Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα μια ακυβέρνητη χώρα


Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξαπελυσε ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για την εγκληματικότητα.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ως εξής:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε Τσίπρα.
Χαίρομαι που ήρθατε σήμερα στη Βουλή και ελπίζω να ακούσω απαντήσεις, διότι η κατάσταση στη χώρα είναι εξαιρετικά σοβαρή.
Είχα την ευκαιρία και σε προηγούμενη συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας να σας πω ότι, για την παράταξή μας, αλλά πιστεύω και για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών η ασφάλεια του πολίτη είναι μια πάρα πολύ σημαντική αξία. Και η ελευθερία βέβαια είναι, κάτι τελείως διαφορετικό από την ασυδοσία. 
Θυμίζω δύο βασικές αρχές:
Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Και τα όρια της ατομικής ελευθέριας τα καθορίζει ο νόμος.
Δεύτερη αρχή: Η ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση του Κράτους Δικαίου. Ίσως η σημαντικότερη υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας.
Είναι υπόθεση αξιοπρέπειας για τους πολίτες και προϋπόθεση προόδου για τη χώρα. Όποιος φοβάται, δεν είναι πραγματικά ελεύθερος.
Εμείς λέμε όχι στο φόβο. Και είμαστε εδώ για να θυμίσουμε και σε εσάς, αλλά και σε όλους ότι η οργανωμένη πολιτεία έχει υποχρέωση να εγγυάται την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τις ελευθερίες των πολιτών.
Κάτι που σήμερα, δυστυχώς δεν συμβαίνει.
Από τότε που οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία, έχουμε περισσότερη βία και αυξημένη εγκληματικότητα.
Η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Και δυστυχώς χειροτερεύει επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό.
Τα στοιχεία κ. Τσίπρα είναι αμείλικτα:
Τους πρώτους έξι μήνες του 2016, είχαμε 11% περισσότερες ληστείες από το 2015. Στο ίδιο οι κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. ‘Ηταν κι αυτές περισσότερες. Αυξήθηκαν κατά 9,5%.
Καταθέτω τα σχετικά στοιχεία και τους σχετικούς πίνακες, που δείχνουν την τάση μείωσης της εγκληματικότητας για 4 χρόνια και την αύξησή της τα 2 χρόνια που κυβερνάτε εσείς. Αυτοί είναι οι αριθμοί, αυτή είναι η στατιστική. Και αυτοί οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Είναι τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Έτσι κι αλλιώς, ο καθένας, κάθε οικογένεια, έχει ακούσει μια τέτοια ιστορία ή έχει μια τέτοια ιστορία να αφηγηθεί.
Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητα. Και γεμίσατε την επικαιρότητα με σπασμένες εικόνες.
Θυμίζω μόνο μερικές:
Οχήματα των αστικών συγκοινωνιών πυρπολούνται και βανδαλίζονται. Πέντε τρόλεϊ έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μόνο έξω από την περιοχή του Πολυτεχνείου, τον τελευταίο χρόνο.
Μηχανήματα έκδοσης ή ακύρωσης εισιτηρίων καταστρέφονται, Και μάλιστα αδιακρίτως: Είτε βρίσκονται σε υφιστάμενους σταθμούς είτε πρόκειται για τα καινούργια μηχανήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Θέλετε αριθμούς;
80 επικυρωτικά μηχανήματα έχουν καταστραφεί τους τελευταίους μήνες. Ενώ πριν λίγες μέρες εκλάπησαν 21 μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων έξω από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
41 πύλες εισόδου- εξόδου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Ξέρετε πόσο στοιχίζει η κάθε μια; 5.000 ευρώ. Δεν μας περισσεύουν τα χρήματα, ακριβώς αυτή την εποχή.
Η παιδική χαρά των βανδάλων, με φόντο ένα κρατικό μηχανισμό ο οποίος αδρανεί επικίνδυνα.
Η ανομία γενικεύεται και η εγκληματικότητα εξαπλώνεται. Και ο χειρότερο από όλα είναι ότι η ανομία αρχίζει και αποκτά χαρακτηριστικά κανονικότητας. Στους περισσότερους πολίτες δεν προκαλεί καν εντύπωση το επόμενο καμένο τρόλεϊ. 
