακές προσπάθειες και οι συνέργειες είναι σημαντικές για την ΕΕ.

«Όλους τους επόμενους μήνες με βάση και τα ντοκουμέντα της Ρώμης και τις προτάσεις της Λευκής Βίβλου, θα γίνει μια εντατική συζήτηση, δεν είναι μια ουδέτερη συζήτηση αφορά πάρα πολύ τις Περιφέρειες αφορά πάρα πολύ τα Βαλκάνια, αυτή την πλευρά της Βαλκανικής και την Ιταλία. Στις 8 χώρες, οι 4 είναι ήδη στη ΕΕ, οι άλλες 4 δεν είναι, άρα το ποιοι προσανατολισμοί υπάρχουν για ποιο όραμα και για ποια ποιότητα, για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορά πάρα πολύ τις περιφερειακές προσπάθειες που έχουν γίνει» ανέφερε ο κ. Βούτσης και τόνισε: «Άρα νομίζω πως κάτω από το φως αυτής της πραγματικότητας είναι πάρα πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται σήμερα στα Γιάννενα».