Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΙΚΕΤΗΣ


Στην προαιώνια και ύστατη έκκληση της ανθρώπινης ύπαρξης, την ικεσία της προστασίας τους, κατέφυγαν οι Τούρκοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που διέπραξαν το χειρότερο όλων των εγκλημάτων, την κατάχρηση της εξουσίας εις βάρος του λαού τους. Η Ελλάδα χώρος προαιώνιος αποφάσισε ορθώς διά της δημοκρατικής οδού την προστασία τους.

Το έγκλημα των Τούρκων στρατιωτικών ήταν απεχθές και η εκτέλεση των πολιτών στη γέφυρα του Βόσπορου αποτελεί τη μαύρη σελίδα της Τουρκικής ιστορίας στον 21ο αιώνα που θα χρειαστεί χρόνια για να γυρίσει. Στο μεταξύ η άρνηση περίθαλψης  των ικετών θα αποτελούσε μία ακόμη ντροπιαστική σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κυρίαρχος πια της δημοκρατικής Τουρκίας πράττει εσφαλμένα να απαιτεί την παράδοση των αδύναμων εγκληματιών ανεξάρτητα του δικαίου του αιτήματος του. Σεένα έγκλημα που κινδύνευσε η ίδια η προσωπική του ζωή και το δημοκρατικό πολίτευμα της γείτονας και συμμάχου χώρας είναι δικαιολογημένη η οργή του.

Αλίμονο όμως αν στον άνθρωπο στερήσουμε ακόμα και το δικαίωμα να εκλιπαρεί για τη ζωή του. Ακόμα και στο βασίλειο των ζώων ο νικητής σπάνια εξοντώνει τον αντίπαλο μέχρι θανάτου μετά την παράδοσή του.

Η ελληνική ιστορία βρίθει παραδειγμάτων που οι ηττημένοι και οι πιο ειδεχθείς εγκληματίες προσέφυγαν στην επίκληση του ασύλου. Ακόμα και όταν οι πόλεις δεν επιθυμούσαν τη φιλοξενία των μιασμένων ουδέποτε παρέδιδαν τον ικέτη στον εκτελεστή του.

Η Ελλάδα αν δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις της με τη γείτονα Τουρκία οφείλει να εξασφαλίσει στους ικέτες διάτης διπλωματικής μεθόδου μία έξοδο διαφυγής και προστασίας σε άλλα μέρη. Εξάλλου είναι γνωστό ότι πλήθος κυνηγημένων από το Τουρκικό Κράτος, δικαίως και αδίκως, κατέφυγαν στην Ευρώπη για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους, κουβαλώνταςανείπωτες οικογενειακές τραγωδίες.


Ο παροξυσμός του βαθέως Κράτους που κατέχει τις δύο χώρες και τις χρησιμοποιεί ανάλογα και επίκαιρα είναι μάταιος. Πολιτικές αλλαγές με επικοινωνιακές κραυγές δεν έχουν τύχη σε ώριμους δημοκρατικούς λαούς. Η εποχή που πατριδοκάπηλοι πολεμούσαν από τον καναπέ έχει περάσει ανεπιστρεπτί και δεν συγκινούν οι πατριώτες που βάφονται με τα χρώματα του πολέμου, φροντίζοντας επιμελώς να φουρνίζουν οι Στρατοί συσσίτια στην πολίτικη κουζίνα τους, για να πλουτίζουν λαδωμένοι παρακρατικοί και παρασιτικοί οργανισμοί. 

Thedayaftergr