Και βέβαια στα πανεπιστήμια ζούμε πάλι επικίνδυνες καταστάσεις. Εκπρόσωποι των φοιτητών ξυλοκοπούνται από εξτρεμιστικές, πάντα αριστερίστικες ομάδες. Και μόλις προχθές, κ. Τσίπρα, ένας καθηγητής στο Πάντειο χτυπήθηκε. Γιατί; Γιατί χτυπήθηκε; Γιατί είχε το «θράσος» να κάνει παρατήρηση σε κάποιους νεαρούς που έγραφαν με γκράφιτι σε ένα δημόσιο χώρο Αυτό ήταν το σφάλμα στο οποίο υπέπεσε. Και την επόμενη μέρα, αφού πήγε στο νοσοκομείο με σπασμένο το κεφάλι, δέχτηκε απειλές για την σωματική του ακεραιότητα, σε περίπτωση που αποκαλύψει τους δράστες της επίθεσης.
Πριν από λίγες μέρες, έγιναν σοβαρά επεισόδια, που; Στα δικαστήρια. Ανάμεσα στα μέλη της Χρυσής Αυγής και σε αντίπαλες ομάδες. Εικόνες ανομίας στο χώρο στον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη.
Να μιλήσω, κυρίες και κύριοι βουλευτές, για τα Εξάρχεια; Μια ιστορική συνοικία στο κέντρο της Αθήνας, όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Σταχυολογώ εικόνες και περιστατικά:
Ομάδες αναρχικών παρελαύνουν ένοπλοι. Ένοπλοι. Το βίντεο ανεβαίνει στο διαδίκτυο. Πολίτες προπηλακίζονται, ξυλοκοπούνται επειδή σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά που λένε ή δεν τους αρέσει πολύ απλά η φάτσα τους.
Κάτοικοι, στο κέντρο της Αθήνας στερούνται τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, καθώς ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία του καταστήματος των ΕΛΤΑ στα Εξάρχεια, λόγω επιθέσεων που έχουν δεχθεί εκεί οι εργαζόμενοι . Σας φαίνονται κανονικά όλα αυτά;
Οι ληστείες στο σούπερ μάρκετ της περιοχής είναι καθημερινό φαινόμενο. Ένα μόνο κατάστημα το λήστεψαν έξι φορές. Και βέβαια κ. Κεγκέρογλου -σας βλέπω μόνο εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα- τα δικά σας τα γραφεία δέχονται κάθε τρεις και λίγο επιθέσεις. Με πέτρες, μολότοφ και πρόσφατα με Καλάσνικοφ. Ούτε η κλούβα των ΜΑΤ η οποία σταθμεύει μόνιμα στην Χαρ. Τρικούπη δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει αυτές τις επιθέσεις.
Πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται κατά αστυνομικών από τρομοκρατικές οργανώσεις και η περιοχή έχει εξελιχθεί σε κάτι σαν «άβατο» για τις Αρχές. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων ζουν σήμερα σε ένα ιδιότυπο «γκέτο» μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Όλα αυτά γίνονται με την ανοχή, με συνευθύνη της Κυβέρνησης.
Και ας σταματήσει, πριν ξεκινήσει, η γνωστή σπέκουλα. Η σπέκουλα ότι δήθεν εμάς στη Νέα Δημοκρατία μας ενοχλεί η ελευθεριότητα των Εξαρχείων, διότι εμείς είμαστε συντηρητικοί και καλά, εσείς είστε προοδευτικοί. Το πρόβλημα δεν είναι η όποια ιδιαιτερότητα της περιοχής.
Εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν ασχολούμαστε με τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του καθενός. Εμείς προστατεύουμε την ατομική ελευθερία και προστατεύουμε τη διαφορετικότητα. Αλλά πρέπει να προστατεύεται και η πόλη και οι άνθρωποί της. Πρέπει να προστατεύεται από το εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο γίνεται κάθε μέρα στην Τοσίτσα. Να προστατεύεται από τα ξεκαθαρίσματα των λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες ποινικών.
Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω – το γνωρίζετε – ότι οι ποινικοί και η νέα γενιά τρομοκρατών έχουν γίνει ένα. Σας το λέει η Αστυνομία, το γνωρίζετε. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά αυτό το οποίο λέει η Αστυνομία ότι υπάρχουν γιάφκες στα Εξάρχεια. Αλλά, όχι μόνο δεν κάνετε τίποτα, το χειρότερο είναι ότι δεν αφήνετε καν την Αστυνομία να κάνει αυτά τα οποία πρέπει.
Και το φαινόμενο δυστυχώς δεν περιορίζεται μόνο στα Εξάρχεια. Ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Στο Ζεφύρι, στις Αχαρνές, στον Ασπρόπυργο. Περιοχές όπως ο Σοφός, ο συνοικισμός της Νέας Ζωής, τα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, που μετατρέπονται σε ζώνες ανομίας. Περιοχές όπου ανθούν το εμπόριο ναρκωτικών, οι κλοπές και άλλα φαινόμενα μικρής και μεγάλης εγκληματικότητας, για τα οποία – καθώς φαίνεται – η Αστυνομία δεν λαμβάνει εντολές παρέμβασης. Και εκεί όπου τα αστυνομικά τμήματα είναι τραγικά υποστελεχωμένα.
Επισκέφτηκα το αστυνομικό τμήμα στο Μενίδι, πριν από κάποιους μήνες, και αναρωτιέμαι άραγε γιατί σε μια περιοχή με τόσο υψηλή εγκληματικότητα, λιγότερες από τις μισές οργανικές θέσεις του τοπικού αστυνομικού τμήματος είναι καλυμμένες; Αφήνετε απροστάτευτους τους κατοίκους αυτών των περιοχών, που καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν πια στο δρόμο, τη νύχτα.
Αναρωτιέμαι αν σε αυτή την Ελλάδα θέλετε να ζουν οι πολίτες. Για όλα αυτά τα ζητήματα αυτά έχουμε καταθέσει ως Νέα Δημοκρατία πολλές ερωτήσεις προς τους αρμοδίους Υπουργούς. Καμμιά απάντηση δεν έχουμε πάρει.
Τη μία μας έλεγαν ότι δεν αρκεί η αστυνόμευση, την άλλη μας είπατε ότι χρειάζεται και μια επιτροπή, που θα μελετήσει τις κοινωνικές συνθήκες στις περιοχές. Μας είπατε ότι εκπονείτε ένα «Ειδικό Σχέδιο Αστυνόμευσης», που στηρίζεται σε μια «νέα αντίληψη», με στόχο «την ουσιαστικότερη προσέγγιση του πολίτη». Αυτά μας λέγατε.
Δεν έχω αντίρρηση επί της αρχής να φτιάξουμε όσες επιτροπές θέλετε. Αλλά μέχρι να καταλήξουν κάπου αυτές οι επιτροπές, μπορούν οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές να ζουν σαν άνθρωποι; Διότι, δεν ζουν σαν άνθρωποι σήμερα.
Ρωτάμε ευθέως:
Μπορείτε να προστατεύσετε τους πολίτες και την περιουσία του ελληνικού λαού;
Μπορείτε, επιτέλους, να νοιαστείτε για τους φιλήσυχους κατοίκους αυτών των περιοχών που βουλιάζουν σήμερα στην εγκληματικότητα;
Αλλά δυστυχώς – όπως και σε όλα τα άλλα θέματα – η Ελλάδα σήμερα είναι μια ακυβέρνητη χώρα. Η κατάσταση δεν ξεφεύγει. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Και έχει ξεφύγει αποκλειστικά με δική σας ευθύνη. Ή μάλλον έχει ξεφύγει, επειδή ευθύνη δεν δείξατε ποτέ, με τη δική σας ανοχή. Και με την πολιτική ανοχής που ακολουθείτε.
Σας το έχω πει και σας το ξαναλέω και σήμερα. Η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από μια βαριοπούλα και μια βαριοπούλα από ένα καλάζνικοφ είναι μικρή. Η «θεωρία των σπασμένων παραθύρων» έχει δοκιμαστεί πολλές φορές, σε πολλές κοινωνίες και δυστυχώς έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη. Ένα σπασμένο παράθυρο σε μια γειτονιά, είναι αρκετό για να φέρει την κλιμάκωση της βίας. 
Δυστυχώς – και αυτό ίσως είναι το πιο τραγικό – σε μια χώρα που έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο, αφήνετε να εκκολαφθεί μια νέα γενιά τρομοκρατών. Και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
Ο πρώτος, είναι η μνημειώδης ανικανότητά σας. Είναι ίδια παντού. Είτε μιλάμε για το μεταναστευτικό, είτε μιλάμε για την Υγεία. Σε όλους τους τομείς, όπου οι άνθρωποι δοκιμάζονται και υποφέρουν. Η πραγματικότητα είναι ότι μειώσατε, για να υπηρετήσετε τις δικές σας ιδεοληψίες, την παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους.
Η Ομάδα «Δέλτα» έχει καταργηθεί. Κι αυτό, παρότι είχε προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στο παρελθόν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εικόνα της πόλης είχε βελτιωθεί, επί ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης. Η ομάδα «Δίας» έχει λιγότερη παρουσία από ό,τι παλαιότερα. Εμείς δεσμευόμαστε ότι την ομάδα «Δέλτα» θα την επανασυστήσουμε, όσο και αν αυτό σας ενοχλεί.
Από τη μία έχουμε μνημειώδη ανικανότητα. Και από την άλλη – και αυτός ο λόγος είναι ακόμα πιο ανησυχητικός – έχουμε τις ιδεολογικές εμμονές σας στα ζητήματα της ασφάλειας. Θέλω να σας θυμίσω ότι δεν ζούμε πλέον, ούτε στην εποχή του εμφυλίου, ούτε στην εποχή της χούντας. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης.
Σταματήσετε να διαστρεβλώνετε το παρόν, να υπονομεύετε την δημόσια τάξη και να προβοκάρετε καταστάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί πρέπει να συντηρείτε ένα μίσος κατά της αστυνομίας, κατά της έννοιας της ασφάλειας, κατά της έννοιας της δημόσιας τάξης. Και μην το αρνηθείτε, γιατί τα γεγονότα είναι αδιάψευστα.
Η πρώτη σας ενέργεια, όταν ήρθατε στην Κυβέρνηση ήταν να καταργήσετε τις φυλακές «τύπου Γ’» υψίστης ασφαλείας, φυλακές που υπάρχουν σε όλες τις δημοκρατικές χώρες. Οι μόνοι που χάρηκαν από αυτήν την απόφαση ήταν οι σκληροί ποινικοί και οι τρομοκράτες.
Ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης είχε αναφερθεί πολλές φορές στην στοχοποίησή του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έδειχναν ιδιαίτερη ανοχή – για να το πω κομψά – σε θέματα εγκληματικότητας. Θέλετε να σας θυμίσω τι έλεγε ο κ. Πανούσης ή τι έλεγαν τα στελέχη της νεολαίας του Κόμματός σας για αυτόν;
Και βέβαια, ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Ξανθός, εμφανίστηκε τις προάλλες να απολογείται σε ομάδα αναρχικών για την μη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Σας ενοχλεί αυτό. Γιατί; Γιατί το είπε σε μια ιδιωτική συνομιλία; Ή επειδή κατεγράφη και διέρρευσε; Και, μάλιστα ο ίδιος στηρίζει αυτή την επιλογή.
Δεν ντρέπεστε λίγο με αυτά τα οποία κάνετε; Δεν ντρέπεστε λίγο για τα θέματα αυτά; Πρέπει να ντρέπεστε και για το στέλεχός σας τον κ. Λάμπρου, ο οποίος είχε αναλάβει τις «διαπραγματεύσεις» με αρκετούς εγκλείστους στον Κορυδαλλό. Για αυτόν πρέπει να ντρέπεστε. Και να ντρέπεστε και εσείς και ο πρωθυπουργός, για τον Υπουργό σας, τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος με τον πρώτο νόμο που έφερε στη Βουλή, ικανοποίησε σχεδόν όλα τα αιτήματα των τρομοκρατών. Για αυτά πρέπει να ντρέπεστε.
 Και ποιόν βαραίνουνε όλα αυτά; Εσάς κ. Τσίπρα, προσωπικά. Ποιος τα καλύπτει όλα αυτά πολιτικά; Εσείς κ. Τσίπρα. Και αναρωτιέμαι αν έχετε σκεφτεί τι μήνυμα δίνετε στους πολίτες, όταν τοποθετείτε στην κυβέρνησή σας ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν εγκωμιάσει καταδικασμένους τρομοκράτες και δικαιολογούν τις ληστείες τους μέσα από απαράδεκτες και ανιστόρητες εξισώσεις.
 Και βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα επί των ημερών σας το λογαριασμό τον πληρώνουν, τελικά, οι μη προνομιούχοι. Στα Εξάρχεια, δεν μένουν οι ζάπλουτοι. Παλιοί Αθηναίοι αστοί κατοικούν και σήμερα ακόμη στα Εξάρχεια. Στο Ζεφύρι, τον Ασπρόπυργο, δεν κατοικεί η οικονομική ελίτ.
 Την αποτυχία σας τη χρεώνονται οι οικονομικά ασθενέστεροι. Οι ηλικιωμένοι του κέντρου της Αθήνας. Οι φτωχότεροι συμπολίτες μας, αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα σήμερα να μετακομίσουν σε κάποια άλλη πιο ασφαλή περιοχή. Οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών της Δυτικής Αττικής. Όπως και στην οικονομία, έτσι και στα ζητήματα της ασφάλειας, τα θύματα της πολιτικής σας είναι οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες μας. Αυτούς για τους οποίους μιλούσατε το 2015 και στη συνέχεια φροντίσατε να τους γονατίσετε.
 Για να τελειώνουμε:
Σήμερα, δεν θέλω να ακούσω θεωρίες, θέλω να ακούσω συγκεκριμένες απαντήσεις:
Πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσετε να ανέχεστε το παρακράτος των Εξαρχείων, εξαιρώντας το από τους νόμους της ελληνικής πολιτείας;
Πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσετε να αδιαφορείτε για τα «γκέτο» τα οποία δημιουργούνται σε πολλά σημεία της Αττικής και κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας;
Πότε θα δείξετε, επιτέλους, βούληση για να φέρετε ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο θα αντιμετωπίζει την αυξανόμενη εγκληματικότητα;
Πότε θα λύσετε τα χέρια της αστυνομίας ώστε να μπορέσει, επιτέλους, να κάνει τη δουλειά της;
Τελικά πείτε μας, κ.Τσίπρα:
Τι είστε; Είστε Πρωθυπουργός ή προβοκάτορας;
Ως πότε θα κοιτάτε με απάθεια την κατάσταση την οποία έχετε προκαλέσει στη χώρα; Με την ίδια απάθεια με την οποία κοιτά η Κυβέρνησή σας κάθε τρόλεϊ που φλέγεται;
Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα μια ακυβέρνητη χώρα. Και δεν θα αφήσουμε το φόβο να επικρατήσει στους δρόμους και στις πλατείες. Εμείς πιστεύουμε σε μία ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία. Αυτό σημαίνει πως λέμε ναι στο νόμο και όχι στο φόβο.
Η επόμενη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα αποκαταστήσει μόνο την οικονομική κανονικότητα. Θα αποκαταστήσει και το αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης των Ελλήνων πολιτών. Θέλουμε ελεύθερους, θέλουμε ασφαλείς και θέλουμε αξιοπρεπείς πολίτες. 
Πολίτες με αυτοπεποίθηση, σε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση.
Συμβολίζετε μια εποχή κατάθλιψης, διάλυσης και παραίτησης, κύριε Τσίπρα. Ευτυχώς για τη χώρα, η εποχή σας τελειώνει. Σύντομα, η Ελλάδα θα ξαναμπεί σε μια νέα εποχή ελευθερίας και αυτοπεποίθησης. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι για την πατρίδα μας.